Udało się! Tym razem bez żadnych problemów.
Gotowanie 90min:
przez 60min 50g Lomika (szyszki)
przez 10min 35g Lomika
na 15 min łyżeczka mchu irlandzkiego
Nie wiem - próbę zrobiłem dopiero przed przelaniem do filtratora. Miałem nadzieję zatrzeć bardziej na słodko. Zobaczymy jaka wyjdzie mi wydaność.
Taki problem miałem pierwszy raz. Myślę, że zrobiłem "za płytkie" podbicie. Za drugim razem było OK.
Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
-
#6 Biłgorajskie Jasne
Miało być w końcu łatwe, proste piwko. Po kolei.
Skład:Pilzneński Optima - 4,2 kgZacieranie miało być typowe angielsko-leniuchowe, a straszny horror wyszedł...
CaraPils Weyermann - 0,25 kg
CaraMunich Weyermann - 0,1 kg
Najpierw wsypałem śrutę do 79*, a temperatura spadła aż do 70*, więc robiłem "lenia na dwa razy" - po biłgorajsku.
Potem okazało się, że nie idzie filtracja - zero, null! Nie wiem czy za drobno ześrutowałem, czy coś nie tak z Optimą? Potem musiałem wyjść, obiad... Temperatura spadła do 44* więc podgrzałem złoże jeszcze raz, umyłem wiadra, zrobiłem podbicie na 3l. Teraz (mam nadzieję) układa się złoże. Chyba będę miał gożdziki i banany...
Zacieranie:
70* -> 60* / 65min
60* -> 74* / 12min
74* -> 66* / 35min
66* -> 78* / 9min
77* -> 44* / 4h 27min
44* -> 78* / 42min
Jaja będę jak coś z tego wyjdzie!
Idę - spróbuję coś odfiltrować.Leave a comment:
-
-
Butelkowanie... :P
Dzis... właściwie wczoraj zabutelkowaliśmy #5 Pszeniczne jeszcze bez nazwy.Przy okazji eksperymencik - piwo stało przez dobę na mini-cichej w szczelnie zamknietym kranikowym. Nawet sporawo osadu zdążyło opaść. Myślę, że to był dobry pomysł (dla pszenicy).
Glukoza 170g. 30 x 0,5l + 8 x 0,33l.
Za chwilę pójdzie do butelek #4A "PoWeselne Imbirowe Pełne". 110g glukozy na ok. 14l.
#4B poczeka do 18:00.
Buletki umyte (w sumie ponad 100...)!Leave a comment:
-
Oj daje. I to ogromna.
Nocy spedzonej na nogach, "przy garach" nawet sie nie czuje
Zeby jeszcze czas i warunki byly
Chlusniem, bo usniemLeave a comment:
-
Oj prawda Naczelniku! Warzenie własnego piwa daje niesamowitą frajdę (wiem, że stwierdzono to już 500 razy na tym forum) i... w ogóle... fajnie!Leave a comment:
-
Degustacja #1 i #3B
Wraz z żoną popróbowaliśmy dziś piwek z #1 "Pieluszkowe" (4 tygodnie po butelkowaniu) oraz pszeniczne #3B "Grażyniec bez cichej" (2 tygodnie).
"Pieluszkowe" w ogóle nie smakuje jak pale ale (no może trochę), jest mętne, treściwe, lekko (bardzo lekko
) kwaskowate z smakowitym owocowym posmaczkiem. Co dziwne, ma ładny kwiatowo-chmielowy aromat (HAT?). Piana prawie idealna, nasycenie ok. Bardzo nam smakowało, ale powinno jeszcze ciut dojrzeć.
Oznaczyłem butelki - nie ma różnicy między wypiekanymi w piekarniku i "zimnymi". Nawet rozlew do jeszcze gorących nie zabił drożdży.
"Grażyniec" ma goździki i banany. Jest zdecydowanie pszeniczny, mocno się pieni, ma dużo gazu i na pewno nie jest dunkielem- barwa jasnego bursztynu...
Wiem, że jestem bardzo nieskromny, ale efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania!Piwa te nie mają najmniejszych szans w żadnych konkursach, bo nie są zgodne z żadnym stylem, ale są po prostu lepsze niż "wypijalne" i jestem z tego bardzo dumny!
Czekam na około 60kg słodu - będzie się działo w Biłgoraju!!!Leave a comment:
-
no właśnie gdzieś czytałem, że stosunek 1:3 jest optymalny ze względu na koszt gazu i energii, przy rzadszym roztwoże miał nieznacznie wzrosnąć wydajność. Ale nie bałdzo wyszło...Leave a comment:
-
-
Coś dużo mi się wygotowywuje - prawie 5l przez 1h chmielenia. Jakbym wiedział wysłodziłbym ze 3-4l więcej (w wannie podczas chłodzenia dolałem ze 3l biedronkowej wody, bo chciałem 11blg a wyszło 12,5).
No póki co gęstwa ruszyła po max 12h i ma ładną piankę, więc zdolności fermentancyjne bez zarzutu. Przelać będę mógł dopiero w poniedziałek, to sprawdzę jeszcze blg.Leave a comment:
-
W młócie plus straty sprzętowe (podbicie?) plus skurczenie temperaturowe, wszystko dobrze. Jak na takie skromne wysładzanie wydajność wyszła akceptowalna - ze 60% na oko, spodziewałbym się sporo mniej. Ciekawy eksperyment, ciekaw jestem czy zgodnie z teorią brzeczka będzie miała mniejszą zdolność fermentacyjną i o ile.Leave a comment:
-
Do gotowania wyszło ok 23l. Wysładzałem ok 10l. Brakujące 7 zostało w młócie(?). Znowu coś spierniczyłem?Leave a comment:
-