Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Gabe
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka
    Dla mnie to bedzie eksperyment i już. Nie ważne czy stylowiec czy bezstylowiec. Może bedzie mi smakował lepiej niż nie jeden stylowiec.

    A gdzie ja napisałem, że to źle? Kwestionuję tylko bezstylowca jako eksperyment, bo (1) żeby nazwać coś eksperymentem, potrzebne jest założenie, które w trakcie tegoż eksperymentu jest potwierdzane, bądź obalane, albo (2) nowatorstwo - a jak potwierdził mark33, a pewnie i wielu innych piwowarów by mogło to zrobić, nie jest zbyt nowatorski, Ameryki nie odkryłeś (słód pszeniczny poprawia trwałość piany, za to może zwiększyć zmętnienie).


    Tak czy inaczej czepiłem się wyrażenia "coś czego chyba jeszcze nikt nie robił. Eksperyment.", nic poza tym

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warzyłem podobne i na prawdę warto. Style są na konkurs a w swojej warzelni Ty jesteś panem.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
    Poza tym co to za eksperyment, to taki 'ni to koelsch - ni to IPA' wyjdzie. Mówiąc krótko - piwo jasne bezstylowe
    Dla mnie to bedzie eksperyment i już. Nie ważne czy stylowiec czy bezstylowiec. Może bedzie mi smakował lepiej niż nie jeden stylowiec.

    Leave a comment:


  • maroxan
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
    Ale autokorekta nie wie, czy on to piwo warzy, czy waży :P

    Nooo

    Dziś też bedę ważył słody na warkę - a co! im też należy się ważenie..

    Leave a comment:


  • Gabe
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Maroxan, Ty się lepiej nie podkładaj
    Sprawdzacz pisowni jest, nie ma zmiłuj.

    Ale autokorekta nie wie, czy on to piwo warzy, czy waży :P

    Poza tym co to za eksperyment, to taki 'ni to koelsch - ni to IPA' wyjdzie. Mówiąc krótko - piwo jasne bezstylowe

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Ale wszyscy uparci Wiem że mam teraz przesrane


    Obiecuje że jutro z rana bede warzył a nie ważył

    Leave a comment:


  • maroxan
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Maroxan, Ty się lepiej nie podkładaj
    Sprawdzacz pisowni jest, nie ma zmiłuj.

    Ale jazda! a chciałem tak dydaktycznie z elementami empatii...

    A więc apeluje do kolegi Puszki - kolega musi posypać sobie głowę popiołem i wyruszyć na marsz pokutny z przyroczoną skrzynią piwa do dolnej goleni.
    A potem...niechaj będzie Ci odpuszczone.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Maroxan, Ty się lepiej nie podkładaj
    Sprawdzacz pisowni jest, nie ma zmiłuj.

    Leave a comment:


  • maroxan
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka
    Wiem że się warzy ale często mam z tym wyrazem problem

    Postaram się poprawić
    Czy aby kolega nie jest dyslektykiem ?
    Jesli tak, to mam nadzieję, że koledzy forumowicze zrozumieją osobę, która nie rozróżnia swoich błędów od poprawnej pisowni.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Wracając do moich piw - dziś sprawdziłem jak tam warka nr 10

    Po 5 dniach Blg = 4

    Smak silnie goryczkowy.

    Jutro przelewam na cichą.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03
    Proszę nie przynosić wstydu Zagłębiu takimi bykami!
    Po raz setny na tym forum: piwo się WARZY!!
    Wiem że się warzy ale często mam z tym wyrazem problem

    Postaram się poprawić

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bianco8
    popieram !! można być głupkiem, ale słownik w necie to nie jest szczyt marzeń. obraża innych tak kalecząc język.
    Ci których obraziłem przepraszam i prosze o nie odwiedzanie tego wątku

    Leave a comment:


  • Feti
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka
    Czy słód melanoidowy daje lekko kwaskowe posmaki?? A może to Pale ale??
    Według tego to melanoidowy

    Cena domeny: 3899 PLN (do negocjacji). Możliwość kupna na raty od 688.82 PLN miesięcznie. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie Aftermarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.

    Leave a comment:


  • karold28
    replied
    pomyłka proszę usunąć
    Ostatnia zmiana dokonana przez karold28; 2012-01-07, 00:32.

    Leave a comment:


  • Promil03
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka
    #10 Bohemian pilsner pszeniczny

    Kolejne piwko.

    Tym razem postanowiłem zaszaleć na całego i zrobić coś czego chyba jeszcze nikt nie robił. Eksperyment.

    Piwko zostało uważone 2 dni temu ale dopiero teraz mam czas napisać co nieco. Jedno już wiem - fermentuje bardzo fajnie.

    ...

    szystko zadane drożdżami UWAGA US05 czyli takimi co żadko fermentujemy pszenice

    Zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Kolejne ważenie jak dobrze pójdzie w niedziele.
    Proszę nie przynosić wstydu Zagłębiu takimi bykami!
    Po raz setny na tym forum: piwo się WARZY!!

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Heisenberg
    Zakażenie czy dalsza fermentacja?
    Heisenberg
    Cześć wszystkim
    Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
    2025-06-08, 14:55
  • Grbuy
    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
    Grbuy
    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
    2023-11-30, 21:57
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • RomaNzRumunii
    Pierwszy brewkit fermentacja cicha
    RomaNzRumunii
    Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
    2021-01-25, 21:25
  • dadek
    Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
    dadek
    Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
    2024-05-13, 00:57
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...