Woda do warzenia - czy taki skład będzie odpowiedni?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    ... Ale anglicy to jedyne piwa, które powinno się bezwzględnie burtonizować ...
    Bezwzględnie należy burtonizować jedynie klony piwa z Burton, londyńskich i większości innych angielskich nie trzeba i wręcz nie powinno.

    Comment

    • seniorroberto
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.12
      • 41

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Porównanie w warunkach domowych jest bardzo trudne. Chyba, że zrobisz 3 warki "z" i 3 "bzz". Jest tyle rzeczy, które mogą mieć wpływna smak piwa...

      Sypię gips bo mam - przyjmuję "na wiarę", że to coś daje; z drugiej strony gdybym nie miał też robiłbym angliki.
      Podejrzewam nieśmiało, że każdy z nas ma rację.... nie jestem ortodoksem (wiedzy piwnej za mało...) więc zbieram doświadczenia na własnej skórze. Póki co - nie zrobiłem jeszcze piwa, którego nie wypiłbym z przyjemnością... no! może stout owsiany z BA wzbudził moje lekkie zdziwienie (przegazowałem ewidentnie) brakiem treściwości ale to mogły być jeszcze inne moje błędy, których istoty dotąd nie zgłębiłem...(o kurde!...) ale też nie znam smaku "wzorcowego".
      Dzięki za głos!

      Comment

      • seniorroberto
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.12
        • 41

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        Bezwzględnie należy burtonizować jedynie klony piwa z Burton, londyńskich i większości innych angielskich nie trzeba i wręcz nie powinno.
        Krzysiu, zerknij (może zerknąłeś już) na poczatek wątku, gdzie zamieściłem fotę ze składem (przybliżonym) wody... robiłbyś coś z tym? mnie "podchodzą" męskie smaki PA, IPA... więc robię je najczęściej gipsem posypując, przerywając jeno dunkelweizenem....

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Woda z Burton:
          Ca: 294 mg
          Mg: 24
          Na: 24
          siarczany: 800
          węglany: 200
          chlorki: 36

          woda z Monachium:
          Ca: 75
          Mg: 18
          Na: 2
          węglany: 180
          siarczany: 120
          chlorki: 60

          Jak widać, są to wody znacznie twardsze. Na tej z fotki można robić wszystko, ale najbardziej zbliżona jest do wody do pilsa. Do piw angielskich sypanie gipsu i kredy jest jak najbardziej wskazane. Jeszcze bardziej stylowe będzie dodatnie gotowych tabletek "Burton" lub "Epsom".

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Do piw angielskich sypanie gipsu i kredy jest jak najbardziej wskazane.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Bezwzględnie należy burtonizować jedynie klony piwa z Burton, londyńskich i większości innych angielskich nie trzeba i wręcz nie powinno.
            Możesz to mi laikowi wyjaśnić?

            Comment

            • seniorroberto
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.12
              • 41

              #21
              Dzięki!

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                Możesz to mi laikowi wyjaśnić?
                Bardzo proszę. Woda z Burton ma specyficzny skład chemiczny (bardzo wysoką twardość siarczanową) i jak łatwo się domyślić, występuje w Burton, a nie w Londynie. W Londynie woda ma inny skład chemiczny, o dużo niższej zawartości jonów siarczanowych i wapniowych.

                Idąc dalej, woda z Burton jest używana do produkcji piwa z Burton. Jeśli więc ktoś chce robić klony piwa z Burton, powinien wodzie nadać taki właśnie skład chemiczny, a nie na przykład skład wody z Kielc. I analogicznie, warząc piwa londyńskie, dobrze jest naśladować skład wody z Londynu, a nie z Burton czy z Biedronki.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • heckler
                  Portugalia, Madeira, Funchal, Av. Mar e Comunidades Madeirenses, Brewery Beerhouse
                  heckler
                  Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
                  Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...
                  2024-06-03, 11:26
                • SyLwIaFamatAukcje
                  Sprzedam linię do produkcji piwa rzemieślniczego
                  SyLwIaFamatAukcje
                  Oferujemy Państwu,
                  linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...
                  2025-06-05, 10:53
                • AaLeX
                  Kormoran, Classic hoppy lager
                  AaLeX
                  Nowość w Dino. Ciekawa bezzwrotna butelka 375ml. Cena 4,99zł. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Alkohol 5%. Ekstraktu brak. Producent napisał "jasne pełne z chmielową duszą". Piana obfita. Piwo jest niefiltrowane. Barwa złota. W zapachu chmiel i trochę siarki....
                  2025-05-28, 07:52
                • AaLeX
                  Staropramen, extra chmel
                  AaLeX
                  Piwo kupione w polskim Aldi. Oryginalny import (jest dodatkowa naklejka w języku polskim). Alkohol 4,5%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, chmielowe produkty, drożdże. Ekstraktu brak. Piana gruba z lacingiem. Zapach siarkowo-chmielowy. Barwa złota. Smak? No cóż. Zawiodłem się na tym...
                  2025-05-19, 15:44
                • grodek
                  Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                  grodek
                  Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                  - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                  - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                  - śrutownik stołowy 200 zł
                  - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                  - refraktometr 0-40°Brix'a...
                  2024-03-10, 20:01
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...