do chmielu i przypraw

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #1

    do chmielu i przypraw

    W Ikei można kupić za 10 zł takie ustrojstwo do przypraw - kulka o średnicy około 6 cm, wykonana z drobnej stalowej siateczki. Ja używam tego to chmielu granulowanego - pakuję te granule do środka i zanurzam w gotującej brzeczce. Bardzo ułatwia filtrowanie - prawie nic chmileu nie przedostaje się do brzeczki.
    Używam tego na 10 litrów brzeczki, ale chmielu zmieści się także porcja na 20 litrów.
    Można tego również używać przy produkcji piw z przyprawami, zarówno podczas gotowania, jak i fermentacji.
    Z chmielem trzeba uważać, bo "puchnie" podczas gotowania, nie dawać za dużo, zeby nie rozerwał kulki.
  • volker
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.10
    • 634

    #2
    Re: do chmielu i przypraw

    Krzysiu napisal/a
    nie dawać za dużo, zeby nie rozerwał kulki
    Hm, nie tylko żeby nie rozerwał kułki, lecz także, żeby gotująca woda miała łatwy dostęp do chmielu. To jest to samo, jak z herbatką - jeżeli liście są mocno pakowane w kułce, woda nie może wylugować aromaty z nich.

    Ale, jak już pisałeś, jeżeli ilość do 10 litrów spokojnie mieści się w kułce, to dobrze. Do większych ilości można ewentualnie używać dwóch lub trzech kułek.

    Choć, w sumie nie jestem przekonany, że to w ogóle potrzebne - chmielu nie wyfiltruje się. On natomiast tworzy osad na dnie garnku i zostaje tam na miejscu, jeżeli dekantuję brzeczkę do ferment(at)ora.
    Volker

    Brunnenbräu Hausbrauerei

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Prawie cały chmiel granulowany wy wygotowaniu zostaje w kulce. A jeśli ktoś będzie uzywał chmielu prasowanego, to już w ogóle nie ma problemu, bo liście nie są zmielone.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Nie polecam.

        Używałem tego kilka razy do chmielu granulowanego i się zawiodłem.

        Problem polega na tym, że granulat kiedy napęcznieje w tym zaparzaczu to zatyka szczelnie otwory i brzeczka nie może przez niego efektywnie przepływać tak jak przez zwykłą siateczkę do chmielu. Efekt był taki, że z takiej samej ilości granulatu jak w przypadku użycia woreczka lub gazy wychodziła zauważalnie o wiele niższa goryczka.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • ART
          Chmielowe aromaty bez chmielu....
          ART
          Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.

          Np.

          Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...
          2025-11-01, 09:24
        • ART
          Warszawa, ul. Poborzańska 39, Szyszka Chmielu Bródno
          ART



          Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.

          Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...
          2025-08-23, 15:51
        • etman
          Szyszki chmielu ze zbiorów 2024
          etman
          Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024

          Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
          https://www...
          2024-11-27, 16:20
        • adam1878red
          powitanie i pytanie
          adam1878red
          Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
          Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
          2025-08-04, 19:14
        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...