Chcę zrobić stouta z ekstraktów słodowych i dodać do niego 0,5 kg płatków owianych. Jak je przygotować? Pewnie będzie trzeba przeprowadzić częściowe zacieranie ze słodem jęczmiennym. Ile tego słodu do 0,5kg płatków i jak to dokładnie zrobić.
Płatki owsiane w Stout z ekstraktów
Collapse
X
-
A już tak na poważnie, to moim zdaniem nie warto.
Trzeba by zrobić pełny proces zacierania tych płatków ze słodem, czyli praktycznie tyle samo roboty co zwykła - zacierana warka. -
W płatkach jest skrobia, a nie ma enzymów, które ją rozłożą. Zacieranie ich razem ze słodem jest niezbędne. A jeśli już zacieramy - to po co nam ekstrakty...browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Nie mam odpowiedniego sprzętu do zacierania, w przyszłości planuje go dokupić. Teraz używam ekstraktu i chmielu. Chciałem zrobić Stouta z ekstraktu bursztynowego, 0,5 kg laktozy, 0,25 słodu carafa I i 0,25 palonego jęczmienia. Słody w worku ekstrakcyjnym chcę wyekstrahować chłodną wodą i stopniowo ją podgrzewać. Myślałem o dodaniu płatków ale już z tego pomysłu zrezygnowałem. Jest jakaś przyprawa którą mógłbym zastąpić charakterystyczny smak tych płatków w Stoucie??Comment
-
Ja myślę, że płatki można po prostu skleikować i po przefiltrowaniu (trudno sie toto filtruje bez słodu, ale co począć) dodać do brzeczki celem zwiększenia obfitości i trwałości piany w przyszłym piwie. Na smak także częściowo wpłynie. Jedyny minus, to poważne zmętnienie brzeczki ale podwójne przelewanie na cichą powinno sprawę załatwić. Robiłem tak kiedyś. Dodawałem troszkę (150-200 g na 20 l) skleikowanych płatków owsianych właśnie dla piany do każdego gatunku piwa. Wprowadzało to jednak pewną mdławość do piwa.
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Hazy IPA na nowozelandzkich i amerykańskich chmielach (nie podano jakich), 16% ekstr., 5,6% alk.
W składzie owsiane i pszenne płatki
Aromat - słód dość wyraźny, całość jak słodka owsianka z pomarańczami
Piana - średnia, zwarta, w miarę trwała, dłuższy kożuszek,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-06-20, 01:53 -
-
"Oceanic" Hazy IPA
15% ekstr.,
5% alk.
Chmiele: Galaxy, Rakau, Nelson Sauvin
W składzie m.in. słód owsiany, płatki owsiane i pszenne
Aromat - owoce, gdzie na pierwszym planie są cytrusy, trochę żywiczności, na drugim planie tony słodowe...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-06-09, 21:01 -
-
Hazy IPA, 5,5% alk.
Chmiele: Sabro, Talus.
W składzie m.in. słód owsiany oraz płatki orkiszowe, także zmętnione na zdrowo (jeszcze chyba nie spotkałem się z orkiszem w tym celu)
Aromat - chmiel cytrusowy z delikatna limonką. potem wyraźniejsza nuta słodowa...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-06-09, 19:14 -
-
Hazy Session IPA z alko 4.7%
Piana - sporo, puchata warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasny żółto-pomarańczowy.
Aromat - mango, cytrusy, pomarańcza i coś ziołowego.
Smak - słodkawe, cytrusy, ananas, mango, płatki owsiane, ziołowa...-
Channel: Norwegia
2024-03-03, 18:00 -
-
Piwo pszeniczne o ekstrakcie 12.0* i alko 5.0%.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, blady żółty.
Aromat - banan i płatki owsiane. Inna owocowość.
Smak - słodkawe, dojrzały banan, płatki...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-06-02, 16:15 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment