Jeżeli jest opisany 172*C nic nie kombinować tylko taki sam założyć, montaż niestety nie jest przyjemny bo w fabryce mają sprytne maszynki do zaciskania "tulejek" na złączach.
Umiejscowić po wymianie tam gdzie był, zabezpieczenie przed zawiśnięciem termostatu jest ważne a skoro poleciało znaczy, że się skleił. Uratował przynajmniej grzałkę.
Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla
Collapse
X
-
Okazało się, że nie działa, zatem po raz n-ty wczytałem się w ten temat i po raz kolejny rozkręciłem dziś kociołek.
Dotarłem do bezpiecznika - nie jest źle. Jest schowany w białym (u mnie) oplocie obok bimetalu (?) spod dna kociołka. Przymocowany jest do przewodów dwoma... hmmm, brakuje mi słów - zatrzaskami, powiedzmy. Rozgiąłem je kombinerkami i wyjąłem bezpiecznik. Jako, że podczas poszukiwania źródła problemu dwa razy wywaliło mi korki, a jak na próbę, prowizorycznie założyłem obwód bezpiecznika i włączyłem kociołek, który niemal natychmiast zrobił się gorący, wybieram się właśnie - za radą nieocenionego Marka - do jakiejś castoramy czy innego obi po bezpieczniki.
Ten, który wyciągnąłem ma temperaturę przepalania 172 C. Zastanawiam się jedynie, czy nie wziąć takiego z wyższą temperaturą.
Marku, podpowiesz coś? Ja kupię kilka różnych, ale przed zamontowaniem liczę na Twoją poradę.Leave a comment:
-
Ale on jest jakoś upierdliwie zamontowany, w każdym razie sam tego nie potrafię otworzyć, żeby go wymienić.Leave a comment:
-
Dodam jeszcze od siebie, że jakiś czas temu spalił mi się bezpiecznik przy grzałce. Mogłem kociołek reklamować, ale co by mi z tego przyszło, więc poszedłem z nim do naprawy. W punkcie napraw AGD zaproponowano mi podpięcie grzałki na krótko i tak też zleciłem zrobić. Jest oczywiście ryzyko, że kiedyś się grzałka przepali, no ale to już trudno.Leave a comment:
-
Dodam jeszcze od siebie, że jakiś czas temu spalił mi się bezpiecznik przy grzałce. Mogłem kociołek reklamować, ale co by mi z tego przyszło, więc poszedłem z nim do naprawy. W punkcie napraw AGD zaproponowano mi podpięcie grzałki na krótko i tak też zleciłem zrobić. Jest oczywiście ryzyko, że kiedyś się grzałka przepali, no ale to już trudno.Leave a comment:
-
No i za radą kopyra podwiązałem czujnik. I teraz jest ok. Na próbę zagotowałem 20 l zimnej wody. Trwa to około 90 minut, ale za to potem bulgotało aż miło przez następne 90 min. Ani razu nie wyłączyło się grzanie. No i teraz działa jak trzeba.Leave a comment:
-
Tyle było o tym garnuszku, że się skusiłem
Dziś lub jutro przeprowadzę test bez wprowadzania zmian !!!Leave a comment:
-
Dzęki kopyr. Tak właśnie myślałem, tylko pewien nie byłem. No to podwiązuję.....Leave a comment:
-
No to chyba sam pokombinuję....... I zobaczę, co mi z tego wyjdzie.Leave a comment:
-
Przeczytałem cały temat, i wiem, że trzeba podkręcić termostat, tylko mam pytanie: gdzie? rozebrałem kociołek, ale żadnej śrubki do podkręcania tam nie widzę... Ma ktoś na to to jakiś patent?
Albo może odciąć czujnik, tylko jak to zrobić?Leave a comment:
-
Lidlowy kociołek pojawił się w ofercie na przyszły czwartek: http://www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages...o_pasteryzacjiLeave a comment:
-
Lidlowy kociołek pojawił się w ofercie na przyszły czwartek: http://www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages...o_pasteryzacjiLeave a comment:
-
Garnek Severin EA3652
Najważniejsze cechy produktu
moc 1800W, emaliowana obudowa, pojemność 29 l
Dodatkowy opis
obudowa emaliowana
moc 1800 W
pojemność 29 l. na 14 szt. 1- l. słoików
termoizolujące uchwyty
dodatkowy płynny regulator temperatury
lampka kontrolna
dodatkowe zabezpieczenie przed przegrzaniem prawdopodobnie to jest przyczyna
ruszt oraz pokrywa z tworzywa sztucznegoLeave a comment:
-
Postanowiłem dać mu jeszcze jedną szansę. Ale tym razem zrobię tak: doprowadzę wodę do wrzenia, wyłączę kocioł z sieci, wleję i rozmieszam koncentrat; włączę zasilanie i będę próbował zagotować roztwór. Może faktycznie jest jakiś dodatkowy bezpiecznik wyłączający grzałkę przy nagłym przegrzaniu, a nie wyłączający lampki kontrolnej, który umożliwia na nowo pracę kociołka dopiero po ostygnięciu albo ponownym uruchomieniu....Leave a comment: