Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi4/2017 Porter bałtycki 21,5 BLG
Leave a comment:
-
-
4/2017 Porter bałtycki 21,5 BLG
Pilzneński Soufflet 6,5 kg
Monachijski ciemny Steinbach 1,3
Karmelowy ciemny 400-800 Strzegom 0,73 kg
Kwas mlekowy 10 ml
Marynka 55 g
Zacieranie
I
pilzneński 2 kg, 5,6 litra wody
45 st C - 10 min
52 st C- 3,33 ml kwasu, 15 minut
62 st C - 20 min
72 st C - do negatywnej ok. 20 min
Zagotowanie, gotowanie 20 min, izolacja.
II
Pilzneński Soufflet 4,5 kg
Monachijski ciemny Steinbach 1,3
Karmelowy ciemny 400-800 Strzegom 0,73 kg
52 st C - 6,67 ml kwasu mlekowego, 20 minut
wlać I
62 st C - 20 min
68 st C - 15 min
72 st C - do negatywnej ok. 30 min
wysładzanie 20 litrów wody o temp. 78 st C
Chmielenie - do uzyskania pożądanego ballingu
u nas 3,0 h
Na początek 40 g Marynki, na koniec 15 g Marynki
Drożdże FM 31 Bawarska Dolina - gęstwa z Hoppy Lagera
ok. 23 litry w efekcie końcowymLast edited by Maggyk; 23-02-2017, 15:32.
Leave a comment:
-
-
18/2016 American Strong Ale
19/2016 Prysznicowe
_______________________________________________
2017
1/2017 Hoppy Lager 11,5 BLG 03.02.2017
Pilzneński Soufflet 3,6 kg
Wiedeński Steinbach 0,3 kg
Cara Clair 0,2 kg
zacieranie 69 st. C
mash oput 75,6 st. C
Chmielenie 90 min
brzeczka brzednia Centennial US 10 g
30 min - 10 g Cascade DE i 10 g Chinook PL
Na zimno 20 g Centennial US, 20 g Chinook PL i 20 g Cascade DE
FM 31 Bawarska Dolina
2/2017 American Stout 04.02.2017
Piwes 05, Ciemny WES 2,2 kg
Chmielenie 60 min
60-25 g Centannial
0 - 25 g Centennial
na zimno 3 dni 50 g Centennial
Danstar Not
3/2017 Oktawia Dark Ale 04.02.2017
Piwes 02
Bursztynowy 1,7
chmielenie na zimno - Oktawia 100 g - 3 dni
Danstar Not
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi7/13 Piwo Ciemne górnej fermentacji w stylu misz masz lub jak kto woli, co lodówka dała
Wysłodkowe po porterze - ok 5 BLG łącznie i gdzieś z 15 litrów
Dodano końcówkę nachmielonego portera (ok. 0,5 litra) – to co nie dało się wyfiltrować oraz słoiki z ekstraktami słodowymi: 3 x bursztynowy, 2 x barwiący, 1 pszeniczny, 1 ciemny
Chmielenie:
Zeus – 40 g na 60 minut
na 1 minutę przed końcem dla aromatu:
10 Zeus 2011
15 Chinook 2011
3 g Topaz 2012 - szyszka
3 g Amarillo 2012 – szyszka
Na cichą pójdzie 150 g wiórek amerykańskich dębowych średnio palonych, które pozostały po wędzeniu chmielu na patelni.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziI wczoraj jeszcze:
#39 A Porter
3 kg Słód Pilzneński Strzegom
3 kg Słód Monachijski Strzegom
0,8 kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom
0,15 kg Słód palony żywiecki (dzięki Grzesiu!)
0,05 kg Słód Karmelowy Ciemny Strzegom
Zacieranie infuzyjne:
- 64°C - 35 min
- 72°C - 25 min
mash out
100 g Marynka na 90 min
50 g Lubelski na 30 min
Drożdże Wyeast Czech Pils (dzięki Marusia!)
Leave a comment:
-
-
26/08/2016 - 14/2016 Session IPA 9 BLG.
Pale ale 5,8 kg
płatki owsiane 0,8 kg
zacieranie 67 st.C
mash out
Chmielenie
60 min - 20 g Zeus
30 min - 20 g Mosaic
Podzielono na dwa pojemniki fermentacyjne po 23 litry i zadano Danstar Nothhingam (1 pojemnik i US-05 (2 pojemnik).
W planach jest chmielenie na zimno
1 pojemnik: 40 g Zeusa i 40 g Mosaic
2 pojemnik: 10 g Zeusa i 40 g MosaicLast edited by Maggyk; 29-08-2016, 13:09.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi21 litrów wyszło i zostało zadane WLP565 Belgian Saison I.
13/2016 American Saison 13 BLG
Pilzneński 2,25 kg
Monachijski 1,5 kg
Płatki orkiszowe 200 g
Cukier biały 0,4 kg
Zacieranie słodów:
45 st C - 30 min
62 st C - 30 min
72 st C - 30 min
mash out
Cukier dodany na początku podgrzewania do wrzenia
Chmielenie 60 min
60' - 10 g Sorachi Ace
30' - 5 g Sorachi Ace
10' - 20 g skórki słodkiej pomarańczy
5' - 5 g Sorachi Ace
30 g Sorachi Ace pójdzie do chmielenia na zimno na 3 dni przed rozlewem.Last edited by Maggyk; 14-07-2016, 19:32.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi12/2016 Saison 12 BLG
20 litrów
pilzneński 3,75 kg
karmelowy jasny 150 0,2 kg
pszeniczny 0,15 kg
niesłodowana pszenica 0,15 kg
45 st. C - 30 min
55 st C - 15 min
62 st C - 30 min
68 st C - 15 min
mash out
Chmielenie 60 min
60 min - Goldings 25 g
20 min - Saaz Late 25 g
2 min - Saaz Late 25 gLast edited by ART; 08-07-2016, 09:52.
Leave a comment:
-
-
12/2016 Saison 12 BLG
20 litrów
pilzneński 3,75 kg
karmelowy jasny 150 0,2 kg
pszeniczny 0,15 kg
niesłodowana pszenica 0,15 kg
45 st. C - 30 min
55 st C - 15 min
62 st C - 30 min
68 st C - 15 min
mash out
Chmielenie 60 min
60 min - Goldings 25 g
20 min - Saaz Late 25 g
2 min - Saaz Late 25 g
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi11/2016 Wysłodkowe po RISie 11 BLG 04.06.2016
wysłodziny RIS
Brewferm Gallia
chmielenie 60 min
60 min - 10 g dr Rudi
30 min- 40 g dr Rudi
0 min - 50 g dr Rudi
drożdże: Danstar Notthingham
Leave a comment:
-
-
11/2016 Wysłodkowe po RISie 11 BLG 04.06.2016
wysłodziny RIS
Brewferm Gallia
chmielenie 60 min
60 min - 10 g dr Rudi
30 min- 40 g dr Rudi
0 min - 50 g dr Rudi
drożdże: Danstar Notthingham
Leave a comment:
-
-
9/2016 Melon PA z ekstraktów powstało zgodnie z przewidywaniami 19 maja, a dziś:
10/2016 Russian Imperial Stout 25 BLG zasyp na 15 litrów:
Pale ale 4,8 kg
Monachijski 0,8 kg
Bursztynowy 0,8 kg
Czekoladowy jasny 0,2 kg
Chocolate 0,4 kg
Pszenica prażona 0,2 kg
Zacieranie 66 st. C
Chocolate i pszenica na 15 minut po negatywnej próbie
Chmielenie:
90 min 25 g Columbus / Tomahawk
60 min 25 g Columbus / Tomahawk
30 min 25 g Epic
15 min 25 g Epic
0 min 50 g Bramling Cross
50 g płatków dębowych na cichą
FM 13 Irlandzkie ciemności, gęstwa po Rye Stout
Leave a comment:
-
Leave a comment: