Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Seta
    replied
    AD #33 Dunkelweizen

    Właśnie kończę butelkować. 3blg zostało. Dodałem 260g mokrego ekstraktu na 23l.
    Butelki gotowe na zbożowe...

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    AD #32 Bock

    Zabutelkowany ponad 2 miesiące po warzeniu. Blg 4, Zostało 18l (część została "blended" z pilsem miesiąc temu). Do refermentacji poszło 150g "mokrego" ekstraktu. Całość w bączkach.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    AD #33 Dunkelweizen

    Po dziewięciu dniach burzliwej przelałem dziś na cichą Dunkla. Przelanie typu "chlup", bez wężyków. Blg oczywiście nie mam pojęcia...

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #34 Wielozbożowe (cz 2)

    Drożdże jednak ruszyły - zadałem więc bawarczyki; dodałem nieco cukru dla nieco większej wytrawności.

    Chmielenie:
    40g lubelskiego 60'
    20g lubelskiego 30'
    150g cukru 10'

    Wyszło 23l i 13blg.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #34 Wielozbożowe (cz 1)

    Nic mi dzisiaj nie wychodzi.
    Starter z 3638 coś nie chce się pienić (od wczoraj rano!), dam chyba WB06 (na wszelki wypadek słodko zatarłem). Nie chcę dawać nowych płynnych bo na razie nie planuję warzyć przez jakiś czas.
    Jeszcze przypaliłem i nie chce się odfiltrować... Głupie piwo!

    Skład:
    1,1kg pszeniczny
    1,1kg żytni
    1,1kg pilzneński
    0,8kg owsiany
    0,28kg wędzony
    0,22kg cristal 150EBC

    Zacieranie:
    start w 30*C - podgrzewanie
    Przy ~55*C przypaliło mi się, bo obczajałem forum zamiast mieszać. Przelałem do wiadra, umyłem gar, dolałem wrzątku i dalej:
    15' w 61*C
    45' w 72-69*C
    76*C

    Trwa filtracja - nie chciało mi się na niż patrzyć to przyszedłem sobie posta nabić...
    cdn

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    AD #33 Dunkelweizen

    Dzięki Madżik, ale w tym sezonie już Was chyba nie wyprzedzę...
    Dunkla wyszło 23-24l i 11blg.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    No to dużo zdrowia dla dzieciaczka, bo nie może być tak, że się nie ścigamy. Motywacji mi brakuje

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #33 Dunkelweizen

    2,2kg pszeniczny
    1,0kg pilzneński
    0,8kg monachijski
    0,2kg czekoladowy
    0,2kg cara-wheat
    0,1kg melanoidynowy

    zacieranie:
    44*C 25' (tylko pszeniczny, pilzno i część monacha)
    61*C 25' (wszystkie)
    72*C 30'
    75*C - filtracja

    chmielenie:
    25g lubelskiego na 60' (trwa)

    Zadamy gęstwę Wyeast 3638 Bavarian Wheat z dobowego starteru.

    PS W końcu warzę! Dzieciątko nam chorowało i miałem nie lichą przerwę...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-25, 20:32.

    Leave a comment:


  • wogosz
    replied
    Kurna - blg nie sprawdziłem...
    Wezwij saperów.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Butelkowanie #30 Pszeniczne (warzone 29.01)

    Przy okazji - do butelek poszło wczoraj pszeniczna po ponad 2ch tygodniach burzliwej w kuchni. Dałem aż 210g sacharozy na nie całe 20l. 48h lezakowania w kuchnie przed piwnicą.
    Kurna - blg nie sprawdziłem...

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    W TYM przypadku kiepska wydajność była skutkiem przede wszystkim krótkiego wysładzania. W trakcie chmielenia dolałem ok 1-2l czystej wody, żeby mi ~20l wyszło, a przecież mogłem 22l 17blg uzyskać... Nie chciało mi się...

    Leave a comment:


  • wogosz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    75*C - filtracja
    Wyszło ok 20l i 17blg. Kiepska wydajność
    Czy celowo wysładzasz w tak niskiej temperaturze? Podnieś temp. do 78 st., nacinaj lekko warstwę filtracyjną młóta przed każdą wodą(2-3 cm. w zależności od jej grubości), a kolejne wody wysłodkowe lej np. na łyżkę aby się rozpryskiwały, a nie drążyły dziury w jednym miejscu - to wydaje mi się że polepszysz wydajność.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #32 Koźlaczek nie kochany

    Właściwie, to wczoraj uwarzyłem coś takiego:

    Słody:
    2,8kg monachijski
    2,6kg pilzneński
    0,5kg cara-cristal 120 EBC
    0,3kg aroma
    0,3kg cara-red

    Zacieranie (miała być dekokcja, ale mi się nie chciało )
    15min w ok 62*C
    45min w ok 71*C
    75*C - filtracja

    Gotowanie 90min w tym:
    60min z 25g marynki 2008
    15min z 20g lubelskiego 2009
    14min z mchem irlandzkim

    Drożdże: gęstwa z Burvarów z warki #29 - na próbę bez startera.
    Wyszło ok 20l i 17blg. Kiepska wydajność i sporo syfów z chmielin, bo mi się nie chciało.

    Generalnie za mało miłości w to piwo włożyłem, żeby było genialne. Nocą brakuje energii... Mam nadzieję, że chociaż nie skwaśnieje!

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Tak. Kiedyś pierdzieliłem sie z talerzykiem, ale to olałem. Przy "sracz-wężyku" nie ma to dużego znaczenia, a talerzyk jednak obniża wydajność (to bezpośrednio pod nim nie jest wysładzane). Staram się nie lać za dużym strumieniem. Ta odrobina mąki osiądzie podczas fermentacji.

    Leave a comment:


  • keto
    replied
    Wodę lejesz bezpośrednio na młóto?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...