Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • puszka
    replied
    #27 Pils Wiedeński

    wiedeński - 4kg
    caraamber - 1kg

    galena - 23g
    spalt select 40g

    zacieranie:

    63stC - 40'
    72stC- 30'
    78stC - 10'

    Chmielenie:
    Galena 60'
    SS 10'

    drożdże to gęstwa z poprzedniej warki.

    Wyszło 23l o gestości 12blg

    butelkowano przy 3blg z dodatkiem 200g glukozy.
    Wyszło 50 butelek 25l całkiem niezłego pilskia
    Ostatnia zmiana dokonana przez puszka; 2013-05-30, 19:12.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Sezon już zakończony. Wszystkie piwa już w butelkach. Niedługo nadrobię zaległości w opisie poszczególnych warek. Jestem bardzo zadowolony może po za jedną rzeczą. Piwa coraz mniej

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #26 Pils Niedzielny

    Zacierany i filtrowany w niedziele późnym wieczorem a w poniedziałek z samego rana gotowanko.

    pilzneński 4kg
    Pale ale 1kg
    180g cukru trzcinowego (nie miałem co z tym zrobić)


    62stC - 30min
    72st C - 35min
    77stC - 5min

    Chmielenie

    Chinnok 30g - 60'
    Sazz 60g - 10min


    Zadane drożdżami W 34/70

    wyszło ok 23l 13,5Blg

    Po 2 tygodniach poleciało na cichą przy gęstości 4Blg. Nadal siedzi w fermentorze w piwnicy.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    W tej chwili wszystkie piwa w butelkach. Właśnie kończe butelkować Koźlaka który zszedł do 4 Blg.


    Za chwile zabieram się za śrutowanie - jeszcze nie wiem czego ale poleci coś na dolniakach bo chyba to końcówka odpowiednich warunków w mojej piwnicy

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #25 Kanał (miało być MojeAle)

    Niestety piwo zakażone. Już przy przelewaniu na cichą wydawało mi się podejrzanie mętne a teraz po otwarciu fermentora pojawił się kożuch jak na zdjęciu:


    Piwa nawet nie kosztuje

    Na razie wystawiłem na wiatrołap a jutro poleci pod orzecha

    Ciekawe w jakim momęcie zawaliłem z dezynfekcją i wdało się to cudo.

    Piwo robiłem na drożdżach z poprzedniej warki. tj wlałem wszystko do tego wiadra co fermentowała poprzednia warka a zostały drożdże.

    Poprzednia warka czyli Alt nie wykazuje zakażenia. Mam nadzieje że już go nie dopadnie.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Mam małe zaległości więc nadrabiam.

    #24 Alt ostatkowy

    Piwko uwarzone w ostatki i już siedzi na cichej.

    pilzneński 1kg
    monachijski 2,5 kg

    wiedenski 1kg
    abbey malt 0,5kg


    62st - 40'
    72st - 20'
    76st - 5min


    chmielenie:

    marynka 60' 40g
    Lubelski 15' 50g


    drożdze po poprzedniej warce



    piwko przy 5Blg zlane na cichą.
    Ostatnia zmiana dokonana przez puszka; 2013-02-22, 21:26.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #23 Koźlak


    Zasyp:

    pilsneński - 4kg
    Monachijski - 1,5kg
    wiedeński- 1kg
    Cara Gold - 0,2 kg
    Cara Munich II - 0,2kg

    62stC- 45'
    72stC - 15'
    76stC - 5'

    Chmielenie
    60' - Sybilla - (50g granulat)
    15' - Tetnanger (50g granulat)


    Wyszło ok 27l - blg 16

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #22 Dziesiątka

    No i kolejna warka - wszystkie poprzednie w butelkach i leżakują w piwnicy w temp ok 8st C

    Skład

    3kg - pilsneński
    0,2kg - monachijski
    0,2kg - carapillis
    0,2kg - cara gold

    Magnum 30g
    Żatecki 30g

    W34/70

    słody poszły do wody o tem ok 66stC.
    temperatura ustabilizowana została na 63st po 10' odebrano 4litry gęstego zacieru i podgrzano do 72stC (ciężko się mierzy temperature w tak gestej masie)
    Po 10 min doprowadzono do wrzenia i gotowano 15min.
    W tym czasie pozostałą częsć utrzymywano w 63stC
    Nastepnie wszystko zmieszano i doprowadzono do 72st C i tak przez 40'
    podgrzano do 76stC i wysładzanie
    wysładzanie do prawie pełnego gara 30l

    Chmielenie:

    60min Magnum
    15min żatecki


    chodzenie w wannie (może warto było wystawić na dwór do śniegu bo było -7stC ale bałem się co by jakiś kot z ciekawości się nie utopił w brzeczce )

    Przed zadaniem drożdży musiałem dolać wody gdyż wyszło 11blg a chciałem równe 10.

    Wyszło ok 25litrów które ładnie pyka w piwnicy w temperaturze ok 12st C

    Już widze że wyszło chyba troche za ciemne ( cara gold) ale lubie piwka ciemniejsze w barwie więc najważniejsze aby chmielenie okazało się dobre bo nie mam doświadczenia w tych chmielach.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Dzis uwarzyłem "dziesiątke" wyszła troche ciemna ale lubie takie kolorki.
    Mam nadzieje ze nie obedzie się bez infekcji gdyż okazało się że przed dodaniem drożdży musze dolać wody aby uzyskać 10Blg. Lejąc z dzbanka z wczesniej przegotowaną i ostudzoną wodą wpadła mi do fermentora pokrywka z dzbanka (mogła byc lekko zakużona)
    Przepis jutro bo padam z nóg.

    Pozdro

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Czech pils polecial dzis do butelek. w smaku ok

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    45' goryczkowym?
    Dokładnie tak miałem w przepisie. Kombinuje piwka z różnych przepisów i akurat w jednym chmielenie wyglądało w ten sposób. Zobacze co z tego wyniknie

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    45' goryczkowym?

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Bardzo dziwnie chmielisz, czemu tak?
    Czemu sądzisz że dziwnie??

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Bardzo dziwnie chmielisz, czemu tak?

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Czech Pils zlany na cichą przy BLG 4 a do wiaderka z drożdżami po tej warce powędruje

    #21 Pils poświąteczny


    Który właśnie chłodzi się w wannie.

    a było to tak:

    pilzneński 5kg
    carapilis 0,5kg

    62stC - 45'
    72stC - 30'
    76stC -10'

    Troche problemów z filtracja - chyba za drobno ześrutowałem i ciężko było osiagnąć klarownośc (cofłem chyba z 10litrów)

    Chmielenie 30' marynką (25g) a potem 15' Lubelskim(45g). Wczesniej gotowanie 15' bez chmielu.

    Teraz chłodzi się w wanni. Zawsze chłodze do jakiś 30-35 st ale dziś żeby drodże nie dostały szoku schłodze troche bardziej i do piwnicy.

    Już ślinka leci

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Heisenberg
    Zakażenie czy dalsza fermentacja?
    Heisenberg
    Cześć wszystkim
    Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
    2025-06-08, 14:55
  • Grbuy
    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
    Grbuy
    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
    2023-11-30, 21:57
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • RomaNzRumunii
    Pierwszy brewkit fermentacja cicha
    RomaNzRumunii
    Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
    2021-01-25, 21:25
  • dadek
    Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
    dadek
    Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
    2024-05-13, 00:57
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...