Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

może ktoś zerknąć czy nie za bardzo przekombinowałem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PiotrekDziki
    Member
    • 05-2015
    • 35

    może ktoś zerknąć czy nie za bardzo przekombinowałem

    milk stout

    słody:
    wiedeński 1kg
    monachijski 1kg
    pale ale 2,5kg
    pszeniczny 0.5kg
    płatki owsiane 0,4kg
    płatki żytnie 0,4kg
    płatki jęczmienne 0,2kg
    płatki pszeniczne 0,4kg
    karmelowy Monach Caramunich typ I Wayerman 0,3kg
    karmelowy Cara-Crystal 0,3kg
    barwiący 0,1kg
    jęczmień prażony 0,1kg
    czekoladowy Strzegom 0,3kg
    laktoza 0,5kg

    przepis ten jest wynikiem między innymi sprzątaniem magazynu
  • e-prezes
    Senior
    • 05-2002
    • 19169

    #2
    No, z wiedeńskim to już przegiąłeś... ale kilka innych składników też bym wywalił. Zrobić Ci piwo z tego co masz nikt nie zabroni, ale czy będzie ono takie jak zamierzałeś?

    Comment

    • PiotrekDziki
      Member
      • 05-2015
      • 35

      #3
      Chciałbym żeby było fajne piwko z tego co mi zostało po zrobieniu innych warek i tak sobie wymyśliłem milk stouta ponad to co w przepisie mam jeszcze Surowce w zapasie

      słody

      pszeniczny 0,5kg
      karmelowy monach caramunich typ I wayerman 0,7 kg
      karmelowy cara-crystal 0,7kg
      barwiący 0,2 kg
      jęczmień prażony 0,75kg

      płatki

      pszeniczne 0,6kg
      żytnie 0,2kg
      jęczmienne 0,4kg

      drożdże s-04

      chmiel
      marynka i fugles po 100 gram mam

      jak by komuś sie chciało napisać co by wyrzucili z pierwszej wersji receptury lub coś dodali używając tego co mam w zapasach (chciałbym zrobić milk stouta)
      z góry dziękuję za wpisy

      Comment

      • fidoangel
        Senior
        • 07-2005
        • 3489

        #4
        Nie ma co się przejmować, wrzucić do gara, zatrzeć, ładnie przefermentować i cieszyć się piwem.
        Przepis jak przepis, wygląda dobrze... Będzie "Autorskie"
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • PiotrekDziki
          Member
          • 05-2015
          • 35

          #5
          Warzenie

          27.09.2015
          milk stout 18 blg + laktoza razem 20 blg 38ibu według tabeli Tinseth'a
          sam się zdziwiłem odczytom
          według wzoru wydajność wyszło mi oponad 80 % jak na razie rekord wydajności
          stąd 18 blg a nie posiadam większego wiadra do fermentacji żeby dodać wody będzie mocniejsze bardziej treściwe piwko niż zakładałem wyszło mi tego 26 litrów po odcedzeniu chmielin
          ps. ciekawe czy mi z wiadra nie wyjdzie (32 litry wiaderko)

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎