Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • puszka
    replied
    #56 Schwarzbier 1

    Pilsneński - 3kg
    Monachijski II 1,5kg
    Carafa II specjak - 0,25kg
    Czekoladowy 1200 - 0,25kg


    64st - 60'
    76st - 10'

    Hellertan Tradition - 25g - 60'
    Perle - 50g 10'

    wyszło 23l 12blg

    zadano gęstwą z warki 54

    zeszło do 3,5blg i zabutelkowano z 190g glukozuy
    Last edited by puszka; 26-09-2015, 15:00.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #55 dziesiątka

    pilsneński - 4kg
    caramunich I - 0,1kg
    CaraPils - 0,1kg
    Monachijski II 0,1kg

    64st - 60'
    76st - 10'

    Marynka - 25g - 60'
    Lubelski - 30g - 10'
    wyszło 23l - 10,5 Blg
    zadano gęstwa z warki 53
    która stała w słoiu 12 dni
    zeszło do 2,5blg ze 190g glukozy
    Last edited by puszka; 26-09-2015, 14:57.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #54 Z tego co jest

    pilsnenski - 4kg
    pszeniczny - 0,5kg
    carahell - 0,5kg
    monach 0,5kg

    64st - 60'
    76st - 10'

    Iunga - 43g - 60'
    Perle - 21g - 15'
    wyszło ok 25l - blg 13

    zadano gęstwą z warki 53
    zeszło do 3,5blg
    zabutelkowano z 190g glukozy

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #53 Polotmave

    Pilsneński - 4kg
    Monachijski II 0,5kg
    Karmelowy 300 0,25kg
    karmelowy 150 0,3kg
    karmelowy 600 0,1kg

    62st - 30'
    72st - 30;
    76st - 10'

    Iunga - 10g - 60'
    Magnum - 15g - 60'
    Sazz - 45g - 10'

    Wyszło ok 23l 12,5glg

    Zadano drożdżami S-23

    zeszło do 4blg i zabutelkowano ze 190g glukozy


    Piwo zajęło 7 miejsce na Birofili 2015

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #52 Porter Bałtycki

    wiedeński - 3kg
    monachijski - 3kg
    czekoladowy 1200 - 0,1kg
    karmelowy 300 -0,2kg
    caraaroma - 0,25
    caramunich III 0,25kg
    czekoladowy400 - 0,25kg
    ekstrakt słodowy WES jasny 1,2kg

    62st - 30'
    72st - 30'
    76szt - 10'

    Marynka - 30g -60'
    Sybilla - 35g - 15'

    Ekstrakt słodowy dodano na ostatnie 15' gotowania

    wyszło ok 23l - 19blg

    zadano dużż ilością gęstwy z warki 49

    zeszło do 6,5 blg

    zabutelkowano ze 150g glukozy


    Piwo zajęło 4 miejsce na brackiej jesieni 2015

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Powoli zaczyna brakować piwka w piwnicy. niektórych warek już dawno niema.
    Więc pora nadrobić zaległości.

    #51 Pils Monachijski Rozsypany

    monachijski II - 4kg
    pilsneński - 1kg

    62st - 30'
    72st - 30'
    76st - 10'

    marynka 25g - 60'
    Iunga - 20g - 30'
    Perle - 20g - 10'

    wyszło ok 23l blg 12

    zadano gęstwą z warki 48 (gęstwa tydzień siedziała w słoiku)

    zeszło do 4blg

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #50 Koźlak Jubileuszowy

    Pilzneński - 4kg
    monachijski I - 2kg
    pszeniczny - 0,5kg
    carahell - 0,5kg

    66stC - 1h
    76stC - 10'

    Marynka 35g - 60'
    Sybilla 15g - 30'
    Sazz - 20g - 10'
    Perle - 35g - 5'

    Wyszło ok 25l - 15 blg

    zadano gestwe z warki 48

    Odfermentowało do 4blg - zabutelkowano z 190g glukozy

    Pycha

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #49 Poniedziałkowe Monachijskie

    monachijski 3kg
    pilsneński 2kg
    pszeniczny 0,5kg

    62stC - 45'
    72stC - 15'
    76stC - 10'

    Iunga - 20g - 60'
    Sazz - 20g - 15'
    Perle - 20g - 5'

    Wyszło ok 24l 12blg zadano gęstwe z warki 47

    Odfermentowało do 3,5 blg
    zabutelkowano z 190g glukozy.

    pycha

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #48 Pils poranny

    wg obliczeń 36,4 IBU

    pilsneński 4kg
    monachijski 1kg
    pszeniczny 0,5kg


    62stC -50'
    74stC - 10'
    76stC - 10'

    Magnum - 25g -60'
    Sybilla - 15g - 20'
    Sazz - 15g - 5'

    wyszło 13blg 23l
    odfermentowało do 4blg

    zabutelkowano z 190g glukozy

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #47 Lager Vienna

    Wiedeński - 3kg
    pilzneński - 2kg

    62stC-50'
    72stC - 10'
    76stC - 10'

    Chmielenie

    kohatu - 30g - 60'
    Sybilla 15g -20' i 15g - 10'

    drożdze S23

    zabutelkowałem z 173g glukozy - tak się akurat sypło na wage

    wyszło 48butelek 0,5l

    Odfermentowało do 3,5 blg

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #46 Ale


    Wg obliczeń IBU 48,2

    pilsneński 5kg
    karmelowy 150 - 0,5kg

    62stC - 45'
    72stC - 15'
    76stC - 10'

    Pacyfic gem 25g - 60'
    Perle - 25g - 20'
    Perle - 25g - 10'

    wyszło ok 23l 14blg
    zadano gestwa z warki 45 US-05

    Odfermentowało do 4blg

    cichą przeprowadzono w piwnicy z racji obaw przed infekcją (patrz poprzedni wpis)

    piwo już w butelkach z 180g glukozy

    46butelek 0,5l

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #44 Polish IPA
    #45 Monachijskie Ale


    No i rutyna mnie zgubiła.
    Dwie pierwsze warki w tym sezonie (górniaki) poleciały w kanał. Jakieś bakcyl się wdał na cichej i piwo kwaśne.
    Pewne jest to że na cichej gdyż 45 było na gęstwie z 44. Oba są kwaśne. Na gęstwie z 45 zrobiłem 46 które to nie jest kwaśne i już jest w butelkach.

    Jedyne co zrobiłem to kiedy okazało się że warka 44 i 45 są skażone to warke 46 wyniosłem na cichą do piwnicy do temperatury wtedy ok 13 st C.

    wreszcie przyszedł mrozik i w piwnicy mam ok 9st C. Czas na dolniaki

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #43 American Brown Ale

    PaleAle - 5kg
    Karmelowy 300 - 0,4kg
    carafa II - 0,2 kg
    Ekstrakt jasny w proszku 0,1kg

    67stc - 1h
    76stC- 10'


    Citra 25g - 45'
    Amarillo 25g - 15'
    Iunga - 40g na cicha


    24l - 13blg gęstwa z poprzedniej warki

    To co poprzednio. Piwo znakomite lecz po jakimś czasie zaczęły się pojawiać kwaskowe posmaki


    I to by było wszystko na sezon 13/14

    Dziś pierwsze zacieranie sezonu 14/15

    mam nadzieje ze uda mi się uwarzyć 13 warek jak w tamtym sezonie.

    Pozdrawiam i zachęcam do zadawania pytań nie tylko na priva

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #42 American Amber Ale

    Pierwsza przygoda z drożdżami płynnymi. Starter zrobiony. pora na warzenie.

    Paleale - 4kg
    Karmelowy 30 - 0,5kg
    Karmetowy 150 - 0,5kg

    67st C - 1h
    76stC - 10'

    Citra - 25g - 60'
    Amarillo - 25g - 15'

    Wyszło 25l - 11blg odfermentowało do 3 i butelki.
    Piwo było bardzo dobre ale z czasem pojawiały się dziwne kwaskowe posmaki. Wysłane na konkurs do Krakowa gdzie na metryczce napisano że to typowy (bardzo smaczny) Belgian blond

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #41 Schwarzbier 2

    wg BeerSmith 2 piwo ma 29,2 IBU

    pilsneński - 3kg
    monachijski II - 1,4kg
    carafa II - 0,25kg
    barwiący - 0,25kg

    63stC - 45'
    72stC - 15'
    76stC - 10'

    tetnenger - 15g - 10'
    Perle -50g - 60'

    wyszło 23l 12blg
    zadano drożdżami z warki 39

    Piwo wysłano do Żywca. Zajęło 3 miejsce w swojej kategorii chodziarz nie wiele brakło do drugiej pozycji (przegrałem jakimiś małymi punktami)
    mimo 3miejsca piwo miało wadę pod postacią aldehydu octowego. Jak z tym walczyć ??

    Oczywiście piwo wyśmienite

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎