Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
Wyświetlenie odpowiedzi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dąbrowski browar rusza pełną parą.
Collapse
X
-
Moim zdaniem nie będzie. Ale zależy, co rozumiesz pod pojęciem tragedia. Temperatura fermentacji równa 14oC (~temperatura otoczenia +2) jest bliska ideałowi wskazywanemu przez producentów drożdży dolnej fermentacji
Leave a comment:
-
-
Dziś #2 Dortmunder zlany do butelek. Wyszło 43butelki. Dwie skrzynki powędrowały do piwnicy a 3 buteleczki zostawiłem w cieplejszym miejscu by szybko nabrały gazu celem degustacji. Jak na razie piwko wyśmienite.
W planach mam jeszcze dwa dolniaki ale martwię się zapowiadanym ociepleniem. W tej chwili w piwnicy 10stC. Czy jak temperatura skoczy np do 12stC(myślę ze więcej do kwietnia w mojej piwnicy nie będzie ) to będzie tragedia??Last edited by puszka; 04-02-2011, 20:43.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziChyba Cię na spotkanie naszej sekcji musimy zaprosić
Zajrzyj tutaj: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=81716Last edited by puszka; 16-01-2011, 18:44.
Leave a comment:
-
-
Chyba Cię na spotkanie naszej sekcji musimy zaprosić
Zajrzyj tutaj: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=81716
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi#1 A'la Grodziskie
Butelki na razie do kuchni na tydzień a potem do piwnicy. Już sie nie moge doczekać jak bedzie nagazowane.
Piwko już nagazowane. Może troche za słabo ale to dopiero tydzień od zakapslowania.
Na razie jest mało treściwe w smaku. Tak jakby rozcięńczone woda. Goryczka prawie zerowa. Zapach ładny słodowy a kolorek żółciutki lekko mentny.
Licze ze podczas leżakowania piwo nabierze smakuLast edited by puszka; 16-01-2011, 17:24.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedziGdzie znajde ciekawe przepisy na warki z zacieraniem. Chciałbym troche po eksperymentować ale na początek trzeba zrobić coś z przepisu a ja mam do wyboru tylko gotowe zestawy.
Po wprowadzeniu do jego bazy słodów i chmieli jakie się posiada można komponować receptury. Pokazuje kolor jaki będzie miec piwo i wylicza IBU.
Leave a comment:
-
-
Witaj Puszka, jak będziesz popełniał następne warki, pisz proszę dokładnie co robiłeś - jakie temp. zacierania itp itd...w ten sposób powiększy się nasza skarbnica wiedzy.
A jak wyjdzie z tego piwo na medal - to inni też będą mieli szansę je powtórzyć.
Pozdrawiam
Leave a comment:
-
-
Ha ha.. Nie słuchaj propagandy tylko pisz jak serce podpowiada. Napisałeś poprawnie.
Tego ptaszka odkryto i sklasyfikowano po tym jak powszechnie używano obu form.
W temacie autorskich zasypów, proponuje wzorowanie sie na zasypach z zestawów surowcowych CP, ale nieznacznie zmieniając (w górę) ilość słodu karmelowego, lub zamiast jednego podstawowego dwa, albo na odwrót.
Patrz na EBC słodów oraz ich wagę w zasypie, a w przypadku chmieli na zawartośc alfakwasów, a także stosując zasadę, że wyższy baling piwu nie szkodzi.
Zawsze coś smacznego z tego wyjdzie..
Leave a comment:
-
-
Fajne receptury znajdziesz w dziale "Receptury" na sąsiednim serwisie www.piwo.org/forum/
I uważaj na pisownię - brzęczka to taki mały ptaszek, warzy się brzEczkę
Leave a comment:
-
-
Gdzie znajde ciekawe przepisy na warki z zacieraniem. Chciałbym troche po eksperymentować ale na początek trzeba zrobić coś z przepisu a ja mam do wyboru tylko gotowe zestawy.
Leave a comment:
-
-
#2 Dortmunder
Tego samego dnia co warke pierwszą zatarłem piwko nr 2.
Jest to Dortmunder z z zestawu BA.
Piwko zacierałem zgodnie z instrukcją dołączoną do zestawu.
Po filtracji fermentor wystawiłem z mróz. Około 24 wieczorem piwo było nadal za ciepłe więc postanowiłem wynieść je do piwnicy a drożdże zadałem na drugi dzień z samego rana.
W piwnicy o tej porze roku mam 10stC więc myśle ze bedzie ok.
Dziś warke przelałem na cichą. Piwo klarowne. BLG 6. Jeszcze fermentuje. Smak jak dla mnie wszystko OK. Boje się troche bo na dworze odwilż. żeby nie podskoczyła mi temperatura w piwnicy.Last edited by puszka; 08-01-2011, 19:25.
Leave a comment:
-
-
#1 A'la Grodziskie
29.12.2010
Zrobiłem z gotowego zestawu z BA zgodnie z instrukcją
Skład
wędzony Weyermann 1,5kg
pszeniczny jasny Weyermann 1kg
chmiel aromatyczny lubelski 50g
drożdże S-33
Nie bede opisywał procesu zacierania gdyż nie wiem czy to nie jest tajemnica firmy BA a nie chce sie narażać
Generalnie po jakiś 5 godzinach zacieranie i gotowania uzyskałem 21l brzęczki o BLG 8 czyli tak jak ma być.
Wszystko wystawiłem na mróz i po kilku godzinach zadałem drożdżami.
Wg instrukcji nalezy fermentować ok 5 dni w temp pokojowej. Nic na temat cichej.
Ja żeby piwo było mniej mętne po 5 dniach zlałem na cichą ale taką krótką czyli 5dni.
Dziś całość zabutelkowałem z dodatkiem 170g glukozy. Wyszło 42 butelki 0,5 l.
Oczywiście nie omieszkałem zmieżyć BLG. Wyszło 2.
Co do smaku to już wiem że jak na moje gusta to za mało chmielowe. Czas mnie gonił i chmiel dodałem do nie w pełni gotującej się brzęczki.
piwko jest delikatnie mętne. Ciekawe czy to wina mojej nieudolnej filtracji czy tak ma być ze względu na słód pszeniczny.
Butelki na razie do kuchni na tydzień a potem do piwnicy. Już sie nie moge doczekać jak bedzie nagazowane.Last edited by puszka; 08-01-2011, 19:15.
Leave a comment:
-
-
Dąbrowski browar rusza pełną parą.
Witam
Piwo robie od jakiś 3 lat. Do tej chwili zrobiłem ok 20 warek. Wszystkie jednak były zrobione z nachmielonych gotowców lub ekstraktów z chmieleniem własnoręcznym.
Piwka wychodziły bardzo dobre ale zdażały się również kwasiżury. Myśle że nabrałem dosyć doświadczenia aby zabrać się za zacieranie.
Przez ten okres czasu stałem sie posiadaczem kilku fermentorów (robie w nich tez winko) oraz pokaźnej ilości sprzetu.
Do pełni szczęścia potrzebowałem tylko gara min 30litrowego. Pod koniec tamtego roku stałem sie szczęśliwym posiadaczem takiego garka. Od razu zakupiłem w BA filtrator do fermentora oraz termometr. Kupiłem także dwa zestawy na bazie słodu do stworzenia piwa z procesem zacierania.
No i zabrałem się za robote.Tagi: brak
-
Leave a comment: