Carahelle, carapilsy i inne carabzdury;-)
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Co do ciastek to nie wiem, ale wiem na pewno, że stosując zasyp:
-5kg monachijskiego, 50g Marynki granulat, drożdze Wyeast Irish Ale (temp. fermentacji około 18 st.) ekstrakt 13blg
otrzymałem smak orzechowy w piwie poparty czyms mlecznym (pewnie to cos na d.), który szczególnie czuć pod koniec picia gdy jest ono mniej nagazowane i juz lekko ogrzane.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Jeśli nie widzisz różnicy między technologią produkcji w browarze przemysłowym, a domowym, to ja Ci nie jestem w stanie pomóc. To, co w przemysłowych jest przydatne i daje efekty, niekoniecznie będzie zauważalne w domowym.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Pisał o tym Wogosz kiedyś. Jest jedna zasadnicza różnica między carahellem 25EBC i cristalem 400EBC. Dla uzyskania zaciemnienia w tym samym piwie trzeba dać powiedzmy 1kg pierwszego i 50g drugiego. To sprawi, że piwa będą się zasadniczo różnić.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
No toż właśnie o tym blablamy - że to tylko różnica koloru. A czy słód nazywa się Aroma, czy Special B to są sprawy drugorzędne.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Jacer masz jakieś poufne dane od Weyermanna na temat struktury sprzedaży poszczególnych typów słodów z podziałem na rodzaje klientów? To mnie bardzo interesuje które browary i ile kupują poszczególnych słodów. Jak Carapils jest taki rewelacyjny na pianę i stanowi substytut dekokcji to powinno stosować go wiele browarów, zwłaszcza polskich, borykających się z problemem piany. Jakoś nie słyszałem, aby browary go namiętnie poszukiwały, bo przecież jego wyprodukowanie jest stosunkowo proste i możliwe prawie w każdej słodowni.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JacerA mi chodzi o dziesiątki piwowarów zawodowych, którzy się przewinęli przez te 100 lat.
Wracając do słodu biszkoptowego to wydaje mi się, że jak ktoś chce wyczuć ciasteczka w piwie to poczuje je nawet w pilsie, stoucie czy pszenicy. Proponuję kolejny etap: rozróżnienie czy to są "Pieguski", "Krakersy" czy "Pette-beurre".Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Na pewno różnica koloru i róznica w smaku są ze soba powiązane.
Pytanie tylko jakiemu EBC nalezy przypisac dany smak i ile musi byc % słodu karmelowego (jednego rodzaju) w całym zasypie, by ten smak uzyskać. Łatwiej wówczas dobierało by się zestawy słodów co by uzyskać w piwie to co sobie zaplanował piwowar.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Zapomniałam napisać, że Ciasteczkowe Ale z dodatkiem 1 kg Biscuita wcale nie jest ciasteczkowe w zapachu, mimo, że słód takowy zapach posiadał. Dowód uważam za przeprowadzony
							
						Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
A już myślałem, że w niedalekim czasie będzie można delektować się "ciasteczkowym", obgryzając te pięćdziesiąt dwa zaokrąglone ząbki zanim się przejdzie do sedna sprawy.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Aj, to sorry, że zepsowałam niespodziewajkę
							
						Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Link nie działa: Error 404 - Not FoundMelanoidynowy ma Ci jedynie pomóc w uzyskaniu czerwonego koloru, który to można uzyskać też i bez jego użycia.
A tak w ogóle - Dori na Piwo.org półtora roku temu napisała rozprawkę o słodach, do naszej dyskusji treść wiele nie wnosi, ale warto przeczytać. Do dyskusji ewentualnie wniesie coś komentarz Czesa zamieszczony pod Doriowym
 artykułem
http://www.piwo.org/artykuly/rodzaje...-zastosowanie/
A własnie chciałem się dowiedzieć o tym słodzie, bo przymierzam się do drożdzy dolnej fermentacji, a szczerze powiedziawszy nie chce się mi robić dekokcji.
No więc, jak naprawdę jest z tym słodem? Jest zastępstwem dekokcji czy też będe musiał ją zrobić?Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Comment
 
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu
...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Będąc w Cluj 8.08.2023 odwiedziliśmy browarek Hophead Brewing https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ku#post2336054.
Dokładnie bramę obok, po tej samej stronie ulicy,...- 
							Channel: Rumunia
 
2023-10-29, 22:04 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Pojawiło się w niektórych Lidlach,
Jestem prawie pewny, że to Oettinger. Mają go w oryginalnej ofercie - też 4,7% alk.
Aromat - słodowy ze zbożowym ziarnem i lekko kwaskowymi owocami. Przy otwarciu lekkie, krótkie muśnięcie chmielu
Piana - dość wysoka, umiarkowanie...- 
							Channel: Niemcy
 
2025-10-15, 21:37 - 
							
 - Loading...
 - Koniec listy.
 
Comment