Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • leona
    replied
    Na konkurs go. To domowy sztos jak nic

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    4/2017 Porter bałtycki 21,5 BLG
    Wczoraj poszedł na cichą (6,1*BLG). Można by go pić prosto z wiadra , jakbym dostał próbkę w ciemno, to zarzekałbym się że leżakowany z pół roku już był

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    4/2017 Porter bałtycki 21,5 BLG
    Pilzneński Soufflet 6,5 kg
    Monachijski ciemny Steinbach 1,3
    Karmelowy ciemny 400-800 Strzegom 0,73 kg
    Kwas mlekowy 10 ml
    Marynka 55 g
    Zacieranie
    I
    pilzneński 2 kg, 5,6 litra wody
    45 st C - 10 min
    52 st C- 3,33 ml kwasu, 15 minut
    62 st C - 20 min
    72 st C - do negatywnej ok. 20 min
    Zagotowanie, gotowanie 20 min, izolacja.
    II

    Pilzneński Soufflet 4,5 kg
    Monachijski ciemny Steinbach 1,3
    Karmelowy ciemny 400-800 Strzegom 0,73 kg
    52 st C - 6,67 ml kwasu mlekowego, 20 minut
    wlać I
    62 st C - 20 min
    68 st C - 15 min
    72 st C - do negatywnej ok. 30 min

    wysładzanie 20 litrów wody o temp. 78 st C

    Chmielenie - do uzyskania pożądanego ballingu
    u nas 3,0 h
    Na początek 40 g Marynki, na koniec 15 g Marynki

    Drożdże FM 31 Bawarska Dolina - gęstwa z Hoppy Lagera
    ok. 23 litry w efekcie końcowym
    Last edited by Maggyk; 23-02-2017, 15:32.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    18/2016 American Strong Ale
    19/2016 Prysznicowe
    _______________________________________________


    2017

    1/2017 Hoppy Lager 11,5 BLG 03.02.2017
    Pilzneński Soufflet 3,6 kg
    Wiedeński Steinbach 0,3 kg
    Cara Clair 0,2 kg
    zacieranie 69 st. C
    mash oput 75,6 st. C

    Chmielenie 90 min
    brzeczka brzednia Centennial US 10 g
    30 min - 10 g Cascade DE i 10 g Chinook PL

    Na zimno 20 g Centennial US, 20 g Chinook PL i 20 g Cascade DE

    FM 31 Bawarska Dolina

    2/2017 American Stout 04.02.2017
    Piwes 05, Ciemny WES 2,2 kg
    Chmielenie 60 min
    60-25 g Centannial
    0 - 25 g Centennial
    na zimno 3 dni 50 g Centennial
    Danstar Not

    3/2017 Oktawia Dark Ale 04.02.2017
    Piwes 02
    Bursztynowy 1,7
    chmielenie na zimno - Oktawia 100 g - 3 dni
    Danstar Not

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    7/13 Piwo Ciemne górnej fermentacji w stylu misz masz lub jak kto woli, co lodówka dała
    Wysłodkowe po porterze - ok 5 BLG łącznie i gdzieś z 15 litrów
    Dodano końcówkę nachmielonego portera (ok. 0,5 litra) – to co nie dało się wyfiltrować oraz słoiki z ekstraktami słodowymi: 3 x bursztynowy, 2 x barwiący, 1 pszeniczny, 1 ciemny
    Chmielenie:
    Zeus – 40 g na 60 minut
    na 1 minutę przed końcem dla aromatu:
    10 Zeus 2011
    15 Chinook 2011
    3 g Topaz 2012 - szyszka
    3 g Amarillo 2012 – szyszka
    Na cichą pójdzie 150 g wiórek amerykańskich dębowych średnio palonych, które pozostały po wędzeniu chmielu na patelni.
    Po tylu latach czuć wędzone płatki, oj wybitnie je czuć

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    I wczoraj jeszcze:

    #39 A Porter
    3 kg Słód Pilzneński Strzegom
    3 kg Słód Monachijski Strzegom
    0,8 kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom

    0,15 kg Słód palony żywiecki (dzięki Grzesiu!)
    0,05 kg Słód Karmelowy Ciemny Strzegom

    Zacieranie infuzyjne:
    - 64°C - 35 min
    - 72°C - 25 min

    mash out

    100 g Marynka na 90 min
    50 g Lubelski na 30 min

    Drożdże Wyeast Czech Pils (dzięki Marusia!)
    Oj, jakie to smaczne po tych kilku latach. Czasem warto być chomikiem

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    15/2016 Opolfest Stout wędzony
    16/2016 Opolfest Dubbel
    17/2016 Bitter - brewkit Muntons + drożdże od Stouta, najpewniej zostanie nachmielony na zimno, ale szczegółowego planu jeszcze nie ma
    Last edited by Maggyk; 24-10-2016, 10:30.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    26/08/2016 - 14/2016 Session IPA 9 BLG.
    Pale ale 5,8 kg
    płatki owsiane 0,8 kg
    zacieranie 67 st.C
    mash out
    Chmielenie
    60 min - 20 g Zeus
    30 min - 20 g Mosaic
    Podzielono na dwa pojemniki fermentacyjne po 23 litry i zadano Danstar Nothhingam (1 pojemnik i US-05 (2 pojemnik).
    W planach jest chmielenie na zimno
    1 pojemnik: 40 g Zeusa i 40 g Mosaic
    2 pojemnik: 10 g Zeusa i 40 g Mosaic
    Last edited by Maggyk; 29-08-2016, 13:09.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    21 litrów wyszło i zostało zadane WLP565 Belgian Saison I.
    Zeszło do 2,5 BLG. Dzisiaj pójdzie na cichą, a drożdże powędrują do:
    13/2016 American Saison 13 BLG
    Pilzneński 2,25 kg
    Monachijski 1,5 kg
    Płatki orkiszowe 200 g
    Cukier biały 0,4 kg

    Zacieranie słodów:
    45 st C - 30 min
    62 st C - 30 min
    72 st C - 30 min

    mash out

    Cukier dodany na początku podgrzewania do wrzenia

    Chmielenie 60 min
    60' - 10 g Sorachi Ace
    30' - 5 g Sorachi Ace
    10' - 20 g skórki słodkiej pomarańczy
    5' - 5 g Sorachi Ace

    30 g Sorachi Ace pójdzie do chmielenia na zimno na 3 dni przed rozlewem.
    Last edited by Maggyk; 14-07-2016, 19:32.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    12/2016 Saison 12 BLG

    20 litrów

    pilzneński 3,75 kg
    karmelowy jasny 150 0,2 kg
    pszeniczny 0,15 kg
    niesłodowana pszenica 0,15 kg

    45 st. C - 30 min
    55 st C - 15 min
    62 st C - 30 min
    68 st C - 15 min

    mash out

    Chmielenie 60 min
    60 min - Goldings 25 g
    20 min - Saaz Late 25 g
    2 min - Saaz Late 25 g
    21 litrów wyszło i zostało zadane WLP565 Belgian Saison I.
    Last edited by ART; 08-07-2016, 09:52.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    12/2016 Saison 12 BLG

    20 litrów

    pilzneński 3,75 kg
    karmelowy jasny 150 0,2 kg
    pszeniczny 0,15 kg
    niesłodowana pszenica 0,15 kg

    45 st. C - 30 min
    55 st C - 15 min
    62 st C - 30 min
    68 st C - 15 min

    mash out

    Chmielenie 60 min
    60 min - Goldings 25 g
    20 min - Saaz Late 25 g
    2 min - Saaz Late 25 g

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    11/2016 Wysłodkowe po RISie 11 BLG 04.06.2016

    wysłodziny RIS
    Brewferm Gallia

    chmielenie 60 min
    60 min - 10 g dr Rudi
    30 min- 40 g dr Rudi
    0 min - 50 g dr Rudi
    drożdże: Danstar Notthingham
    Do połowy tego, co wyszło ART dowalił 0,5 kg niedrylowanych, sparzonych wiśni z naszego drzewka.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    11/2016 Wysłodkowe po RISie 11 BLG 04.06.2016

    wysłodziny RIS
    Brewferm Gallia

    chmielenie 60 min
    60 min - 10 g dr Rudi
    30 min- 40 g dr Rudi
    0 min - 50 g dr Rudi
    drożdże: Danstar Notthingham

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    9/2016 Melon PA z ekstraktów powstało zgodnie z przewidywaniami 19 maja, a dziś:
    10/2016 Russian Imperial Stout 25 BLG zasyp na 15 litrów:
    Pale ale 4,8 kg
    Monachijski 0,8 kg
    Bursztynowy 0,8 kg
    Czekoladowy jasny 0,2 kg
    Chocolate 0,4 kg
    Pszenica prażona 0,2 kg

    Zacieranie 66 st. C
    Chocolate i pszenica na 15 minut po negatywnej próbie

    Chmielenie:
    90 min 25 g Columbus / Tomahawk
    60 min 25 g Columbus / Tomahawk
    30 min 25 g Epic
    15 min 25 g Epic
    0 min 50 g Bramling Cross

    50 g płatków dębowych na cichą

    FM 13 Irlandzkie ciemności, gęstwa po Rye Stout

    Leave a comment:


  • jacekwerner
    replied
    No ... zaniemówiłem

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎