Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tenebri
    Senior
    • 09-2010
    • 280

    A nawet nie obliczałem jakie IBU ale liczę że wyjdzie coś dobrego

    Comment

    • tenebri
      Senior
      • 09-2010
      • 280

      Warka #59

      IPA od 8 listopada w butelkach: 32x0,5l + 7x0,33l. Tydzień wcześniej czyli 31 października przelałem ją na cichą i dodałem na zimno 20g Amarillo, 20g Mosaic, 30g Simcoe. Teraz tylko czekać na rezultaty.

      Comment

      • tenebri
        Senior
        • 09-2010
        • 280

        Warka #60

        Warka #60 20.11.2014r Lunga single hop

        Zasyp:
        2,8kg słód pilzneński
        1kg słód monachijski
        0,5kg słód pszeniczny
        0,2kg słód bursztynowy
        chmiel Lunga 100g
        drożdże Mangrove Jack's - Workhorse M10

        Zacieranie:
        65C - 30min
        72C - 30min
        76C - filtracja i wysładzanie

        Chmielenie 60min:
        60min chmiel Lunga 30g
        50min chmiel Lunga 10g
        0min chmiel Lunga 20g

        Wyszło 22l o gęstości 12blg. Resztę chmielu dam na cichą.
        Last edited by tenebri; 22-11-2014, 01:18.

        Comment

        • KapitanPlaneta
          Member
          • 11-2014
          • 69

          co to jest za chmiel? O Lunga nigdy nie słyszałem, może chodziło o Iunga

          Comment

          • tenebri
            Senior
            • 09-2010
            • 280

            Na pewno chodzi o Iunga Jednak pisanie postów na pół śpiąco prawie o 2 w nocy to nie za dobry pomysł

            Comment

            • dominik_walkowiak
              Senior
              • 10-2013
              • 335

              Zaskoczyłeś Mnie tym chmielem ;P

              Comment

              • Flatowman
                Junior
                • 09-2010
                • 8

                Pioter a co z tym stoutem? Chyba muszę wpaść do twojej piwniczki

                Comment

                • tenebri
                  Senior
                  • 09-2010
                  • 280

                  Stout miał infekcje (choć zostały z 4 butelki i pić to się da) która to spowodowała przegazowanie piwka i granaty w piwnicy... co tam się działo. Kilka butelek udało mi się uratować ale to nie jest to co miało być.
                  Piłem za to Porterka z warki#38, to jest dopiero piwko Szkoda, że zostało tylko 7 butelek. Porter z tego roku już nie jest tak udany, jakieś dziwne posmaki ma, znów infekcja?

                  Comment

                  • tenebri
                    Senior
                    • 09-2010
                    • 280

                    Warka #60

                    11 grudnia 60siątkę przelałem na cichą z 40g chmielu Iunga przy blg o wartości 4. Dziwi mnie tak wysokie blg, ale pod koniec przyniosłem nawet do domu fermentor i nic nie spadło, to chyba tak powinno być.

                    Comment

                    • tenebri
                      Senior
                      • 09-2010
                      • 280

                      Warka #60

                      Warka Iunga zabutelkowana: 32x0,5l + 8x0,4l + 5x0,33l.

                      Comment

                      • tenebri
                        Senior
                        • 09-2010
                        • 280

                        Warka #61

                        Warka #61 Porter Wędzony

                        Zasyp:
                        2,5kg słód monachijski
                        1,4kg słód pilzneński
                        1kg słód wędzony
                        0,25kg caramunich typ II
                        0,18kg słód bursztynowy
                        0,14kg słód czekoladowy
                        0,1kg słód barwiący
                        0,06kg słód carafa special typ II
                        0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne
                        0,5kg śliwki wędzone
                        chmiel Marynka 25g
                        chmiel Hallertau Tradition 20g
                        gęstwa drożdże Mangrove Jack's - Workhorse M10

                        Zacieranie:
                        65-62C - 40min
                        73-70C - 40min
                        76C - filtracja i wysładzanie

                        Chmielenie: 90min
                        60min chmiel Marynka 25g
                        10min chmiel Hallertau Tradition 20g
                        10min śliwki wędzone

                        Wyszło 16l o gęstości 19blg.

                        Comment

                        • tenebri
                          Senior
                          • 09-2010
                          • 280

                          Warka #61

                          5 styczna Porter przelany na cichą przy ok 7blg. Niżej już nie chciało zejść,przy poprzedniej warce te drożdże też tak słabo odfermentowały, może tak mają....
                          16 stycznia warka przelana do butelek: 7x0,5l + 32x0,33l.

                          Comment

                          • tenebri
                            Senior
                            • 09-2010
                            • 280

                            Warka #62

                            Warka #62 Jasne

                            Zasyp:
                            4kg słód pilzneński
                            0,5kg słód pszeniczny
                            0,2kg słód karmelowy jasny
                            chmiel Perle 30g
                            chmiel Hallertau Tradition 30g
                            mech irlandzki
                            drożdże Danstar Nottingham

                            Zacieranie:
                            65-63C - 35min
                            72-70C - 30 min
                            76C - filtracja i wysładzanie

                            Chmielenie 70min
                            70min chmiel Perle 30g
                            10min mech irlandzki
                            5min chmiel Hallertau Tradition 30g

                            Wyszło 22l o gęstości ?... cukromierz coś mi dziwnie wskazuje wcześniej go nie skalibrowałem ale jakieś ok 12blg.

                            Comment

                            • tenebri
                              Senior
                              • 09-2010
                              • 280

                              Warka #63

                              W połowie marca warka #62 została zabutelkowana. Wyszło ok 40 butelek 0,5l + parę 0,33l.

                              Warka #63 30.04.2015r CaZePe

                              Zasyp:
                              2,5 kg słód pilzneński
                              1,5 kg słód monachijski
                              0,6 kg słód pszeniczny
                              0,2 kg słód karmelowy jasny
                              0,15 kg słód karmelowy ciemny 150
                              chmiel Zeus 50g
                              chmiel Cascade DE 50g
                              chmiel Perle 15g
                              mech irlandzki
                              drożdże Gozdawa Old German Altbier

                              Zacieranie:
                              65-63C - 40min
                              72C - 20min
                              76C - filtracja i zacieranie

                              Chmielenie 70min
                              70min chmiel Zeus 20g
                              55min chmiel Perle 15g
                              0min chmiel Zeus 10g
                              0min chmiel Cascade DE 20g

                              Reszta chmieli pójdzie na cichą.
                              Wyszło ok 22l o gęstości 13blg. Wydajność słaba ale większość słodu była śrutowana jakieś 3 miesiące temu(brak czasu aby prędzej go wykorzystać) więc chyba dlatego taki słaby wynik.

                              Comment

                              • tenebri
                                Senior
                                • 09-2010
                                • 280

                                Warka #63

                                21 maja warka #63 została przelana na cichą wraz z chmielem: Zeus 20g, Cascade DE 30g.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎