Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
Przelałem stouta #15 na cichą. Wg mojego nowego nabytku blg spadło z 16 do 5,2....Leave a comment:
-
Dziś będziem coś śrutować. Mam zamiar poeksperymentować z żytnim piwem w tym sezonie. Może coś będzie godne wysłania do Żywca?Leave a comment:
-
Co do drożdży to się nie martw, do wieczora pewnie zajarzą, o co chodziMi przeciętnie po 24 godzinach wszystkie startują.
Leave a comment:
-
Aleście się rozgadali!
No właśnie... Starter niemrawy bardzo był, ale pomyślałem, że może za małe stężenie cukru było. Zapach był niejednoznaczny, ale w smaku była OK. No i jak się wieczorem brzeczka schłodziła wlałem gęstwę Stefanów...
Niestety na razie brak życia.
Ja przepraszam, ale znowu będę nudna - czy robiłeś na kranówie, czy na wodzie z markieta? Bo z moich - i nie tylko - doświadczeń wynika, że na kranówie goździki z bananami słabo wychodzą. Będę się w końcu musiała zmobilizować i przebadać te wody - czy chodzi tu o twardość, czy o co innego.
Wodę mam miękką, ciekawe jaki stout mi wyjdzie.
Ale na serio więcej się nie wyłączył, a wrzało!Placebo czy co...??
Na dniach pogotuję wodę i jak się wyłączy to rozkręcę i obczaję łoco chodzi.Leave a comment:
-
Tak z Lidla. TĄ śrubę.
Służy chyba do regulacji termostatu, ale ja i tak grzeję na mój termometr. Zobaczymy następnym razem co ona daje, najwyżej się ją wkręci.Leave a comment:
-
Ja przepraszam, ale znowu będę nudna - czy robiłeś na kranówie, czy na wodzie z markieta? Bo z moich - i nie tylko - doświadczeń wynika, że na kranówie goździki z bananami słabo wychodzą. Będę się w końcu musiała zmobilizować i przebadać te wody - czy chodzi tu o twardość, czy o co innego.Leave a comment:
-
-
No to mnie dekokt zaskoczył... Zatarło mi się trochę bardziej słodko niż planowałem, więc dość głęboko wysładzałem. Potem spierniczyło się to gotowanie, które musiałem przedłużeć, ale i tak wyszło 21,5l. Miałem nadzieję, że przy dodatku ciemnych wyjdzie 11stka, góra 12stka, a tu w wannie wyszło mi równiutkie 15blg!
Ni to dunkel ni bock. Co robić - dolałem wody. Mamy teraz prawie 24l 13blg. Piękna wydajność, chyba się zaprzyjaźnimy z panem dekokcyjnym...
Zacieranie trwało 2h40m, filtracja 1h, doprowadzenie do wrzenia i gotowanie 2h 10m, chłodzenie 3h. Mam nadzieję, że będzie pyszne.
Leave a comment:
-
#16 Dunkelweizen
Jak się obiecało adminowi, to trza cóś uwarzyć...
A że na rocznice kupiliśmy sobie wypasione garnki tefalowskie to i dekokt strzeliłem!
A było to tak:
2 kg pszeniczny Brewferm
1 kg pszeniczny Weyermann
1 kg pilzneński Weyermann
0,3 kg aroma Brewferm
0,2 kg CaraWheat Weyermann
0,1 kg czekoladowy Weyermann
0,05 kg zakwaszający Weyermann
0,06 kg barwiący Strzegom - dodany na koniec warzenia, wcześniej "zaparzony" wrzątkiem
15min w 46*-47*
15min w 50*-51*
10min w 64*-65* i potem odbieramy 6l gęstego do Tefala
w głównym garze rzadsze zostaje na 45min w 64*-67*
w Tefalu grzejemy tak:
5min w 74*
18min w 100*
przelewamy wszystko do głównego gara i otrzymujemy 74*C
zostawiamy w cholerę na 30min i spada nam do 69*
podgrzewamy do 76* i filtrujemy
Chmielenie z 20g lubelskiego. Miało być 60 min ale termostat się wyłączył i trwało to dużo dłużej. Wykręciłem śrubę i więcej się nie wyłączył.
Obecnie trwa chłodzenie w wannie. Zadam gęstwę Weihenstephan Weizen, jeśli wystartuje, bo na razie śpi...Leave a comment:
-
Warka #15
No i zrobiłem coś w stylu Foreign Extra Stout. Jutro rocznica ślubu, w lutym (jak dojrzeje) dzidziuś... Sam nie wiem jak nazwać...
3,5 kg pale ale Weyermann
0,9 kg pilzeński Optima
0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne Kupiec
0,25 kg jęczmień palony Muntons 1000 EBC
0,25 kg czekoladowy Brewferm 900 EBC
0,11 kg zakwaszający Weyermann
0,1 kg barwiący Strzegom 1400 EBC
0,1 kg CaraWheat Weyermann
0,1 kg CaraPils Weyermann
0,1 kg wiedeński Weyermann
0,09 kg aroma Brewferm
czyli 5,5kg słodów, a 5,9kg wsypu w sumie
Nie pierniczyłem się w próby jodowe i dałem wszystko razem do gara.
90min w 65*-68*C
75*C i filtracja
Chmielenie tylko Lomikiem:
40g na 60min
20g na 30min
15g na 10min
Wyszło 21,5l ekstraktu jeszcze nie znam, koło 16 będzie.
Rano zadam S-04.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-10-22, 23:57.Leave a comment:
-
#14 Pszenne
Na początek muszę się przyznać, że z tym niepaleniem... to... 3 i pół tygodnia!Owacje!
Po drugie - zataiłem przed Wami warkę #14 "Pszenica mały ortodoks". Myślałem, że nie wyjdzie bo jakoś dziwnie pachniało. Wyszła super i właściwie już ją degustuję - szkoła Marusi...A miała to być tylko mini-warka na rozruszanie drożdży.
Wykonanie: 9.X.2008.
Skład: 2kg pszennego jasnego
Zacieranie: 35min w 59*-62* oraz 30 min w 68*-73*- bo w międzyczasie piekłem chleb...
Filtracja: na wc-wężyku - prawie 2h...
Chmiel: 10g Lomika na 60min
Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen - pół saszetki z zamrażarki (gliceryna).
Ilość: 11l / 9blg
Butelkowanie: 17.X.2008. bez cichej, a za to z 110g glukozy, 2,5blg - za dużo!
Pierwsza próba - wczoraj, druga - dzisiaj. Dwa rozbrojone, potencjalne "granaty" (ale butelki oznaczone z końcówki zlewania (najwięcej drożdży)).
Jutro Imperial Stout...Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów.
Ta położona w Bambergu słodownia jakiś czas temu uruchomiła swój minibrowar. W ten sposób sprawdza swoje słody.
Piwo dostępne jest praktycznie chyba tylko w ich przyzakładowym fan-shopie....-
Channel: Niemcy
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Chromowany kran do kegów Pepsi z szybkozłączką
- Akcesoria
Kapsle czerwone DUŻE 29 mm 50 szt.
- Akcesoria
Suszarka Gocciolino na jedną butelkę
- Anglojęzyczna
CraftBeer.com Beer & Food...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-10-21, 08:59 -
-
Weyermann oprócz piw warzonych pod własną marką i opisanych cyfrą na etykiecie jak to:
https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=124459
produkuje jeszcze pod marką Bamberger Hofbräu - czyli nawiązując do zamkniętego w 1977 r. browaru Hofbräu Bamberg. Mimo, że...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: