Dodawanie płatków dębowych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marianowar_pl
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.03
    • 44

    #1

    Dodawanie płatków dębowych

    Uwarzyłem ostatnio RIS-a i planuje na cichą fermentację dodać do niego płatki dębowe. Mam kilka pytań dotyczących tego procederu:

    Czy płatki dodawać w jakiejś siateczce czy można je wsypać luzem?
    Czy płatki należy na początku wymoczyć (wodzie, alkoholu) czy można dodawać suche?
    Czy jeżeli będę je wrzucał w siateczce to trzeba do niej również zastosować jakieś obciążenie tak aby była na dnie?
    Jaki zamiennik można zastosować zamiast siateczki do gotowania chmielu?
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #2
    Ja wsypuję luzem. Wcześniej zalewam wrzątkiem, tak aby je przykrył, studzę i dolewam całość. Możesz też trzymać przez parę dni w alkoholu, w ten sposób płatki nabiorą dodatkowych smaczków pochodzących z tego alkoholu.
    Płatki potem odfiltrowuję z wykorzystaniem oplotu.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Browar Zakładowy, Czarna Robota
      darekd
      Żytnio - owsiany stout. (płatki żytnie i owsiane)

      Ekstr. 16%
      Alk. 6,6%

      Aromat - słodowy, palony, kola, miękkie tony prawdopodobnie od płatków owsianych
      Piana - średnia, nietrwała, nieco dłużej znikoma koronka
      Barwa - smolista z bardzo ciemno rubinowymi...
      2025-11-29, 02:04
    • darekd
      Ziemia Obiecana, Zagroda
      darekd
      Saison, 5,5% alk.
      Chmiele: Magnat, Tomyski, Saaz (Żatec). W składzie płatki orkiszowe

      Aromat - na początek ciut cytryny, następnie bardziej obórka niż stajenka, ale lekka , leciutka korzenność
      Piana - umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała, praktycznie nic nie zostaje...
      2025-11-21, 01:03
    • Javox
      Eibauer, Berliner Hefeweizen
      Javox
      Ekstrakt 12.0*, alko 5.2%

      Piana - sporo na początku potem pełna warstwa.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglone, blade złoto.
      Aromat - dość ostry, potem płatki owsiane z bananem.
      Smak - słodkawy banan, płatki owsiane. Nuta goździka......
      2025-11-11, 11:24
    • m2200
      Płatki dębowe na cichą.
      m2200
      Cześć,

      uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

      Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
      2019-08-22, 17:29
    • Javox
      Błonie, [Inne Beczki] Great Wheat
      Javox
      Piwo pszeniczne o ekstrakcie 12.0* i alko 5.0%.

      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
      Lacing - sporo.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglony, blady żółty.
      Aromat - banan i płatki owsiane. Inna owocowość.
      Smak - słodkawe, dojrzały banan, płatki...
      2025-06-02, 15:15
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...