Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Tak całkiem się nie da, a może choć dla premium. A może fizycznie jest to niemożliwe dla tego vBulletin ©2000 - 2013, Jelsoft Enterprises Ltd. Anteksa będę czytał chyba zawsze, a pomysł z opisem gotowego piwa jest bezcenny.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Z tego powodu niektórzy przenieśli swoje zapiski na sąsiednie forum.
    A ja wróciłem tutaj, do korzeni
    Last edited by anteks; 22-11-2013, 19:54.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A właśnie, że to jest bardzo dobry pomysł aby podsumować dane piwo choć wiem, że przy braku możliwości edytowania zapisków jest to bardzo trudne do zrealizowania. Zmienność piwa w czasie to wiele rozrzuconych postów i cała robota kronikarska na nic.

    Z tego powodu niektórzy przenieśli swoje zapiski na sąsiednie forum.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
    To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).
    Postaram się, kiedyś jak wysyłałem piwa na konkursy to pisałem o zajętych miejscach. Może zacznę wysyłać i będę wklejać metryczki?
    ps to chyba zły pomysł
    Last edited by anteks; 19-11-2013, 22:01.

    Leave a comment:


  • jacekan
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
    Co to jest? I w jakim celu?
    I mimo wszystko mógłbyś podawać przybliżony styl ważonego piwa
    To rzecz zbędna, bardziej przydałoby się podsumowanie. Czy piwo okazało się udane, czy może nie warte uwagi. Ewentualnie z małym opisem, kolor, smak, aromat, sesyjność itp. Nie ukrywam, że często korzystam z zapisków anteksa i cenię jego doświadczenie (pszeniczne anteksa jest mistrzostwem świata).

    Leave a comment:


  • bart3q
    replied
    Jakie skutki przynosi takie eksperymentowanie z przerwami w pszenicznym? Widziałem że to z 120 min białkową ma betonową pianę. Jak dzisiaj byś polecił zacierać pszeniczne?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka 256 27.10.13 przelana na cichą. Dodane po 20g centennial, mosaic oraz galaxy
    Butelkowanie chyba dopiero po niedzieli więc sypnąłem jeszcze po garści galaxy i pacific jade

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 257 pszeniczne warzone 05.11.13
    Skład
    • Pszeniczny 3500g
    • Pilzneński 1500g
    • Hallertau Tradition 18g
    Zacieranie
    • 44'C 120 min ( część zacieru podgrzana do 72'C- 20min następnie gotowanie 10min)
    • Wlanie do zacieru i ustalenie temp na 62'C 30min( cześć zacieru gotowana-10min)
    • wlanie do zacieru i ustalenie temp 72'C 30min
    Gotowanie 60 min
    • od początku Hallertau 18g
    Wyszło 28l 11 blg, zadane kangurami pszenicznymi

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    256

    Warka 256 27.10.13 przelana na cichą. Dodane po 20g centennial, mosaic oraz galaxy
    Last edited by anteks; 29-10-2013, 03:00.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 255 Pszeniczne 09.10.13
    Skład
    • Pszeniczny 2500g
    • pilzneński 1500g
    • Marynka 10g
    • Tradition 10g
    Zacieranie
    • 52'C 120min- 10l odlane 72'C 30min- gotowanie 10 min
    • 62'C 15min- 8l odlane 10min gotowanie
    • 72'C 30min
    Gotowanie 60min
    • 0' marynka
    • 60' traditon
    blg 12, zadane WB06
    Zabutelkowane 25.10.13 blg nie zmierzone

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 252 rozlana, do kega poszło z woreczkiem zawierającym po garści Amarillo i Citry
    warka 254 zlana na cichą blg2, dodane Centennial, Galaxy i Mosaaic po 20g granulatu

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Po kilku latach warzenia zwykle już się wie co smakuje i można się skupić na przyjemnościach zamiast eksperymentować na sobie, rodzinie i znajomych. Też mam może z 10 receptur które powtarzam, bo pasują wszystkim.

    Z piwnego ADHD się wyrasta.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Nie, najczęściej warzę piwa które już warzyłem i smakowały. Nie warze piw w wielu stylach,nie wydziwiam. Jesli napisze że piwo jest w jakim stylu to okaże sie że cos w nim jest nie tak(kolor,goryczka, blg) Ostatnie jak można przeczytać to jakieś Pale Ale(APA, IPA czy inna CIPA ) NIe jestem Kopyr by pić co dzień jedno, inne piwo, wracam do tych piw i nie martwię sie że za 30 lat zapali sie kontrolka "rezerwa" i koniec

    Leave a comment:


  • LeoxxX
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie piszę w jakim stylu bo nie wiem. Musiał bym sprawdzać, porównywać z np BJCP ale mi się nie chce

    Czyli na czuja dodajesz słody, które uważasz, że będą do siebie pasować aby osiągnąć dobre piwo?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Rozlewałem dzisiaj warkę 252 (prawie jak AIPA), na cichej dodane było troche chmielu.

    Szkoda było go wyrzucić więc w ramach testu dodałem na koniec gotowania do brzeczki. Nie piszę w jakim stylu bo nie wiem. Musiał bym sprawdzać, porównywać z np BJCP ale mi się nie chce

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎