Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • puszka
    replied
    #10 Bohemian pilsner pszeniczny

    Kolejne piwko.

    Tym razem postanowiłem zaszaleć na całego i zrobić coś czego chyba jeszcze nikt nie robił. Eksperyment.

    Piwko zostało uważone 2 dni temu ale dopiero teraz mam czas napisać co nieco. Jedno już wiem - fermentuje bardzo fajnie.

    A wieć
    Zasyp:

    Bohemian pilsner 4kg
    pszeniczny jasny 1kg

    45stC - 10min
    50stC - 15min
    63stC - 30min
    73stC - 40min

    Chmielenie

    marynka szyszki 50g 60min
    lubelski ok 40g 15min

    mech irlandzki 10min

    szystko zadane drożdżami UWAGA US05 czyli takimi co żadko fermentujemy pszenice

    Zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Kolejne ważenie jak dobrze pójdzie w niedziele.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Dziś Polskie pale ale wylądowało w butelkach z dodatkiem 170g glukozy.

    Posmak lekko kwaskowaty ale to chyba nie zakażenie.

    Czy słód melanoidowy daje lekko kwaskowe posmaki?? A może to Pale ale??

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Jasne pełne odfermentowało do 3Blg i stanęło. W sumie mnie to cieszy bo nie przepadam za zbyt wytrawnym piwkiem.

    Zacząłem zlewać do butelek. Okazało się ze nie mam odpowiedniej ilości glukozy. Do refermentacji dałem 50g glukozy i 100g cukru. Nigdy wczesniej nie dodawałem cukru.

    W tej chwili w piekarniku na wygrzaniu i dezynfekcji druga porcja butelek a ja racze sie Leżajskiem z Biedrony gdyż moje piwka z poprzedniego sezonu już wszystkie wyszły.

    Przed świetami mam zamiar zlać jeszcze Polskie Ale i może coś uważe. Słody w drodze.

    dziś liczyłem butelki w piwnicy. Mam tego na jakieś 8 warek

    Pozdrawiam

    Puszka

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #9 Polskie Pale ale

    Wczorajszego dnia stworzyłem piwko ze słodów jakie posiadałem:

    4kg Pale ale
    0,25g słodu melanoidowego

    Nie wiedziałem jak sklecić coś z takich słodów i zrobiłem tak

    Zacieranie:
    70min w temp. 67St C
    Wysładzanie do 25l

    Chmielenie:
    Marynka 40g 60min
    Lubelski 30g 15min

    W związku z tym że nie miałem drożdży zrobiłem tak że zlałem poprzednią warke na cichą a do wiadra z pozostałymi drożdżami dodałem brzeczke.

    Piwko zaczęło pracować za jakieś 30min

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Witam po letniej przerwie.
    Zaczynam sezon.
    Narazie bez dolniaków ale myśle że w grudniu też znajdą się na tapecie.

    Dziś zatarłem.

    #8 Jasne Pełne

    Przepis znalazłem na zaprzyjaźnionym forum (tak myśle)

    5 kg -słód Pilzneński
    55 g Marynka goryczkowy (szyszka)
    30 g Lubelski aromatyczny (granulat)
    Drożdże górnej fermentacji Safale US-05

    Zasyp jak widać 100% Pilzneński.
    Mam zamiar kombinować swoje receptury więc zobaczymy co z tego wyjdzie.

    Zacieranie:
    - 17,5l wody do 45°C
    - wsypujemy słód pozostawiamy na 2-4 godz.
    - 62-65 °C i 20'
    - Dekokt 1/3 nastawu 72°i 10'
    - Dekokt 100° - wrzenie 15'
    - Mieszamy całość 72° i 20'
    - filtracja

    Po raz pierwszy w życiu spróbowałem dekotu. Dawniej się bałem ale widze że nic w tym strasznego.

    Chmielenie:
    5' Marynka
    50' Lubelski
    65' Koniec, chłodzenie

    Wyszło mi 20l brzeczki o stężeniu 14 Blg. Przepis był celowany w 25l 12 Blg.
    Już miałem dolewać wody lecz coś mnie tchnęło i zostałem przy 14.

    Brzeczka już w fermentorze a mnie nurtują pytania czy przypadkiem nie bedzie za gorzkie skoro zrobiłem o 5l mniej piwka a chmielu dałem jak na większa warke.


    Za tydzień planuje zlać na cichą a z pozostałą gęstwe zastosować do jakiegoś Ale.

    Pozdrowienia

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #7 Dry Stout

    Kolejne piwko to Dry Stout z gotowego zestawu słodów z CP

    •Słód pilzneński 3 kg
    •Słód monachijski 1 kg
    •Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg
    •Chmiel Marynka, granulat, 40 g


    45' - 62st
    15' - 72st

    Słody barwiące dodałem podczas podgrzewania od 62 do 72st

    Gotowanie z chmielem przez godzine.

    Kolorek ciemny jak smoła.

    Piwko robiłem tydzień temu a dziś po odfermentowaniu z 12 do 4Blg przelałem na cichą. W smaku niezłe.

    Co do poprzednich piw smakują rewelacyjnie. Jedynie grodziskie ma jakiś dziwny posmak ale nie mam porównania może tak musi być.

    Obecna warka jest chyba ostatnia w tym sezonie. Mam zamiar na jesien zaczac warzyć jeszcze wiecej zwłaszcza dolniaków (fermentują sobie w piwnicy i żona nie marudzi)
    Tymczasem zbieram butelki - na grila przyjmuje gosci tylko z piwem butelkowym

    Pozdrowienia dla wszystkich piwowarów

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    warka nr 6 zlana na cichą

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #6 Dunkel Weizen


    Kolejna warka i tym razem nie obyło się bez kłopotów.

    •Słód pszeniczny 2,4 kg
    •Słód monachijski 1,5 kg
    •Słód karmelowy jasny 0,25 kg
    •Słód karmelowy ciemny 0,1 kg
    •Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
    WB - 06

    Zacieranie
    Zacieranie:
    45st - 10'
    50st - 15'
    63st - 30'
    73st - 40

    Chmielenie cały chmiel przez 60min.


    Miałem problem z filtrowaniem i wysładzaniem. Albo za mocno ześrutowałem albo coś mi siedzi w oplocie. Po przefiltrowaniu ok 10litrów wszystko stanęło. Nie pomogło mieszanie zlałem wszystko z powrotem i przedmuchałem oplot (tylko chyba mało skutecznie gdyż po kolejnych kilku litrach znowu wszystko stanęło) jakoś kombinowałem ale wyszło mi za duzo brzeczki. Po chmieleniu otrzymałem 25litrów o BLG 10st. Cienias wiem ale już za późno.
    Jeszcze sie pospieszyłem i za wczesnie dałem drożdze. Przy tem. prawie 38st.

    Ciekawe co z tego bedzie.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Zdjęcie archiwalne ale wygląda to mniej więcej tak
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
    Jeszcze nie butelkuje. Na razie z rurki jeszcze pyka. rurke stosuje bo do okoła fermentora kręci się czesto mój kot więc wole mieć wszystko szczelnie zamknięte aby nie było infekcji.
    licze ze koło wtorku bede mógł zlać na cichą. Ale mysle o cichej tylko kilkudniowej max 7 dni no chyba ze bedzie jeszcze fermentować. Pytam o ilośc glukozy bo jest to zestaw gotowy a w instriukcji chyba o tym zapomnieli. uwielbiam pszenice i już się nie moge doczekać co z tego wyjdzie.

    Mój kot właśnie śpi na fermentorze koło rurki
    Pewnie mu pachnie miejsce sobie znalazł

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam nadzieje, że już nie butelkujesz, przy WB-06 i tak wyjdzie mocno nagazowane więc max bym dał 60 gram cukru, zalecana cicha dla tych drożdży.
    Jeszcze nie butelkuje. Na razie z rurki jeszcze pyka. rurke stosuje bo do okoła fermentora kręci się czesto mój kot więc wole mieć wszystko szczelnie zamknięte aby nie było infekcji.
    licze ze koło wtorku bede mógł zlać na cichą. Ale mysle o cichej tylko kilkudniowej max 7 dni no chyba ze bedzie jeszcze fermentować. Pytam o ilośc glukozy bo jest to zestaw gotowy a w instriukcji chyba o tym zapomnieli. uwielbiam pszenice i już się nie moge doczekać co z tego wyjdzie.

    Mój kot właśnie śpi na fermentorze koło rurki

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
    Ile dać glukozy na 20l pszenicy do refermentacji??
    Mam nadzieje, że już nie butelkujesz, przy WB-06 i tak wyjdzie mocno nagazowane więc max bym dał 60 gram cukru, zalecana cicha dla tych drożdży.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Ile dać glukozy na 20l pszenicy do refermentacji??

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #5 Pszeniczne


    Dziś przyszła kolej na mojego pierwszego Weizena z zacieraniem. Gdzieś kiedyś czytałem że pszeniczniaki się łatwo mogą zepsuć i skwasić dlatego tym bardziej jestem ciekaw czy się uda.

    Zasyp to:

    Pszeniczny jasny - 2kg
    Pils - 2kg
    Carahell - 0,3kg

    Zacieranie:
    45st - 10'
    50st - 15'
    63st - 30'
    73st - 30'

    Chmielenie 60min
    Herbrucker szyszki - 15g - 0'
    Tettnanger szyski - 10g - 45'

    Szybkie studzenie w wannie i zadanie drożdżami WB-06


    Piwko ładnie fermentuje. Temperatura ok 21st. Potrzymam na burzliwej koło tygodnia a potem zobaczymy - albo cicha, albo od razu do butelek.


    Pozdrawiam

    Puszka

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Tu nie ma co myśleć, dziwnie się zachowuje w czasie fermentacji to i później może coś inaczej pójść niż w założeniach.
    Ja takie piwa kapslowałem czerwonymi kapslami

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎