Dlaczego nie można kupić polskiego chmielu?
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Ehhh darko szkoda gadać. Nie wiem to jest chyba wątek na szerszą dyskusję. ale obserwuję regres jeśli chodzi o ofertę sklepów piwowarskich. Praktycznie żadnych nowości, promocje płyciutkie i nieciekawe. Jedno mnie zastanawia. Skoro forumowicze na własną rękę mogą załatwić Marynkę i Lubelski w szyszce, dlaczego nie ma ich w ofercie sklepów piwowarskich. Chcą się najpierw pozbyć zapasów? OK, ale nie w ten sposób.
							
						Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2008-12-12, 16:57.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Kryzys
Być może problem stoi po stronie przetwórców - tych w Polsce można policzyć na palcach jednej ręki. W dodatku jeśli klient chce kupić towar konfekcjonowany w nietypowy sposób (paczki po 100 g) to najwyraźniej firmy nie chcą w to wchodzić.
Zawsze możemy kupić opakowanie 500g alfa-kwasów i rozdzielić wśród forowiczów.
Ktoś chętny?Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Ale wy się rozdrabniacie na drobne po co komu paczki po 100g niech każdy kupi wiecej od razu a nie bedziecie przepłacał za jakieś przesyłki po kilka razy.pozdroKryzys
Być może problem stoi po stronie przetwórców - tych w Polsce można policzyć na palcach jednej ręki. W dodatku jeśli klient chce kupić towar konfekcjonowany w nietypowy sposób (paczki po 100 g) to najwyraźniej firmy nie chcą w to wchodzić.
Zawsze możemy kupić opakowanie 500g alfa-kwasów i rozdzielić wśród forowiczów.
Ktoś chętny?
							
						Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
http://www.allegro.pl/item722314898_...yszki_1kg.html
Zakupiłem, co widać na załączonym obrazku, 3 kg różnych chmieli - na jakiś czas starczy.
 
PS. Granulat to zawsze dodatkowa "chemia", nie ma Wacka we wsi
 bez chemikaliów nie zamienisz szyszek w granulki
							
						Ostatnia zmiana dokonana przez Fredd00; 2009-09-03, 20:12.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Ja kilograma nie zużyłem w poprzednim sezonie.
Granulat ma jedną zaletę - można go dłużej przechowywać. Szyszki szybko tracą swoje właściwości.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
dlatego kupiłem 3 kg... nie 8 kg - mam 4 fermentatory, tak gdzieś raz na miesiąc mam zamiar każdy napełniać i opróżniać - średnio 10 dni burzliwej i 21 cichej, potem rozlew, potrzeba przeciętnie ok 300 g chmielu miesięcznie, zatem jest to zakup do wiosny nie dalejComment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Ja bym dwóch sezonów chmielu w szyszkach nie trzymał, ale przez sezon zupełnie dobrze się trzyma a przechowuję go w workach foliowych takich 60 l szczelnie zamkniętych a do takiego worka wchodzi z dużym luzem 0,5 kg szyszki, ale fakt pod koniec sezonu trzeba sypac trochę więcej bo zawsze jest jakiś ubytek właściwościSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
 
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	czyli koźlak z syropem klonowym.
Ekstr. 16%
Alk. 7%
Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.
Np.
Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...- 
							Channel: Piwo - ogólne
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	
Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.
Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...- 
							Channel: Mazowieckie
 
2025-08-23, 15:51 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Hazy Pale Ale,
12% ekstr.
4,7% alk.
Chmiel - Riwaka (w formie Subzero Hop Kief, jeden z kilku rodzajów chmielu w wersji płynnej)
Aromat - wyraźny chmiel, taki jakby granulat rozgnieść w palcach, ciekawe że bardziej jest ziołowy (taki świeży) niż owocowy...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
2025-10-06, 22:56 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Mamy kilka nowych amerykańskich chmieli do podrasowania swoich fajnie chmielowych IPek
Paradigm US 2024 - 50 g granulat 8,9% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
Emerald Spire US 2024 - 50 g granulat 7,3% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
Bergamot US 2024 - 50 g granulat...- 
							Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
 
2025-06-30, 06:54 - 
							
 - Loading...
 - Koniec listy.
 

. Z zeszłorocznym miałem niemiłe doświadczenia.
							
						
Comment