Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jakejake
    Ma kranik, co mnie najbardziej interesuje ze względu na filtrator z wężyka.
    Tylko nie wiem, czy do tego kranika da się zamontować wężyk.
    Używał ktoś z was takiego garnka?
    Kranik wymieniasz na kran z zaworem kulowym i gitara.

Leave a comment:

• jakejake
    replied
    http://allegro.pl/abc-garnek-elektry...450793014.html

Ma kranik, co mnie najbardziej interesuje ze względu na filtrator z wężyka.
    Tylko nie wiem, czy do tego kranika da się zamontować wężyk.
    Używał ktoś z was takiego garnka?

Leave a comment:

• Darkman
    replied
    http://allegro.pl/garnek-elektryczny...443949000.html

Już nieaktywna

Leave a comment:

• jakejake
    replied
    Jest jeszcze takie coś, ale bez kranika.
    http://allegro.pl/sterylizator-garne...454757720.html

Leave a comment:

• jakejake
    replied
    A może podać link do aukcji?
    Czy chodzi o to?
    http://allegro.pl/garnek-elektryczny...452001409.html

Leave a comment:

• Darkman
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika podlas
    Chętnie dałbym stówkę więcej za taki garnek bez wad
    Ja za mój zapłaciłem na allegro 120zł + 26zł przesyłka, jest w idealnym stanie, i mam rok gwarancji - garnek podobno jest powystawowy stąd cena.

Leave a comment:

• podlas
    replied
    oglądałęm w jednym z komisów taki gar,też za 120zł ,miał troche odprysków,sprzedający polecał jakąś "farbe-emalie" za 10zł ,ale....
    -jaki ma wpływ taka "farba-emalia"-czy jest dopuszczona do spożywki?-nie wiadomo
    -blacha jest cienka-w miejscu tych odprysków niebawem będą dziury.Chętnie dałbym stówkę więcej za taki garnek bez wad

Leave a comment:

• kacgas
    replied
    Jest to jak najbardziej wykonalne, choć dostrzegam pewne zagrożenia:

1. emalia na przejściu zostanie zdarta, a i z wnętrza może się nieco odłupać (choć nie musi)
    2. trudno uzyskać idealnie okrągły otwór przy urzyciu pilnika, a ten który jest posiada tą cechę i idealnie pasuje do gwintu 3/8 cala, dzięki czemu wystarczyła mi malutka uszczelka do ciepłej wody aby to uszczelnić
    3. tak czy inaczej musiałem przejść na końcu na 3/4 cala bo taki gwint mam na filtrze z oplotu, więc rozwiercając otwór do 1/2 "oszczędziłbym" tylko na jednej redukcji (koszt kilku złotych)
    4. domyślam się, że dźwięk szorowanej pilnikiem, cirnkiej ścianki garnka może powodować pękanie szkliwa zębów

Tak czy inaczej są i plusy:

1. eliminujemy jedną przejściówkę
    2. ograniczamy ryzyko przecieków na redukcjach (choć wewnątrz gara nie ma to najmniejszego znaczenia)
    3. i nie wiem co jeszcze

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kacgas
    Możnaby. Tylko tyle, że otwór w garze po starym kraniku miał wymiar 3/8 cala i aby przejąć przez niego z kranikiem 1/2 cala trzebaby go rozwiercić, a nie chciałem emalii niszczyć.
    Delikatnie okrągłym pilnikiem , kilka ruchów i powiększony

Leave a comment:

• kacgas
    replied
    Możnaby. Tylko tyle, że otwór w garze po starym kraniku miał wymiar 3/8 cala i aby przejąć przez niego z kranikiem 1/2 cala trzebaby go rozwiercić, a nie chciałem emalii niszczyć.

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    A nie można było iść cały czas 1/cala ?
    oczywiście 1/2 cala

Leave a comment:

• kiszot
    replied
    Nie miałem jeszcze problemu z zagotowaniem brzeczki.

Leave a comment:

• anteks
    replied
    A nie można było iść cały czas 1/cala ?

Leave a comment:

• kacgas
    replied
    Witam

Jako początkujący piwowar i forumowicz, chciałbym wkupić się w łaski bardziej doświadczonych towarzyszy zamieszczając szczegółową relację z przeróbki pasteryzatora na kocioła zacierno-warzelniany w moim wykonaniu:

1. Nabyłam gar elektryczny drogą kupna na allegro (120 zł. niby powystawowy - wystarczy wpisać w wyszukiwarką i sporo tego wyskoczy) - gar miał pewne uszczerbki na emalii, które były zamalowane więc udawałem, że ich nie widzę (jedno ze zdjęć obrazuje gar przed tuningiem

2. Nie dogrzewał nawet wody do wrzenia więć odkręciłem spód, wyjąłem sprężynę, obciołem na chama trzpień, na którym siedział czujnik (to białe na zdjęciach) i przywiązałem go do dna podstawy

3. Skręciłem wszystko do kupy i wywaliłem fabryczny kranik

4. Z nowym kranikiem jest o tyle problem, że otwór w garze jest na 3/8 cala, a takich kraników nie robią. Na domiar złego filtr z oplotu miałem z gwintem żeńskim o średnicy 3/4 cala. Kupiłem więc kranik 1/2 cala redukcję na 3/8, to przechodzi przez śniankę gara. Dalej redukcja z 3/8 na 3/4 (ciężko było zdobyć), kolanko 3/4 i w końcu filtr z oplotu

5. Na zewątrz kranika jeszcze taki pierdułek zwężający coby wężyk założyć i po robocie

Uwagi:

1. Filtracja jest niesłychanie prosta. Wszystko idzie błyskawicznie
    2. Zakładam filtr także do chmielenia coby wyłapać wszystkie fafulce co z woreczka z chmielem wypływają
    3. Gar doproawdza brzeczkę do wrzenia ale potrzeba cierpliwości i niestety wyłącza się co jakieś 10 minut na chwilę, ale gdy w odpowiednim momęcie zaatakujemy go pokrywką nie ma problemu (brzeczka kilka razy wręcz wykipiała)
    4. Problematyczne jest niestety mycie gara, gdyż pod wodę się nie da (chyba, że tylko jeden oststni raz)

Dla mnie super. Załączam zdkjęcia gara przed, w trakcie i po tuningu. Czekam na uwagi, lub konstruktywną krytykę.

Pozdrawiam
    Attached Files

Leave a comment:

• Fredd00
    replied
    Jako szczęśliwy uzytkownik kociołka stwierdzam, że lepiej kupić gar, wywiercić otwór i dać kranik i do tego 3 grzałki po 1000W z Allagro po 5 zł. Możesz potem wprowadzać modyfikcje

A grzałki masz tutaj... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1097198946

Leave a comment: