Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner Wyświetlenie odpowiedzi
    Ooo, będzie co spijać
    No to patrz teraz

    6/2016 Rye Stout
    zadane FM13 Irlandzkie ciemności, uwarzone wczoraj, filtracja jak marzenie, olej jak się patrzy

    7/2016 Brown IPA

    Podgrzewanie do chmielenia w toku. US-05 dwie sztuki do zadania

    8/2016 Melon PA - właśnie się zaciera, zostanie zadane FM52

    W planach na ten tydzień jeszcze Melon PA z ekstraktów. Kto wie może nawet postąpię zgodnie z zasadą - co masz zrobić jutro, zrób dziś - będziesz miał dwa dni wolnego
    Last edited by Maggyk; 19-05-2016, 10:56.

    Leave a comment:


  • jacekwerner
    replied
    Ooo, będzie co spijać

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Lager = w34
    Masz rację. Byłam przekonana, że S-23, nawet nie luknęłam w zapiski.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    4b/2016 Simcoe Lager
    zacieranie 40 litrów, potem podzielono na dwa fermentory z czego jeden zadany Nottinghamami, a drugi s-23.
    Lager = w34

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Czas uzupełnić dziennik, bo pamięć bywa zawodna. Mam pełno notatek na różnych karteczkach, ale czasem dobrze mieć jakieś informacje w jednym miejscu.
    1/2016 Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe

    2/2016 Cica - miała być Dorada Pampeana, ale pomroczność jasna sprawiła, że dodałam Citrę i Cascade, zamiast tylko i wyłącznie Cascade
    Danstar Nottingham

    3/2016 Melon Pa
    FM52 Amerykański SEN

    4a/2016 Simcoe Ale
    4b/2016 Simcoe Lager
    zacieranie 40 litrów, potem podzielono na dwa fermentory z czego jeden zadany Nottinghamami, a drugi s-23.
    Simcoe Ale już pijemy, Simcoe Lager został zabutelkowany 15.05.2016.

    5a/2016 Iunga IPA - na burzliwej
    5b/2016 Yellow Sub IPA - na burzliwej
    FM 52 Amerykański Sen
    Last edited by Maggyk; 17-05-2016, 13:47.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    12/15 Gose 11 BLG w ramach testowania zwycięskiej receptury z WFP
    Last edited by Maggyk; 27-10-2015, 14:48.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    11/15 Red IPA 17 BLG
    Ładna pogoda za oknem nastroiła mnie dziś do warzenia
    Pale Ale Clear Choice Extra 2-5 EBC Crisp 4,3 kg
    Crystal Light 160-180 EBC Crisp 0,1 kg
    Crystal Medium 250-290 EBC Crisp 0,1 kg
    Monachijski 12-18 EBC Soufflet 0,7 kg
    Carafa (R) typ I 800-1000 EBC Weyermann 0,01 kg

    zacieranie: 68 st. C, mash out 75,6

    Chmielenie 60 min.
    60 min - Zeus 20 g
    20 min - Nugget 20 g
    15 min - Nugget 15 g
    0 min - Cascade 40 g, Nugget 15 g

    Na zimno: 5 dni Cascade 100 g

    Danstar Nottingham x2

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Czas pozwala na chwilę powarzenia, zatem z rana ruszyłam do boju
    10/15 APA

    40 litrów
    Pale Ale Clear Choice Extra Crisp 6,4 kg
    płatki orkiszowe 0,4 kg
    Caramunich II Weyermann 0,3 kg
    Crystal Light Crisp 0,3 kg

    Zacieranie:
    69ºC - płatki orkiszowe 20 min
    67ºC - do negatywnej próby jodowej
    75,6ºC - 10 min

    Chmielenie 60 min:
    brzeczka przednia - 30 g Marynka
    30 min - 40 g Cascade US
    15 min - 50 g Ahtanum
    10 min - Supermoss 8 g
    1 min - 40 g Cascade US

    Podział na dwa pojemniki fermentacyjne
    10/15a chmielenie na zimno 7 dni 80 g Cascade US, 50 g Simcoe
    Wyeast XL 1469 West Yorkshire Ale

    10/15b chmielenie na zimno 7 dni 80 g Cascade US, 50 g Ahtanum
    Wyeast XL 1332 Northwest Ale

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    9/2015 American Rye Beer 12 BLG

    40 litrów
    2,8 Żytni Steinbach
    2,4 Pale Ale Maris Otter
    2,4 Pilzneński Steinbach
    0,8 Pszeniczny Litovel
    2 kg łuski orkiszu

    Chmielenie:
    30 g Marynki do brzeczki przedniej
    60 min
    0 min 50 g Cascade granulat
    0 min 50 g Ahtanum granulat

    drożdże: Danstar Notthingham

    Chmielenie na zimno:
    Ahtanum 50 g granulat
    Cascade 50 g granulat

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    A czemu nazywa się to Prasátko? To jakiś styl/bezstyl?
    Lubię świnki to i się tak nazywa Układając recepturę nie patrzyłam na styl, w jakim się to zmieści, tylko brałam pod uwagę własne widzimisię.

    8/2015 Dorada Pampeana 11 BLG - jak wykryłam w nowym BJCP ten podstyl, to od razu mi się skojarzył z przeżyciami z Kofeiny i wiedziałam, że muszę to uwarzyć. Skład prosty, zatem finalnie trudne piwo.

    Pilzneński Castle 7,15 kg
    Cascade US 100 g
    Danstar Notthingham

    Zacieranie:
    48-46ºC - 30 min
    66,7-65ºC - 30 min
    72-70ºC - 30 min

    Chmielenie:
    60 min - 20 g Cascade US
    30 min - 30 g Cascade US
    0 min- 50 g Cascade US

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    .....
    Last edited by e-prezes; 11-05-2015, 19:34.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Ale macie przerób... A tu gość się zastanawia czy robić małe czy duże warki.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    16/14 AC Prasátko
    A czemu nazywa się to Prasátko? To jakiś styl/bezstyl?
    Last edited by e-prezes; 11-05-2015, 19:34.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Znów zaległości
    4/2015 Humlefryyyd 20 BLG - we wtorek przelewamy do minikegów/butelek
    5/2015 Porter bałtycki 22 BLG na burzliwej
    6/2015 Brown Ale 10 BLG na burzliwej

    7/2015 American Wheat 11,5 BLG właśnie się zaciera
    Pale Extra Clear Choice Crisp 2,72 kg
    Pszeniczny Steinbach 2,72 kg

    zacieranie 66,7 st C

    FWH - Fuggles granulat 30 g
    got 60 min
    0 min Centennial granulat 30 g

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    3/2015 English IPA 14 BLG
    Jasny WES 1 x 1,7 + 0,5
    60 min 50 g Phoenix
    30 min 25 g Archer, 25 g Bramling Cross
    5 min 25 g Archer, 25 g Bramling Cross
    Danstar Notthingham
    Last edited by Maggyk; 02-02-2015, 13:22.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    2/2015 Prasatko/Guziec
    pilzneński Soufflet 6,0 kg
    Cara Clair Castle 1 kg
    Karamel Pils Steinbach 0,4 kg
    pszeniczny Litovel 0,2
    Agnus, granulat 100 g
    Saaz Late, granulat 100 g
    Galaxy, granulat 100 g

    Zacieranie:
    55ºC - 5 min
    67ºC-62ºC do negatywnej próby jodowej
    75,6º - 10 min

    Chmielenie:
    60 min – 40 g Cascade US
    30 min – 50 g Saaz Late
    0 min – 50 g Saaz Late
    Prasatko 100 g Agnusa na cichą 3 dni
    Guziec 100 g Galaxy na cichą 3 dni
    Last edited by Maggyk; 31-01-2015, 09:20.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎