#56 Schwarzbier 1
Pilsneński - 3kg
Monachijski II 1,5kg
Carafa II specjak - 0,25kg
Czekoladowy 1200 - 0,25kg
64st - 60'
76st - 10'
Hellertan Tradition - 25g - 60'
Perle - 50g 10'
wyszło 23l 12blg
zadano gęstwą z warki 54
zeszło do 3,5blg i zabutelkowano z 190g glukozuy
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dąbrowski browar rusza pełną parą.
Collapse
X
-
#55 dziesiątka
pilsneński - 4kg
caramunich I - 0,1kg
CaraPils - 0,1kg
Monachijski II 0,1kg
64st - 60'
76st - 10'
Marynka - 25g - 60'
Lubelski - 30g - 10'
wyszło 23l - 10,5 Blg
zadano gęstwa z warki 53
która stała w słoiu 12 dni
zeszło do 2,5blg ze 190g glukozyLast edited by puszka; 26-09-2015, 14:57.
Leave a comment:
-
-
#54 Z tego co jest
pilsnenski - 4kg
pszeniczny - 0,5kg
carahell - 0,5kg
monach 0,5kg
64st - 60'
76st - 10'
Iunga - 43g - 60'
Perle - 21g - 15'
wyszło ok 25l - blg 13
zadano gęstwą z warki 53
zeszło do 3,5blg
zabutelkowano z 190g glukozy
Leave a comment:
-
-
#53 Polotmave
Pilsneński - 4kg
Monachijski II 0,5kg
Karmelowy 300 0,25kg
karmelowy 150 0,3kg
karmelowy 600 0,1kg
62st - 30'
72st - 30;
76st - 10'
Iunga - 10g - 60'
Magnum - 15g - 60'
Sazz - 45g - 10'
Wyszło ok 23l 12,5glg
Zadano drożdżami S-23
zeszło do 4blg i zabutelkowano ze 190g glukozy
Piwo zajęło 7 miejsce na Birofili 2015
Leave a comment:
-
-
#52 Porter Bałtycki
wiedeński - 3kg
monachijski - 3kg
czekoladowy 1200 - 0,1kg
karmelowy 300 -0,2kg
caraaroma - 0,25
caramunich III 0,25kg
czekoladowy400 - 0,25kg
ekstrakt słodowy WES jasny 1,2kg
62st - 30'
72st - 30'
76szt - 10'
Marynka - 30g -60'
Sybilla - 35g - 15'
Ekstrakt słodowy dodano na ostatnie 15' gotowania
wyszło ok 23l - 19blg
zadano dużż ilością gęstwy z warki 49
zeszło do 6,5 blg
zabutelkowano ze 150g glukozy
Piwo zajęło 4 miejsce na brackiej jesieni 2015
Leave a comment:
-
-
Powoli zaczyna brakować piwka w piwnicy. niektórych warek już dawno niema.
Więc pora nadrobić zaległości.
#51 Pils Monachijski Rozsypany
monachijski II - 4kg
pilsneński - 1kg
62st - 30'
72st - 30'
76st - 10'
marynka 25g - 60'
Iunga - 20g - 30'
Perle - 20g - 10'
wyszło ok 23l blg 12
zadano gęstwą z warki 48 (gęstwa tydzień siedziała w słoiku)
zeszło do 4blg
Leave a comment:
-
-
#50 Koźlak Jubileuszowy
Pilzneński - 4kg
monachijski I - 2kg
pszeniczny - 0,5kg
carahell - 0,5kg
66stC - 1h
76stC - 10'
Marynka 35g - 60'
Sybilla 15g - 30'
Sazz - 20g - 10'
Perle - 35g - 5'
Wyszło ok 25l - 15 blg
zadano gestwe z warki 48
Odfermentowało do 4blg - zabutelkowano z 190g glukozy
Pycha
Leave a comment:
-
-
#49 Poniedziałkowe Monachijskie
monachijski 3kg
pilsneński 2kg
pszeniczny 0,5kg
62stC - 45'
72stC - 15'
76stC - 10'
Iunga - 20g - 60'
Sazz - 20g - 15'
Perle - 20g - 5'
Wyszło ok 24l 12blg zadano gęstwe z warki 47
Odfermentowało do 3,5 blg
zabutelkowano z 190g glukozy.
pycha
Leave a comment:
-
-
#48 Pils poranny
wg obliczeń 36,4 IBU
pilsneński 4kg
monachijski 1kg
pszeniczny 0,5kg
62stC -50'
74stC - 10'
76stC - 10'
Magnum - 25g -60'
Sybilla - 15g - 20'
Sazz - 15g - 5'
wyszło 13blg 23l
odfermentowało do 4blg
zabutelkowano z 190g glukozy
Leave a comment:
-
-
#47 Lager Vienna
Wiedeński - 3kg
pilzneński - 2kg
62stC-50'
72stC - 10'
76stC - 10'
Chmielenie
kohatu - 30g - 60'
Sybilla 15g -20' i 15g - 10'
drożdze S23
zabutelkowałem z 173g glukozy - tak się akurat sypło na wage
wyszło 48butelek 0,5l
Odfermentowało do 3,5 blg
Leave a comment:
-
-
#46 Ale
Wg obliczeń IBU 48,2
pilsneński 5kg
karmelowy 150 - 0,5kg
62stC - 45'
72stC - 15'
76stC - 10'
Pacyfic gem 25g - 60'
Perle - 25g - 20'
Perle - 25g - 10'
wyszło ok 23l 14blg
zadano gestwa z warki 45 US-05
Odfermentowało do 4blg
cichą przeprowadzono w piwnicy z racji obaw przed infekcją (patrz poprzedni wpis)
piwo już w butelkach z 180g glukozy
46butelek 0,5l
Leave a comment:
-
-
#44 Polish IPA
#45 Monachijskie Ale
No i rutyna mnie zgubiła.
Dwie pierwsze warki w tym sezonie (górniaki) poleciały w kanał. Jakieś bakcyl się wdał na cichej i piwo kwaśne.
Pewne jest to że na cichej gdyż 45 było na gęstwie z 44. Oba są kwaśne. Na gęstwie z 45 zrobiłem 46 które to nie jest kwaśne i już jest w butelkach.
Jedyne co zrobiłem to kiedy okazało się że warka 44 i 45 są skażone to warke 46 wyniosłem na cichą do piwnicy do temperatury wtedy ok 13 st C.
wreszcie przyszedł mrozik i w piwnicy mam ok 9st C. Czas na dolniaki
Leave a comment:
-
-
#43 American Brown Ale
PaleAle - 5kg
Karmelowy 300 - 0,4kg
carafa II - 0,2 kg
Ekstrakt jasny w proszku 0,1kg
67stc - 1h
76stC- 10'
Citra 25g - 45'
Amarillo 25g - 15'
Iunga - 40g na cicha
24l - 13blg gęstwa z poprzedniej warki
To co poprzednio. Piwo znakomite lecz po jakimś czasie zaczęły się pojawiać kwaskowe posmaki
I to by było wszystko na sezon 13/14
Dziś pierwsze zacieranie sezonu 14/15
mam nadzieje ze uda mi się uwarzyć 13 warek jak w tamtym sezonie.
Pozdrawiam i zachęcam do zadawania pytań nie tylko na priva
Leave a comment:
-
-
#42 American Amber Ale
Pierwsza przygoda z drożdżami płynnymi. Starter zrobiony. pora na warzenie.
Paleale - 4kg
Karmelowy 30 - 0,5kg
Karmetowy 150 - 0,5kg
67st C - 1h
76stC - 10'
Citra - 25g - 60'
Amarillo - 25g - 15'
Wyszło 25l - 11blg odfermentowało do 3 i butelki.
Piwo było bardzo dobre ale z czasem pojawiały się dziwne kwaskowe posmaki. Wysłane na konkurs do Krakowa gdzie na metryczce napisano że to typowy (bardzo smaczny) Belgian blond
Leave a comment:
-
-
#41 Schwarzbier 2
wg BeerSmith 2 piwo ma 29,2 IBU
pilsneński - 3kg
monachijski II - 1,4kg
carafa II - 0,25kg
barwiący - 0,25kg
63stC - 45'
72stC - 15'
76stC - 10'
tetnenger - 15g - 10'
Perle -50g - 60'
wyszło 23l 12blg
zadano drożdżami z warki 39
Piwo wysłano do Żywca. Zajęło 3 miejsce w swojej kategorii chodziarz nie wiele brakło do drugiej pozycji (przegrałem jakimiś małymi punktami)
mimo 3miejsca piwo miało wadę pod postacią aldehydu octowego. Jak z tym walczyć ??
Oczywiście piwo wyśmienite
Leave a comment:
-
Leave a comment: