śrutownik umieszczony na kotle - tylko do zdjęcia. W praktyce lepiej jest śrutować do osobnego garnka lub wiaderka.
Instalacja mikrobrowarowa - zrób to sam
Collapse
X
-
-
Ehh... piękne sprzęty!
Pozazdrościć możliwości
i pomysłowo - choć trochę trzeba podźwigać ale za to jak to prosto wygląda - cudo
a pytanie - czy ta blacha perforowana na dnie wkładu filtrującego spełnia dobrze swoje zadanie? I jaki jest rozmiar oczek i skąd toto dorwać? Ja właśnie mam kłopot z doborem materiału na samo "podwójne dno" tzn. wkładkę filtrującą do kadzi zacierno-filtracyjnej, więc byłbym wdzięczny za wszelkie porady.
pozdroW zasadzie to wychodzi, że wiem niewieleComment
-
Ten zawór nie jest za nisko? Nie zaciągasz gęstwy zamiast piwa?Ostatnia zmiana dokonana przez moonjava; 2008-02-20, 00:23.Comment
-
Piękny sprzęt, gratulujęSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Właśnie tak to pomyślałem, aby nie dźwigać i niczego nie przenosić. Jedyne co trzeba podnieść, to wkład warzelno filtracyjny,. Można to robić w trzech fazach więc trudność niewielka. Podnosimy tylko śrutę a nie całą zawartość kotła z brzeczką.
Co do blachy perforowanej, to kupujemy ją u sprzedawcy blach nierdzewnych perforowanych.
Blacha ma otwory 2mm ale są jej 2 warstwy przesunięte wobec siebie, więc prześwit jest pomędzy 1 a 2mm.Comment
-
gęstwę. Jest to jednak problem z którym trzeba się będzie uporać jak on powstanie. Po burzliwej fermentacji i tak gęstwy trzeba się pozbyć, więc nie jest wielkim problemem spuszczenie zaworem najpierw gestwę a potem przelać do fermentora lub butelek.Comment
-
Piękna instalacja. Pozazdrościć.
Również miejsca, gdzie możesz to wszystko postawić.
Mam jedno pytanie. Napisałeś:
A co z osadami? Przy rozwiązaniu, że w tym samym pojemniku jest chmielenie, studzenie i fermentacja, to wszystkie osady (gorące i zimne) pozostają w fermentującej brzeczce. Czy nie wpłynie to na smak piwa?Comment
-
Czy pozostawione na dnie osadów(poza chmielem) wpłynie na smak piwa nie potrafię jeszcze odpowiedzieć. Fermentory plastikowe sprzedawane w Browamator, też nie mają spustu do osadów z dna i działają bez zastrzeżeń. Piwo wychodzi dobreW moim kotle zawór spustowy jest osadzony 40mm od dna więc osady mają szansę się odłożyć poniżej zaworu, jednak jeżeli zdarzy się , że będzie ich więcej , to po burzliwej fermentacji nadmiar spuszczę zaworem i wyleję.
Comment
-
Podczas gotowania brzeczki wytrącają się białka (osad gorący) i przy przelewaniu do fermentora (po schłodzeniu) zawsze uważałem, żeby te osady zostały na dnie i nie poszły do fermentacji.
Jeśli fermentacja jest w tym samym zbiorniku co gotowanie, to wszystkie te osady zostają w fermentującej brzeczce.
Czy to źle? Nie wiem. Może się ktoś wypowie, po co się brzeczkę zlewa znad osadów.
Możesz zrobić eksperyment: po schłodzeniu połowę brzeczki przelać do innego fermentora (już bez osadów), resztę zostawić z osadami i oba pojemniki zadać takimi samymi drożdzami.
Bo może rzeczywiście niepotrzebnie się tak każdy "bawi" z tym zlewaniem znad osadów?Comment
-
Czołem
Co do osadów gorących - za Kunzem.
Negatywny wpływ gorących osadów:
- utrudnienie klarowania brzeczki,
- zlepianie drożdży,
- podwyższają ilość już i tak bogatego osadu osadzającego się i tym samym zanik (pisownia oryginalnamyślę, że chodzi o zwiększanie ilości osadu ogólnego więc i jego obecność w samej brzeczce -> patrz punkt pierwszy),
- zawierają kwasy tłuszczowe słodu,
- utrudniają filtrację piwa, jeżeli nie zostaną odpowiednio wcześnie usunięte.
Z powyższych do domowego piwowarstwa myślę, że ma zastosowanie głównie samoklarowanie brzeczki i później piwa (chociaż może komuś nie zależeć - przecież to domowe) utrudnianie pracy drożdżom i kwasy tłuszczowe - które później mogą się przekształcać w jakieś niepożądane związki smakowe i zapachowe
ano i jeśli zostaną pozostałości chmielu to brzeczka może przejmować nieszlachetną goryczkę
pozdroW zasadzie to wychodzi, że wiem niewieleComment
-
Ale próbę z pozostawieniem połowy brzeczki jak sugeruje Stasiek69 zrobię.
Możliwość przeprowadzenia fermentacji burzliwej w tym kotle "zamyka " jego zdolność do przeprowadzenia pełnego procesu w jednym garnku. Ale jeżeli proces fermentacji w tej formie nie powinien być prowadzony to trudno będę przelewał do fermentora jak dotychczas, ale już bez dźwigania
Comment
-
Podczas gotowania brzeczki wytrącają się białka (osad gorący) i przy przelewaniu do fermentora (po schłodzeniu) zawsze uważałem, żeby te osady zostały na dnie i nie poszły do fermentacji.
Jeśli fermentacja jest w tym samym zbiorniku co gotowanie, to wszystkie te osady zostają w fermentującej brzeczce.
Czy to źle? Nie wiem. Może się ktoś wypowie, po co się brzeczkę zlewa znad osadów.
Możesz zrobić eksperyment: po schłodzeniu połowę brzeczki przelać do innego fermentora (już bez osadów), resztę zostawić z osadami i oba pojemniki zadać takimi samymi drożdzami.
Bo może rzeczywiście niepotrzebnie się tak każdy "bawi" z tym zlewaniem znad osadów?
Z "czystymi" piwami nie wiem jak jest i nie zamierzam próbować.Po prostu w układzie logistycznym mojego ważenia () i tak chmieliny zostają to po co bym miał je wrzucać do piwa.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
W graniczącym z Włochami mieście Nova Gorica od kilku lat działa sporych rozmiarów browar z własnym pubem sklepem firmowym.
Do Nowej Goricy dotarliśmy w wyjątkowo upalną (+38 stopni) sierpniową sobotę, przyjeżdżając pociągiem z graniczącym z Austrią miastem Jesenice, skąd prowadzi...-
Channel: Słowenia
-
-
Browar restauracyjny w północnej części miasta.
Z głównego dworca Porta Nuova dojazd tramwajem linii 9 (9 przystanków).
Browar istnieje od 2007 roku i jest zlokalizowany w odnowionym zespole budynków, wyglądających na dawny obszar przemysłowy.
Wchodzi się przez dziedziniec,...-
Channel: Włochy
wczoraj, 21:55 -
-
Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
Najwięcej miejsc do...-
Channel: Francja
2025-09-20, 08:56 -
-
Malutki browar rzemieślniczy w uroczej Nicei, założony w 2015 roku.
Sprzęt znajduje się w firmowym pubie, mieszczącym się w kamienicy przy wolnej od turystycznego zgiełku ulicy, niecały kilometr od Lazurowego Wybrzeża.
Wewnątrz klimatyzowana sala z kilkoma stolikami, prowizorycznym...-
Channel: Francja
2025-09-16, 10:03 -
-
Domowy browar w gospodarstwie z agroturystyką na przedmieściach Villach w pięknej górskiej scenerii wioski Maria Gail.
Odległość 3,5 km od centrum Villach można pokonać nieregularnie kursującym autobusem, ale najlepiej zrobić sobie spacer wzdłuż Drawy.
Browar działa...-
Channel: Austria
2025-08-27, 11:11 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment