Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
 24l to dużo za dużo dla tych wrednych germańców... Poszły na spacer w kuchni, wystawiłem na chłodniejszą klatkę schodową, znowu wyszły, zniosłem do piwnicy i mam je w nosie...  Leave a comment:
- 
	
	
	
	
 
- 
	
	
	
	
 #36 Alt
 
 Zesłodowane zboże to jednak zboże, tylko lekko przetworzone 
 
 Skład:
 2,1kg pilzneński
 2,1kg monachijski ciemny
 0,25kg cristal 150L
 0,3kg cukier (ups ) )
 
 15' w 54*C
 40' w 63*C
 15' w 72*C
 75*C i filtracja - poszła nieźle ale za głęboko wysłodziłem
 
 70' z różnymi starymi chmielami (po 20g: marynka granulat 2007 z lodówki, marynka szyszki 2008 i lubelski szyszki 2009) - nic nie śmierdziało ale też specjalnie nie pachniało... Najlepiej pachniał najstarszy granulat przechowywany w lodówce. Zobaczymy, co będzie.
 Miało być bez aromatu, ale poszło:
 5' lubelski szyszki 2009 30g
 
 W pewnym momencie (po 18l) zatkała mi się rurka i nie mogłem odfiltrować chmielin. Mieszanka szyszek i granulatu nie ułatwia sprawy. Kranik też zatkałem. Nawet dolałem litr wrzątku i lipa. Wkurzony wziąłem sitko i przelałem resztę do garnka i przegotowałem. Dodałem cholernego cukru, bo ten wrzątek, ale alt powinien być lekko wytrawny, więc chyba nie popsułem...
 Studzi się jak połączę to sprawdzę sumaryczny balling. Mam nadzieję na 13...Leave a comment:
- 
	
	
	
	
 
- 
	
	
	
	
 AD #35 Koelsch
 
 Koelsch wczoraj przelany na cichą. Blg prawie 5 - chyba mam za zimno w piwnicy (wieczorem było 12*C). Ostatnie dni cichej kolsch spędzi w domu, żeby mieć okazje dofermentować.
 Właśnie śrutuję zboże na alta...  Leave a comment:
- 
	
	
	
	
 #35 Koelsch
 
 3,5kg pilzneński
 0,5kg pszeniczny
 
 65*C przez 45min
 71*C przez 10min
 76*C - filtracja
 
 30g Spalt Select (3-letni granulat...) na 60min
 drożdże German Ale; starter chłodzony, bo miałem warzyć tydzień temu...
 
 Fotorelacja na FB, link powyżej.
					Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-09-26, 13:43. na FB, link powyżej.
					Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-09-26, 13:43.Leave a comment:
- 
	
	
	
	
 Fejsbuk
 
 Na dniach rozpoczęcie sezonu w Zielonej Gęsi. Tymczasem postanowił przenieść część gawędziarską na FaceBooka, żeby się nie powtarzać. Receptury itp trudne sprawy pozostaną tu...
 
 Leave a comment:
- 
	
	
	
	
 W czasie sprzątania wywaliłem wczoraj ponad 30kg słodu, głównie monacha. Po workach łaziły czarne robaczki mniejsze od mrówek.   Leave a comment:
- 
	
	
	
	
 POSUMOWANIE SEZONU III (2009/2010)
 
 Nadejszła pora na jakieś podsumowanko poprzedniego sezonu.
 Generalnie (jak na mnie) rewelacja - 15(!) warek, zero kwasów (poza planowanym #27)! W szczegółach już mniej fajnie . Po kolei: . Po kolei:
 
 20 - belgian ale. Miało być ale, ale zamiast lubelskiego poszła marynka. Gorzkie, przesadnie gorzkie i przegazowane. Mimo to piłem ja z pewną przyjemnością. zamiast lubelskiego poszła marynka. Gorzkie, przesadnie gorzkie i przegazowane. Mimo to piłem ja z pewną przyjemnością. 
 21 - IPA. Chyba najlepsze moje piwo i to na suchych drożdżach i starym chmielu! Jakbym jeszcze dodał chmielenie na zimno... Na pewno wrócę do tego stylu.
 22 - przyprawowe. Masakra. Gęste, bardzo trudne do wypicia, w smaku głównie ziele angielskie. Może jak jeszcze z parę lat poleżakuje... 
 23 - piwo-miód v2. Wyczuwalny alkohol. Dość przyjemny imbir i miód w tle. Niektórzy chwalą, ale chyba zaprzestanę tego "stylu". Dawno nie próbowałem.
 24 - dubbel. Byłby ok, ale strasznie przegazowany. 0,33 nie mieści się do litrowego kufla. Szkoda.
 25 - witbier. Szybko wyszedł. Całkiem niezły. Może pszeniczność za mało wyeksponowana.
 26 - "grodzisk". Ujdzie, ale do wogoszowego nie ma startu. Ciekawostka dla gości, większość wypiłem sam. 
 27 - lambik. Bzdura. Trzema mieć niezłą determinację, żeby wypić butelkę. Nie wyszedł.
 28 - szkot. Cieniusz rozszedł się szybko, a twardziel ciągle dojrzewa. Daje się wypić, ale alkohol nadal na wierzchu. Nie lubię szkockich drożdży...
 29 - pils 10. OK, ale wielokrotne chmielenie nadało mu dość ziołowego charakteru. Jak dla mnie dobre.
 30 - pszeniczne. Już nie bardzo je pamiętam - musiało być niezłe... - musiało być niezłe...
 31 - pils 12. Też nie najgorszy. Tylko te letnie temperatury mu nie służą.
 32 - koźlak. Chyba za mocno odfermentował. Alkohol wyczuwalny, ale nie jest tragicznie. Chyba. Przywiozę na zlot. 
 33 - dunkelweizen. Dziwne. Smakuje jak stout, czyli skaszaniłem... ale mimo to mi smakuje. 
 34 - wielozbożowe. Dobre. Nawet ciekawe.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-08-20, 08:54.Leave a comment:
- 
	
	
	
	
 AD #34 Wielozbożowe
 
 Zabutelkowane z dodatkiem 215g mokrego ekstraktu. Wyszło 40 x 0,5 i 7 x 0,33l. Blg 3.
 Od ok 2 tygodni było na cichej...
 
 TO CHYBA KONIEC TRZECIEGO SEZONU. 
 To dobry sezon był - podsumowanie za jakiś czas...
					Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-04-20, 23:05. - podsumowanie za jakiś czas...
					Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-04-20, 23:05.Leave a comment:
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			E: 12, 5 Blg, A: 5, 2 % obj.
 Zapach bardzo ładny, ziołowy z lekkim elementem owocowym.
 Kolor przepisowy, jasna żółć w kierunku pełnego koloru.
 PIana początkowo wysoka, szybko opda do obrączki, słabo osadza się na szkle.
 W smaku wyrażna dominacja ziołowej goryczki,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-10-04, 16:38
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			KONSUMENCKI KONKURS PIW
 49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
 PIWA ZGŁOSZONE
 
 Piwa dolnej fermentacji:
 Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
 1. Primator Pumpa – Pivovar...
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			KONSUMENCKI KONKURS PIW
 48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
 Piwa zgłoszone do Konkursu
 
 Piwa dolnej fermentacji:
 Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
 1. Birell Lager...- 
							Channel: Festiwale piwne
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów. Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów.
 Ta położona w Bambergu słodownia jakiś czas temu uruchomiła swój minibrowar. W ten sposób sprawdza swoje słody.
 
 Piwo dostępne jest praktycznie chyba tylko w ich przyzakładowym fan-shopie....- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Zapraszamy na nowe promocje: Zapraszamy na nowe promocje:
 
 - Akcesoria
 Chromowany kran do kegów Pepsi z szybkozłączką
 - Akcesoria
 Kapsle czerwone DUŻE 29 mm 50 szt.
 - Akcesoria
 Suszarka Gocciolino na jedną butelkę
 - Anglojęzyczna
 CraftBeer.com Beer & Food...- 
							Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
 2019-10-21, 07:59
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	
 
		
	 
		
	
Leave a comment: