Co sądzicie o dodatku np. 50% słodu pszenicznego do zasypu z pozostałym pilzneńskim (+ewentualnymi karmelowymi) ? Próbował ktoś się aż tak wyłamać z utartych szlaków sztuki piwowarskiej ? Z dużą cierpliwością czekam na uzupełnienie stanów w piwodzieju, ale chętnie bym coś uwarzył. W magazynku pustki i coś takiego tylko mógłbym zestawić. Zastanawiam się jakich efektów mogę się spodziewać. Jak to nachmielić ? Może tylko dla aromatu ?
Lager na słodzie pszenicznym
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Gdzieś na forum były eksperymenty robienia piwa bez użycia słodu pszenicznego ale na drożdżach pszenicznych [z tego co mi się majaczy bo nie sprawdzałem dokładnie] i piwo wychodziło pszeniczne wiec to głównie drożdże są odpowiedzialne za aromaty piwa pszenicznego. Z tego co ja bym prognozował to piwo wyjdzie okej tylko trochę mętniejsze. Nie wiem czy inny słód będzie miał wpływ na to jak drożdże będą pracować - ale stawiam że nie zrobi im to specjalnej różnicy. -
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Totus: Tak, pamiętam o tych odwrotnych eksperymentach do mojego, masz rację. Myślę, że jednak słód z pszenicy i słód z jęczmienia musi bez względu na drożdze coś innego wnosić do piwa. Ciekawe tyko co ?
Fido: Bardzo ciekawy eksperymentJakoś wcześniej przeoczyłem tą wiadomość. Czekam na relacje !
Pozdrawiam
djComment
-
Według mnie wyjdzie klarowne. Pszenica sama w sobie nie powoduje mętności piwa, tylko drożdże a tu będą użyte dobrze sie klarujące drożdże dolnej fermentacji.
Spróbuj i opisz, powinno wyjśc coś ciekawego. Planuję uwarzyć podobne piwo, tylko zamiast pszenicznego dać słód żytni.Comment
-
A konkretnie wyszło takiehttp://browar.biz/forum/showthread.p...ight=fidel%27s
O akcentach typowych dla pszenicznych nie pamiętam ale wiemy, że są one dość krótkotrwałe (przynajmniej w moich pszenicach) i w tego rodzaju piwie z natury dość długo leżakującym mogą całkiem zniknąć."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Co sądzicie o dodatku np. 50% słodu pszenicznego do zasypu z pozostałym pilzneńskim (+ewentualnymi karmelowymi) ? Próbował ktoś się aż tak wyłamać z utartych szlaków sztuki piwowarskiej ? Z dużą cierpliwością czekam na uzupełnienie stanów w piwodzieju, ale chętnie bym coś uwarzył. W magazynku pustki i coś takiego tylko mógłbym zestawić. Zastanawiam się jakich efektów mogę się spodziewać. Jak to nachmielić ? Może tylko dla aromatu ?
Chmieliłem raczej dla aromatu, ale dla goryczki też co nieco dodałem. Generalnie bardzo polecam.Comment
-
Ja próbowałem. Dałem prawie 50% pszenicznego, prawie 50% pilzneńskiego i garść barwiącego. Całośc fermentowałem po raz zpierwszy drożdzami Koelsh, po raz drugi Saflagerem S-23. W obu przypadkach wyszło super piwo. Śmiem twierdzić że były to jedne z najlepszych moich piw. A w każdym razie bardzo smakowały i mi jak i różnym znajomym. Oczywiście dolna fermentacja, długia cicha i glukoza do refermentacji. Efekty byly tak fajne, że zamierzam w tym roku powtórzyć kilka razy.
Chmieliłem raczej dla aromatu, ale dla goryczki też co nieco dodałem. Generalnie bardzo polecam.Pozdrawiam
djComment
-
-
Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar Choceň znajduje się w kraju pardubickim.
Więcej na jego temat tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-splavek
12% ekstr.
5% alk.
32 IBU
Chmiele...-
Channel: Czechy
2025-09-11, 23:38 -
-
Długie lata nie było nic na temat piw z browarku z okolic Pardubic.
http://pivovarmordyr.cz/
SMaSH w tym wypadku to nie rodzaj burgera, tylko piwo na jednym słodzie i jednym chmielu (single malt and single hop).
W tym wypadku chmielem jest nowozelandzka Riwaka.
...-
Channel: Czechy
2025-09-07, 00:07 -
-
Stsounkowo niedawno, bo bodaj przed rokiem otwarty browar restauracyjny. Zarazem w cetrum Ostrowca jak i na uboczu.
W czwartkowe popołudnie zastałem niewielu gości. Oprócz sali restauracyjnej, neutralnej w odbiorze z widokiem na warzelnię i tanki plusem jest także taras wychodzący na bezludną...-
Channel: Świętokrzyskie
-
-
Lager z Ploieşti - alko 4.6%, ekstrakt 10.6*
Piana - sporo na początku potem pełna warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - złoto.
Aromat - gorzkawa chmielowość na słodzie.
Smak - lekko słodkawe, zbożowość, słodowość, lekka gorzkawa goryczka....-
Channel: Rumunia
-
-
Opiszę pokrótce mój problem. Postanowiłem uwarzyć piwo pszeniczne z ekstraktów od browamatora. Kupiłem jeden z gotowych zestawów, który składał się z 5.1 kg pszenicznego ekstraktu słodowego + chmiel, gdzie po uwarzeniu miałem otrzymać brzeczkę BLG 19. No i tutaj zaczyna się problem,...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment