#56 Schwarzbier 1
Pilsneński - 3kg
Monachijski II 1,5kg
Carafa II specjak - 0,25kg
Czekoladowy 1200 - 0,25kg
64st - 60'
76st - 10'
Hellertan Tradition - 25g - 60'
Perle - 50g 10'
wyszło 23l 12blg
zadano gęstwą z warki 54
zeszło do 3,5blg i zabutelkowano z 190g glukozuy
Dąbrowski browar rusza pełną parą.
Collapse
X
-
#55 dziesiątka
pilsneński - 4kg
caramunich I - 0,1kg
CaraPils - 0,1kg
Monachijski II 0,1kg
64st - 60'
76st - 10'
Marynka - 25g - 60'
Lubelski - 30g - 10'
wyszło 23l - 10,5 Blg
zadano gęstwa z warki 53
która stała w słoiu 12 dni
zeszło do 2,5blg ze 190g glukozyOstatnia zmiana dokonana przez puszka; 2015-09-26, 15:57.Leave a comment:
-
#54 Z tego co jest
pilsnenski - 4kg
pszeniczny - 0,5kg
carahell - 0,5kg
monach 0,5kg
64st - 60'
76st - 10'
Iunga - 43g - 60'
Perle - 21g - 15'
wyszło ok 25l - blg 13
zadano gęstwą z warki 53
zeszło do 3,5blg
zabutelkowano z 190g glukozyLeave a comment:
-
#53 Polotmave
Pilsneński - 4kg
Monachijski II 0,5kg
Karmelowy 300 0,25kg
karmelowy 150 0,3kg
karmelowy 600 0,1kg
62st - 30'
72st - 30;
76st - 10'
Iunga - 10g - 60'
Magnum - 15g - 60'
Sazz - 45g - 10'
Wyszło ok 23l 12,5glg
Zadano drożdżami S-23
zeszło do 4blg i zabutelkowano ze 190g glukozy
Piwo zajęło 7 miejsce na Birofili 2015Leave a comment:
-
#52 Porter Bałtycki
wiedeński - 3kg
monachijski - 3kg
czekoladowy 1200 - 0,1kg
karmelowy 300 -0,2kg
caraaroma - 0,25
caramunich III 0,25kg
czekoladowy400 - 0,25kg
ekstrakt słodowy WES jasny 1,2kg
62st - 30'
72st - 30'
76szt - 10'
Marynka - 30g -60'
Sybilla - 35g - 15'
Ekstrakt słodowy dodano na ostatnie 15' gotowania
wyszło ok 23l - 19blg
zadano dużż ilością gęstwy z warki 49
zeszło do 6,5 blg
zabutelkowano ze 150g glukozy
Piwo zajęło 4 miejsce na brackiej jesieni 2015Leave a comment:
-
Powoli zaczyna brakować piwka w piwnicy. niektórych warek już dawno niema.
Więc pora nadrobić zaległości.
#51 Pils Monachijski Rozsypany
monachijski II - 4kg
pilsneński - 1kg
62st - 30'
72st - 30'
76st - 10'
marynka 25g - 60'
Iunga - 20g - 30'
Perle - 20g - 10'
wyszło ok 23l blg 12
zadano gęstwą z warki 48 (gęstwa tydzień siedziała w słoiku)
zeszło do 4blgLeave a comment:
-
#50 Koźlak Jubileuszowy
Pilzneński - 4kg
monachijski I - 2kg
pszeniczny - 0,5kg
carahell - 0,5kg
66stC - 1h
76stC - 10'
Marynka 35g - 60'
Sybilla 15g - 30'
Sazz - 20g - 10'
Perle - 35g - 5'
Wyszło ok 25l - 15 blg
zadano gestwe z warki 48
Odfermentowało do 4blg - zabutelkowano z 190g glukozy
PychaLeave a comment:
-
#49 Poniedziałkowe Monachijskie
monachijski 3kg
pilsneński 2kg
pszeniczny 0,5kg
62stC - 45'
72stC - 15'
76stC - 10'
Iunga - 20g - 60'
Sazz - 20g - 15'
Perle - 20g - 5'
Wyszło ok 24l 12blg zadano gęstwe z warki 47
Odfermentowało do 3,5 blg
zabutelkowano z 190g glukozy.
pychaLeave a comment:
-
#48 Pils poranny
wg obliczeń 36,4 IBU
pilsneński 4kg
monachijski 1kg
pszeniczny 0,5kg
62stC -50'
74stC - 10'
76stC - 10'
Magnum - 25g -60'
Sybilla - 15g - 20'
Sazz - 15g - 5'
wyszło 13blg 23l
odfermentowało do 4blg
zabutelkowano z 190g glukozyLeave a comment:
-
#47 Lager Vienna
Wiedeński - 3kg
pilzneński - 2kg
62stC-50'
72stC - 10'
76stC - 10'
Chmielenie
kohatu - 30g - 60'
Sybilla 15g -20' i 15g - 10'
drożdze S23
zabutelkowałem z 173g glukozy - tak się akurat sypło na wage
wyszło 48butelek 0,5l
Odfermentowało do 3,5 blgLeave a comment:
-
#46 Ale
Wg obliczeń IBU 48,2
pilsneński 5kg
karmelowy 150 - 0,5kg
62stC - 45'
72stC - 15'
76stC - 10'
Pacyfic gem 25g - 60'
Perle - 25g - 20'
Perle - 25g - 10'
wyszło ok 23l 14blg
zadano gestwa z warki 45 US-05
Odfermentowało do 4blg
cichą przeprowadzono w piwnicy z racji obaw przed infekcją (patrz poprzedni wpis)
piwo już w butelkach z 180g glukozy
46butelek 0,5lLeave a comment:
-
#44 Polish IPA
#45 Monachijskie Ale
No i rutyna mnie zgubiła.
Dwie pierwsze warki w tym sezonie (górniaki) poleciały w kanał. Jakieś bakcyl się wdał na cichej i piwo kwaśne.
Pewne jest to że na cichej gdyż 45 było na gęstwie z 44. Oba są kwaśne. Na gęstwie z 45 zrobiłem 46 które to nie jest kwaśne i już jest w butelkach.
Jedyne co zrobiłem to kiedy okazało się że warka 44 i 45 są skażone to warke 46 wyniosłem na cichą do piwnicy do temperatury wtedy ok 13 st C.
wreszcie przyszedł mrozik i w piwnicy mam ok 9st C. Czas na dolniakiLeave a comment:
-
#43 American Brown Ale
PaleAle - 5kg
Karmelowy 300 - 0,4kg
carafa II - 0,2 kg
Ekstrakt jasny w proszku 0,1kg
67stc - 1h
76stC- 10'
Citra 25g - 45'
Amarillo 25g - 15'
Iunga - 40g na cicha
24l - 13blg gęstwa z poprzedniej warki
To co poprzednio. Piwo znakomite lecz po jakimś czasie zaczęły się pojawiać kwaskowe posmaki
I to by było wszystko na sezon 13/14
Dziś pierwsze zacieranie sezonu 14/15
mam nadzieje ze uda mi się uwarzyć 13 warek jak w tamtym sezonie.
Pozdrawiam i zachęcam do zadawania pytań nie tylko na privaLeave a comment:
-
#42 American Amber Ale
Pierwsza przygoda z drożdżami płynnymi. Starter zrobiony. pora na warzenie.
Paleale - 4kg
Karmelowy 30 - 0,5kg
Karmetowy 150 - 0,5kg
67st C - 1h
76stC - 10'
Citra - 25g - 60'
Amarillo - 25g - 15'
Wyszło 25l - 11blg odfermentowało do 3 i butelki.
Piwo było bardzo dobre ale z czasem pojawiały się dziwne kwaskowe posmaki. Wysłane na konkurs do Krakowa gdzie na metryczce napisano że to typowy (bardzo smaczny) Belgian blondLeave a comment:
-
#41 Schwarzbier 2
wg BeerSmith 2 piwo ma 29,2 IBU
pilsneński - 3kg
monachijski II - 1,4kg
carafa II - 0,25kg
barwiący - 0,25kg
63stC - 45'
72stC - 15'
76stC - 10'
tetnenger - 15g - 10'
Perle -50g - 60'
wyszło 23l 12blg
zadano drożdżami z warki 39
Piwo wysłano do Żywca. Zajęło 3 miejsce w swojej kategorii chodziarz nie wiele brakło do drugiej pozycji (przegrałem jakimiś małymi punktami)
mimo 3miejsca piwo miało wadę pod postacią aldehydu octowego. Jak z tym walczyć ??
Oczywiście piwo wyśmieniteLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!
Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: