Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    1kg wędzony castlemalting
    Będę uparta - w innym temacie Maroxan mi konkretnie nie odpowiedział: czy sprawdziłeś organoleptycznie ten słód i jesteś pewien, że jest to zwykły słód wędzony, a nie wędzony na torfie (whisky)? Wg mojej wiedzy firma Castle Malting tylko taki posiada w ofercie, a już piłam piwa forumowiczów, którzy byli przekonani, że dodali zwykłego wędzonego, a w gotowym piwie było wyraźnie czuć, że wędzony na torfie.

    Leave a comment:


  • Khan
    replied
    WoooW... piękne chmielenie... widzę daty 2008/2009, ale i tak ilość chmielu imponująca.... natchnąłeś mnie... muszę kiedyś uwarzyć IPA

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #39 wędzona IPA (Zadymiony Bombaj)

    23.X.2011.

    3,15kg pale ale
    1,15kg monachijski ciemny
    1kg wędzony castlemalting
    0,4kg amber
    0,1kg karmelowy 300-400EBC
    5g gips piwowarski

    zacieranie 60min w ok 66st

    Chmielenie (wszystkie szyszki przechowywałem w chłodnej piwnicy, a granulaty w lodówce):
    40g Hallertauer Tradition granulat 2010 przez 60 minut
    40g lubelski granulat 2008 przez 60 minut
    20g lubelski szyszki 2009 przez 40 minut
    20g lubelski szyszki 2009 przez 30 minut
    20g lubelski szyszki 2009 przez 20 minut
    20g lubelski szyszki 2009 przez 15 minut
    20g lubelski szyszki 2009 przez 10 minut
    25g Tettnanger granulat 2009 przez 5 minut

    200g cukru i 4g mchu irlandzkiego ok 15 minuty.

    Drożdże S-04, 16blg.

    W planach grand cru i "belgijski porter gryczany".
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-10-31, 20:04.

    Leave a comment:


  • hasintus
    replied
    Fajna etykieta.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #38 Belgian pale ale

    Warka pechowa bo podczas zacierania padł mi termometr. Zadane White Labsy Belgian Wit. Szczegóły jw.
    Etykietka za to wypas!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    No w Fejsem mea culpa - sorry, zapomniałem.
    A blokadę to mam chyba mocno dziurawą sądząc po stronach na które mnie wpuszcza. Zresztą w pracy używam tego samego lapa, co w domu. Moja Neostrada coś Cię nie lubi.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    No to czas zmienić internet w sensie dostawcy lub zdjąć sobie BrowarBiz z blokady rodzicielskiej!

    A na Fejsie funkcja odpowiedz Artowi tez Ci nie działa
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-10-11, 15:14.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Zielona Gęś - reaktywacja

    Niestety Browar.Biz w domu mi nie działa. a w pracy nie mam zbytnio czasu.
    Relacja z 37-mej, przechmielonej warki na Facebook'u.


    Pozdrawiam,
    Leszek

    Leave a comment:


  • Shooter_PL
    replied
    Ach te długodystansowe wątki spojrzałem tylko na ostanie.
    Pozdrawiam.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Sprawdziłeś datę posta, na który odpowiadasz?
    Ale dzięki za uwagi. Człowiek uczy się całe życie...

    Leave a comment:


  • Shooter_PL
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    ...w celu pozbycia się syfu nieźle dałem im chemii (Ace, Bielinka, Ludwik i na koniec piro). Przepłukałem je oczywiście, ale diabli wiedzą - ręce dalej mi chlorem śmierdzą.
    Czy wypieczenie ich w piekarniku wystarczy? Jeśli tak to jaką temperaturę i czas proponujecie? (na forum są sprzeczne opinie)
    Zdjęcie z kąpieli:
    Nigdy nie gotowałem i nie gotuję, to co im zadałeś wystarcza aż nadto. Nawet w szpitalach tak nie szorują (pewnie dlatego zarażają żółtaczką ). ACE zawiera wodorotlenek sodu, bardzo silny środek, do tego piro, to jak mycie rąk po kąpieli .
    Jak mi się trafią butelki z ciężkim zabrudzeniem to wymieniam, na świeże w zaprzyjaźnionym sklepie, oszczędzając sobie roboty i kosztów.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
    Cześć



    Nie wie w jakiej temperaturze robił pomiar gęstości.
    Skoro cześć to: cześć Dobrze że mi powiedziałeś

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Instynkt samozachowawczy na poziomie lemingów

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    No to są jaja...
    Uwaga! Drastyczne zdjęcia:

    - wchodzisz na własne ryzyko!

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    hehe... Masz rację, mogło jeszcze być "w dupie", ale tam ta sama temperatura...
    To zostawię ciule w piwnicy.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...