Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Tydzień po zabutelkowaniu #75 otworzyłem jedną butelkę dla próby. Wiadomo że piwo za świeże itd ale okazało się że pojawiła się w zapachu siarka, czego wcześniej nie było. Czytając o drożdżach be-134 wyczytałem że w fazie fermentacji siarka się może pojawić , dziwne że wcześniej jej nie było a teraz jest w butelce. Zniknie to?

    Comment


    • 21.06.2021r warkę #76 przelałem na cichą było ok 1,5blg.

      Comment


      • Wczoraj otworzyłem kolejną butelkę Saisona warka #75. Siarka znikła piwo nabiera charakteru już teraz jest smaczne, choć dość ciężkie.

        Comment


        • Warka #76 w butelkach. Wyszło 39 butelek 0.5l i jedna 0.33l.

          Comment


          • Podsumowując letnie warzenie jestem ogólnie zadowolony. Saison mi smakował (choć trochę przegazowane) lepsza warka z saisonem II, tu były niższe temperatury. Na pewno kiedyś do powtórzenia.
            Po mału szykuje się do następnego warzenia...w planach Brown Porter i jakieś jasne piwko na us-05. Ale kiedy to nastąpi to czas pokaże... Mam nadzieję że jeszcze w tym roku.

            Comment


            • Warka #77 06.11.2021r

              Warka #77 Oddech Smoka
              4kg słód jęczmienny
              0.3kg słód monachijski
              0.3kg słód pszeniczny
              100g chmiel Dragon
              Drożdże us-05

              Zacieranie:
              65-64°C - 20min
              72-70°C - 40min
              78°C - 5min

              Chmielenie 60min:
              60min chmiel Dragon 20g
              40min chmiel Dragon 20g
              10min chmiel Dragon 20g

              Pozostałe 40g Dragona dam na fermentację cichą.

              Comment


              • Drożdże dodane, wyszło 21l o gęstości 12blg. Wydajność znów słaba ale z pewnością to wina słodu jęczmiennego. Mam końcówkę starego z 3-4 lata po terminie i tak go sobie mieszam że świeżym.

                Comment


                • Warka #77 przelana na cichą, zatrzymało się na 3blg. Dodałem resztę chmielu Dragon czyli 40g.

                  Comment


                  • Warka #78 24.21.2021r

                    Warka#78 Smaczne piwko
                    Zasyp:
                    3.8kg słód pszeniczny
                    0.5kg słód karmelowy czerwony
                    0.5kg słód pszeniczny
                    Chmiel Perle 25g
                    Chmiel Sybilla 30g
                    Drożdże Safale k-97

                    Zacieranie:
                    66-65°c - 30min
                    72-69°c - 35min
                    78°c - 10 min

                    Chmielenie 60min:
                    60min chmiel Perle 25g
                    10min chmiel Sybilla 30g

                    Comment


                    • Nastąpiła pomyłka w opisie zasypu... Dałem 3.8kg słodu pilzneńskiego a nie pszenicznego.

                      Comment


                      • Warka#78, wyszło ok 22.5l o gęstości 12.5blg.

                        Comment


                        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri Wyświetlenie odpowiedzi
                          Warka #77 przelana na cichą, zatrzymało się na 3blg. Dodałem resztę chmielu Dragon czyli 40g.
                          Na jak długo ?
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment


                          • Na 5 dni. W sobotę będę butelkować .
                            Last edited by tenebri; 25-11-2021, 18:56.

                            Comment


                            • Warka #77 Oddech Smoka w butelkach. Wyszło 34x0.5l i 6x0.33l.

                              Comment

                              Working...
                              X