Filtracja koszmarna - chyba znowu na płytkie podbicie.
A zrób sobie to bo się ludziska zaczną z Ciebie w końcu śmiać,że jeszcze nie masz
Co do starterów to kupiliśmy ekstrakt jasny oraz pszeniczny i robimy w 1.5 litrowych PET-ach
bo mamy wrażenie ,że pszeniczne drożdże muszą mieć do rozmnażania pszenicę bo tracą swoje unikalne cechy ale czy to prawda to niedługo zobaczymy u Ciebie .
10' w 44*C
10' w 52*C (pH = 5,7)
15' w 61*C
45' w 71*C
Filtracja koszmarna - chyba znowu na płytkie podbicie. Gotowania wyszło w sumie 90' z ok 40gr Lomika. Troche za dużo - jestem taki niefrasobliwy!
Wyeasty 3068 Weihenstephan Weizen - pół saszetki, reszta do gliceryny...
Saszetka pęknięta we wtorek, dwa dni pęczniała, potem (wspomniana połowa) dwa dni w litrze 10%-wego roztworu glukozy. Coś tam start był, bo pachniało drożdżowo i gazowało, ale zero piany. Czyżby wina 5-litrowego PETa po wodzie? W czym robicie litrowe startery?
Wyszło 24l blg=11. Aby tylko drożdżyki ruszyły...
*) Miałem nie podpisany worek... Miał być Carawheat ale nie wiem, czy to nie byl czekoladowy jakiś, bo nieźle zaciemnił.
Wyszło nieco ponad 18l 22blg i ponad 18l 12blg. Drożdże zadane dopiero przed chwilą - w obu przypadkach nowa saszetka S-23.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
#7a Porter i #7b Ciemniak (z 2 XII) od 16 XII na cichej.
W końcu zabutelkowane, przy okazji zmiana numeracji wersji warki : #7C ciemniak 12blg (zszedł do 3) "Murzynek Bambo"; glukoza 135g; butelkowane w niedzielę 32 butelki 0,5l. #7P "Porter Salvadora" (będzie fajna etykieta ) 22blg (do 6,5); glukoza 120g; butelkowanie dzisiaj (w niedziele nie dałem rady, stało 2 dni w kuchni...): 40 butelek w tym 18 x 0,33l. Najsmaczniejsze młode piwo jakie piłem!
Oj działo się dzisiaj w Zielonej Gęsi... Najpierw warka nr 8. Dwie nowości: pierwsze zacieranie dekokcyjne z użyciem lodówki turystycznej oraz chmielenie bez woreczków.
Zacieranie: 10min w 66* 2/3 rzadkiego do lodówki gdzie przez 40min w 60-62* (dolewany wrzątek, bo moja lodówka niestety słabo trzyma ciepło). Gęste 15min w 75-76* zagotowanie na 10min Po połączeniu 72* 30min w 70-72* Podgrzanie do 76* (jod OK) i filtracja.
Gotowanie 70min w tym: 70min 25g Lomika w szyszkach 30min 25g jw 15min łyżeczka zhydrolizowanego mchu i 3 ziarna kardamonu
Niestety gęstwa dolnych mi skisła, więc dam nowe S-33.
#6 Biłgorajskie Jasne Pełne (z 18 XI) poszło do butelek 13 XII. Belg 3,5; 42 butelki w tym 5 0,33l; 155gr glukozy.
#7a Porter i #7b Ciemniak (z 2 XII) od 16 XII na cichej.
Może wystarczyłoby napisać tak: #6z18XIbut13XII.B3,5;42but-5 0,33l;155gl.
#7ai#bz2XIIod16XIIcich
Prawda że jasno i przejrzyście i po co się tyle rozpisywać
#6 Biłgorajskie Jasne Pełne (z 18 XI) poszło do butelek 13 XII. Belg 3,5; 42 butelki w tym 5 0,33l; 155gr glukozy.
#7a Porter i #7b Ciemniak (z 2 XII) od 16 XII na cichej.
Tutaj jest niemal pięcioprocentowy dodatek cukru a ten jeśli jest wliczany do masy zasypu to nieco podnosi "wydajność" (bo rozpuszcza się w stu procentach).
Ale jest taki sam dodatek mąki, która teoretycznie jako dodatek niesłodowy obniża wydajność. Plus barwiący!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo
Obawiałbym się o fermentację tak gęstej brzeczki (22Blg) po dodaniu nierozpropagowanej saszetki drożdży. Koniecznie trzeba porządnie napowietrzyć brzeczkę, żeby drożdże mogły się namnożyć.
Też boję się fermentacji portera. Początkowo przygotowałem starter, ale był niepewny, więc starter poszedła do ciemniaka, a do portera zwyłka hydroliza. Brzeczkę napowietrzyłem.
Dziś rano była mgiełka, więc ruszyło. Ciekawe, czy przejedzą go do jakiegoś rozsądnego poziomu blg?
Wyszło nieco ponad 18l 22blg i ponad 18l 12blg. Licząc, że to cca 37l o blg=17 daje wydajność 70%!!! Wliczając barwiący - bez niego prawie 72%! Możliwe to???
Drożdże zadane dopiero przed chwilą - w obu przypadkach nowa saszetka S-23.
Zdarza mi się uzyskiwać wydajność rzędu 70% ale tylko przy bardzo drobnym śrutowaniu i porządnym wysładzaniu. Teoretycznie wydajność mogłaby być nawet nieco wyższa bo zawartość "suchego ekstraktu" w słodach bazowych dochodzi do 80% ale w amatorskich warunkach 70% to wynik bardzo dobry. Tutaj jest niemal pięcioprocentowy dodatek cukru a ten jeśli jest wliczany do masy zasypu to nieco podnosi "wydajność" (bo rozpuszcza się w stu procentach).
Obawiałbym się o fermentację tak gęstej brzeczki (22Blg) po dodaniu nierozpropagowanej saszetki drożdży. Koniecznie trzeba porządnie napowietrzyć brzeczkę, żeby drożdże mogły się namnożyć.
Przed fermentacją tak gęstej brzeczki zawsze wcześniej robię jakieś lekkie piwko i potem wykorzystuję gęstwę - zadając jej znacznie więcej niż do "normalnego" piwa. Można też zastosować sposób znany z wyrobu win - cukier lub ekstrakt z "konserwy" (które mają za zadanie podnieść stężenie brzeczki) dodaje się dopiero 2 -3 dniach burzliwej fermentacji - drożdżom jest łatwiej fermentować rzadszą brzeczkę.
Chyba jednak mąka...
...ale w panice stworzyłem potwora :
6,2 kg pilzneński Optima
1,4 kg monachijski I Weyermann
0,4 kg CaraMunich Weyermann
0,2 kg Aroma Brewferm
0,5 kg mąki kukurydzianej Polgrunt
0,5 kg cukru trzcinowego Demerara Sante 0,25 kg barwiący Strzegom
...1,5h w temp 64-68*C...
Strzegomia poszło ciut więcej.
Gotowanie na dwa razy:
Porter - 60min, w tym:
25g Marynka granulat przez 60min
20g Lomik szyszki przez 30min
500g cukier trzcinowy przez 15min
30g Lomik szyszki przez 7min+10min
Ciemniak - 60min, w tym:
10g Marynka granulat + 30g Lomik szyszki przez 60min
40g Lomik szyszki przez 10min+20min
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
Ma z tego wyjść ok 20l portera 22blg + 20?l "szwarca" 11-12blg
Nie wiem jak to obliczyłem...
Wyszło nieco ponad 18l 22blg i ponad 18l 12blg. Licząc, że to cca 37l o blg=17 daje wydajność 70%!!! Wliczając barwiący - bez niego prawie 72%! Możliwe to???
Drożdże zadane dopiero przed chwilą - w obu przypadkach nowa saszetka S-23.
W sobotę popełnie jakieś mocne, bo w butlach ze słodem mam coś na ściankach - nie wiem, czy to początki pleśni, czy może tylko mąka?
Chyba jednak mąka...
...ale w panice stworzyłem potwora :
6,2 kg pilzneński Optima
1,4 kg monachijski I Weyermann
0,4 kg CaraMunich Weyermann
0,2 kg Aroma Brewferm
0,5 kg mąki kukurydzianej Polgrunt
0,5 kg cukru trzcinowego Demerara Sante
0,2 kg barwiący Strzegom
Zacieranie trwa - planowane 1,5h w temp 64-68*C, ale przy tej gęstości zacieru różnice temperatur między górą a dołem garnka sięgają kilku stopni...
Ma z tego wyjść ok 20l portera 22blg + 20?l "szwarca" 11-12blg
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-12-01, 14:00.
#6 "Biłgorajskie Pełne" na cichej od niedzieli. #5 "Pszenica nie zając" przegazowane - nazwa myląca, bo jednak ucieka... W smaku obiecujące. #4A "PoWeselne Imbirowe Pełne" jeszcze nie ruszane. #4A "PoWeselne Imbirowe Lekkie" dziś spróbowane przy etykietowaniu. Będzie dość ciekawe w smaku, ale za bardzo wodniste. #3B"Grażyniec bez cichej" wypity . Lekko kwaskowate, dobre było - szkoda, że nie zdążyło dojrzeć. #3A"Grażyniec z cichą" kwas w dodatku klarowne jak diabli! Ostatni raz stosowałem cichą do pszenicy, a na pewno do niepełnej warki... #2 "Peil, ale lepsze" spokojnie dojrzewa. #1 "Pieluszkowe" coraz lepsze - zostało ok. 10 butelek...
W sobotę popełnie jakieś mocne, bo w butlach ze słodem mam coś na ściankach - nie wiem, czy to początki pleśni, czy może tylko mąka? Najwyżej się skwasi...
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-11-28, 01:19.
Drożdże zadane - połączone siły gestw S-04 i T-58 po-imbirowe. Wiem, że mogą zmienić smak - grzeje mnie to.
Wydajność kiepściutka 22l z 12 blg, czyli ok 61%.
Dobranoc!!
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-11-19, 01:19.
Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów.
Ta położona w Bambergu słodownia jakiś czas temu uruchomiła swój minibrowar. W ten sposób sprawdza swoje słody.
Piwo dostępne jest praktycznie chyba tylko w ich przyzakładowym fan-shopie....
Leave a comment: