Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • puszka
    replied
    #40 Pilsik

    Wg obliczeń BeerSmith 2 piwo osiągnęło 36,4 iBU

    pilsneński -5kg
    Cara pils 0,5kg
    zakwaszająco 0,125kg

    62stC - 50'
    72stC - 10'
    76stC - 5'

    Iunga 25g - 60'
    Sybilla 25g - 20'
    Lubelski - 30g - 10'


    Wyszło 23l - 12blg
    zadano gęstwą z warki 38

    odfermentowało do 3,5 blg

    Wysłałem na konkurs do Krakowa dla samej metryczki

    wg sędziów wyszło że piwo posiadało Silny aldehyd octowy oraz wyczuwalny diacetyl.
    Cóż, trzeba będzie nad tym popracować. Oczywiście piwo nie weszło do finału

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    # 39 Pils Wiedeński


    wiedeński - 3kg
    pilsneński 2kg
    Carapils 0,25kg
    zakwaszający 0,125kg
    ekstrakt słodowy jasny w proszku 100g

    62stC-50'
    72stC-10'
    76stC-5'

    Marynka - 25g -45'
    Iunga - 10g - 45'
    Perle - 50g - 15'


    wyszło 25litrów 12blg

    zadano gęstwą z warki poprzedniej

    odfermentowało do 3,5blg


    przelano do 52x0,5l z 180g glukozy


    Dobre piwko

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #38 Czeski Pils 2


    Pilsneński klepiskowy 4,9kg
    Karmelowy 30 - 0,5kg

    62stC - 50'
    72stC - 10'
    76stC - 10'

    Premiant - 50g
    Sazz - 20g

    20' bez chmielu
    60' Premiant
    15' - Sazz

    Wyszło 24l 13blg
    zadano S-23

    Odfermentowało do 3blg i po cichej przelano do 49x0,5l z dodatkiem 198g glukozy

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #37 Czeski Pils

    Pilsneński klepiskowy 4,1kg
    monachijski 0,6kg
    carapils 0,25kg

    62st-40'
    72st-30'
    76st-5'

    Żatecki - 130g

    100g - 60'
    30g - 10'


    Wyszło 22l 13blg

    drożdże to gęstwa z warki nr 34

    odfermentowało do 3,5Blg


    Całkiem niezłe piwo

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #36 Schwarzbier

    manachijski II -3kg
    pilsneński klepiskowy - 1kg
    Karmelowy 300 0,6kg
    barwiący czarny 0,25kg
    Jęczmień palony - 80g


    66-68stC - 1h
    76stC - 10min

    Hallertaner Tradition - 50g - 1h
    Tetnanger - 15g - 10'

    Gęstwa z W34/70

    Wyszło 12blg ok 22l
    odfermentowało do 5Blg

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #35 Lager monachijski

    Pilzneński - 3kg
    Monachijski - 2kg
    CaraPils - 0,5kg


    63stC - 45'
    72stC - 15'
    76stC - 5'

    Marynaka 30g - 60'
    Lubelski - 20g - 20'
    Sazz - 25g - 15'
    sybilla - 25g - 10'
    , Tetnanger - 20g - 10'

    Drożdże to gęstwa z warki 33
    butelkowane po po 20dniach burzliwej i 16dniach cichej z 173g glukozy + 28g cukru

    Wyszło 46 butelek 0,5l
    Last edited by puszka; 02-04-2014, 18:32.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #34 Pilzner wtorkowy

    Pilzneński 3kg
    Monachijski-2kg
    Pale ale 1kg
    marynka 45g
    Sazz - 25g


    63stC-45'
    72stC-15min

    Marynka 60'
    Sazz - 15'

    Wyszło 14BLg i odfermentowało do 4BLg

    drożdże to gęstwa z poprzedniej warki

    Pozdrawiam

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Ale zaległości:
    W piwnicy powoli kończą mi się skrzynki z pustymi butelkami a tutaj na razie opisy tylko 2 warek
    A więc kolejna:

    #33 Pilsner mikołajkowy

    Pilsneński 4kg
    Monachijski 1kg
    carapils 0,5kg

    Challenger 50g
    sazz - 50g

    64stC-20min
    72stC - 40min
    76stC - 10min

    challenger 1h
    Sazz - 15min

    23litry 13blg Zadano W34/70

    odfermentowało do 4blg

    Kilka sztuk już wypite i jestem zadowolony ale zobaczymy jak się ułoży.

    zachęcam do pisania na forum a nie zadawanie pytań na priva.


    Pozdrawiam

    Puszka

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Ale zaszalałem. W piwniczce pykają 3 dolniaki na cichej i 2 na burzliwej. Ale zanim na nie przyjdzie pora to w butelkach już kolejna wareczka.

    #32 Żubrówkowe IPA

    Pale ale - 4kg
    Carared -0,5kg
    Carapils - 0,5kg

    zacieranie 66stC -1h
    potem podbicie do 76stC -10min

    chmielenie:
    Challenger -50g - 60min
    Palisade - 50g -30min
    Cascade - 15g -15min

    20 trawek żubrowych -35min (taki tescik)

    wyszło wszystkiego ok25l -blg 12

    zadano gęstwą z poprzedniej warki

    po tygodniu na cichą a po kolejnych 2 tygodniach przy blg 3 do butelek z 207 g glukozy

    Piwko OK trochę mętne. brak jakich kolwiek estrowych posmaków z czego jestem zadowolony. Trawy żubrowej na razie nie wyczuwam.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Sezon u mnie w pełni. Tak naprawdę to 2 warki juz w butelkach (to testowe piwka) i 3 warki pykają sobie w piwniczce. Również zamówione zostały materiały na 3 kolejne warki ( zaplanowane na styczeń)
    Ale po kolei

    #31Moje India Pale Ale
    W sumie nie wiem co z tego wyjdzie gdyż postanowiłem trochę poeksperymentować ze smakami.

    zasyp to
    pilzneński 5kg
    caraamber - 1kg

    chmiele
    Nugget - 30g
    palisadę 50g
    cuscade - 15g
    oraz (to właśnie mój eksperyment) 0,5kg czubków sosnowych ale takich na których już zrobiłem naleweczke. Po prostu w maju zebrałem trochę czubków zalałem to wódeczką potem cukrem i tak jak to się robi w naleweczkach odcedziłem. To co zostało postanowiłem jeszcze wykorzystać przy produkcji piwa. mam zadzieje że piwo zyska żywicznych posmaków które to bardzo lubie.

    A wiec:

    66stC - 1h
    76stC - 5'

    wysładzanie do prawie pełnego gara 30l
    potem gotowanie:

    Nugget - 60'
    Czubki - 20'
    Palisade/Cuscade - 15'

    wyszło ok 24l 13Blg

    po tygodniu na cichą przy 4blg a następnie po 2 tygodniach do 48 butelek 0,5 l z 190g glukozy.

    Pierwsze odczucia smakowe już posiadam ale zatrzymam je na razie dla siebie. Chce poczekać miesiąc może dwa aby smaki się ułożyły i wtedy zdam relacje. Jeśli zapomnę poproszę o przypomnienie.

    Pierwsza warka w tym sezonie uwarzona także sezon uważam za rozpoczęty. W planie około 13-14 warek tak do maja. Potem mam brak warunków (pracuje nad tym) na robienie ale wspaniałe warunki na degustowane.
    Pozdrawiam i zachęcam do korzystania z moich przepisów


    PS:aha drożdże US-05 - brak jakichkolwiek kwaskowych posmaków jakie zawsze miałem przy górniakach także jestem zadowolony

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #30 Lager sobotni

    pilzneński 4kg
    pszeniczny 0,5kg
    carapilis 0,5kg
    melanoidowy 0,1kg

    63stC - 45'
    72stC - 20'
    78stC - 10'

    Marynka 60' - 30g
    Spalt select 20' - 15g
    Lubelski 10' - -20g

    drożdże to gęstwa z poprzedniej warki

    wyszło ok 23l o BLG 13

    w sumie 47 butelek w które zakapslowano razem z 200g glukozy
    Acha wszystko odfermentowało do 4 BLG

    Było to ostatnie piwo z poprzedniego sezonu. Generalnie jestem zadowolony z dolniaków. Górniaki mi wyszły nie za dobre. We wszystkich (poza pszenicą) był posmak kwaskowy. Nie wiem od czego ta kwasowość obstawiam albo drożdże albo za wysoką temperaturę fermentacji. W tym sezonie mam zamiar skorzystać z innych drożdży i lekko obniżyć temperaturę fermentacji.
    Generalnie sezon bardzo udany. Polecam zrobienie wszystkich dolniaków z moich przepisów. Zostały już pojedyncze buteleczki z kilku warek. Czas zacząć nowy sezon. Na pierwszy rzut planuje jakieś AIPA na amerykańskich chmielach. Czas odkurzyć śrutownik, przepłukać fermentory , zrobić zakupy i cieszyć się świeżym i dobrym piwkiem.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #29 Pszenica

    pszeniczny - 2,5kg
    pilzneński - 2kg
    carapilis 0,1kg

    zacieranie:
    45stC-75min
    55stC - 15min
    63stC - 40min
    72stC - 30min
    78stC - 10min

    Chmielenie:
    60' - 30g Lubelskiego

    Drożdże WB06
    Blg 12 zeszło do 3 - ok 24litry
    Do refermentacji 200g glukozy
    Wyszło 51butelek 0,5l

    Bardzo dobra pszenica. Już dawno wypita gdyż z biegiem czasu trochę traciła na smaku. Jeśli ktoś zrobi piwko z tego lub podobnego przepisu proponuje nie trzymać dłużej niż 6tygodni tylko pić i cieszyć się smakiem.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Z tym piwkiem było wszystko OK. Panikowałem trochę ale nie potrzebnie. Jedno piwko w poprzednim sezonie złapało jakąś infekcje ale nie wiem czemu.

    Leave a comment:


  • barsliw
    replied
    Może nie doczytalem albo przegapilem, ale co z tym piwkiem co Ci do niego coś wpadło? Zakażone czy szczęście dopisało?

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Sezon na warzenie coraz bliżej więc czas uzupełnić zapiski z poprzedniego sezonu

    #28 Pilsik wiosenny

    pilzneński 4kg
    monachijski 1kg
    carapilis 0,4kg
    melanoidowy 0,1kg

    Marynka - 30g
    Galena 7g
    Lubelski 25g

    63stC - 45'
    72stC - 15'
    78stC - 10'

    wysładzanie do ok 25l
    chmielenie:
    Marynka - 60'
    Galena'40'
    Lubelski 10'

    Drożdże z poprzedniej warki.
    Piwo odfermentowało do 4BLG
    Piwo zabutelkowano pod koniec kwietnia. Po paru tygodniach leżakowania przyszedł czas na degustacje.
    Bardzo słaby zapach chmielowy. Piana bardzo intensywna Kolor jasny bursztynowy. Goryczka słaba. Generalnie piwo OK chodź mogłoby być bardziej chmielowe.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎