Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • puszka
    replied
    19 zlana do butelek. świeta w domu a na nowy rok do piwnicy. 20 pyka juz ponad tydzien w piwnicy

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika silvian Wyświetlenie odpowiedzi
    No dobra, poczytali, zrozumieli, powiedz mi panie kolego kiedy masz zamiar podzielić się swoimi wyrobami. Nie zrozum mnie źle, po prostu jestem ciekaw.
    Moje wyroby smakowało już wielu. Jeśli jesteś ciekaw to możemy zrobić jakąś wymianke jeśli też coś warzysz. Tylko na razie posiadam tylko jedną warke zabutelkowaną dziś

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Brown Ale zabutelkowane.

    Leave a comment:


  • silvian
    replied
    No dobra, poczytali, zrozumieli, powiedz mi panie kolego kiedy masz zamiar podzielić się swoimi wyrobami. Nie zrozum mnie źle, po prostu jestem ciekaw.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    I kolejne piwko tym razem:

    #20 Czech Pils

    Do rzeczy:

    pilzneński 4,1kg
    monachijski jasny 0,6kg
    Carapilis - 0,25kg
    zakwaszający 0,1kg

    Marynka 41g
    Lubelski 25g
    East Kent Golding 10g
    mech irlandzki 1 łyżeczka

    Woda do 66stC do tego wszystkie słody
    40' - 62stC
    30' - 72stC
    5' - 76stC

    Wysładzanie do około 27litrów
    Chmielenie 60' marynka
    10' reszta+ mech

    Chłodzenie w wannie (przymierzam sie do zrobienia chłodnicy)
    wyszło 23l - 13Blg ciekawe do ilu zejdzie gdyż ostatnio mam problem z większym odfermentowywaniem. Warki stają mi na 4Blg i nic więcej.
    Zadano S-23 i do piwnicy.
    To było wczoraj a dziś po sprawdzeniu okazało się ze na powierzchni jest ładna biała pianka a brzeczka fermentuje w najlepsze.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #19 Stout Andrzejkowy


    Nazwa pochodzi od tego że piwko warzone w Andrzejki

    Skład.
    Pilzneński - 4kg
    carafa I - 200g
    carahell - 500g

    Marynka 40g
    Lubelski 50g

    do wody o ok 36st C wsypałem słody poza carafa.
    podgrzałem do 62stC i tak sobie siedziało w garku przez 40min. Nastepnie podgrzałem do 73stC i tak sobie przez 25min. Potem już do 78st C i wysładzanie. Troche wczesniej dosypałem Carafe.
    Gotowanie przez 60 min. po 15min gotowania poleciała Marynka po kolejnych 30min Lubelski.

    Szybkie chłodzenie w wannie .... w tym czasie poprzednie piwko leci na cichą a do wiadra z drożdżami leci opisane tu piwo. Wszystko ładnie fermentuje.

    Ciekawe co bedzie z Brown Ale gdyż po cichej odfermentowało do 5blg. Narazie nie panikuje zobaczymy za jakies 2 tygodnie ile bedzie.

    Stauta wyszło około 23l o gestości 12BLG.

    W tamtym sezonie miałem problem z odfermentowaniem brzeczki. Może pora wymienić termometr. A może za słabo natleniona brzeczka.


    Pozdrowienia

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    No i sezon rozpoczęty.

    Dziś na warsztat poszło

    #18 Brown Ale

    A wiec tak :
    Pale Ale 4kg
    Carared 0,5kg
    Carapilis 0,5kg

    Marynka granulat 30g
    Kent Goldings 20g

    Do wody o około 70st C zapodałem wszystkie słody.
    Ustaliłem temp na 66stC i tak przez godzine
    Nastepnie podgrzałem do 74stC
    Coś mi wysładzanie marnie idzie gdyż miało być przelane 12l wody o temp 74st C a skończyło się coś koło 15-16l
    Chmielenie to 1h Marynka i 15 min dla aromatu Kent G. Na 5 minut przed końcem dodałem łyżeczke mchu.
    Studzenie w wannie i wyszło ok 20l o BLG 13.
    Drożdze z saszetki S-04

    Ciekawe co to bedzie

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    W związku że zaczynam niebawem sezon na warzenie. W telegraficznym skrócie napisze tylko że w tamtym sezonie powstały jeszcze 2 warki:

    #16 Pszeniczne I

    #17 Pszeniczne II


    Już wkrótce opis kolejnych moich warek.

    Pozdrawiam

    Puszka

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #15 Koźlak

    W zamyśle miał być to koźlaczek ale w związku z małym odfermentowaniem chyba nim nie jest.
    A więc było to tak:

    pilzneński - 3,5kg
    monachijski 2kg
    carahell 0,5kg
    carared 100g
    caraamber - 200g


    marynka 16g (tylko tyle miałem)
    Hoparoma 1/2 tabletki (przeterminowana)
    Lubelski 40g

    Drożdże z poprzedniej warki


    65stC 30'
    72stC 40'

    Chmielenie

    marynka + tabletka - 1h
    lubelski 20g - 30min
    Lubelski 20g - 10min

    Wyszło 14blg
    Odfermentowało po 30dniach (burzliwa i cicha) do 5blg i tak zabutelkowano.

    Wyszło całkiem dobre piwko.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #14 Pils Mglisty



    5,5kg - pilzneński
    0,5kg - Carapilis

    45g Marynka
    20g - Lubelski


    drożdże S23



    45st C - wsypanie słodów

    52st C - 15'

    62stC 40'
    72st C - 60'

    gotowanie 1h
    20g Marynki - 60'
    25g - Marynki - 30'
    20g Lubelskiego wsypane przed samym chłodzeniem

    wyszło wszystkiego 22l blg 15

    chłodzenie w wannie -zadane drozdzami - na 2 dzień do piwnicy
    odfermentowanie słabe bo do 5blg i przy tej wartosci butelkowane.

    Wyszło OK oczywiście troche słodkawe ale wypijalne.
    Pozdrawiam

    Puszka

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Znowu z braku czasu zaniedbałem swój dziennik.
    Nadmienie tylko że sezon warzenia zakończyłem i teraz czas na degustacje. Chyba wszystkie warki wyszły OK i jestem z nich zadowolony.
    Zalegam z opisem 4 warek ale myśle ze nadrobie to jeszcze w tym tygodniu.


    Pozdrawiam


    Puszka

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Pszeniczne ciemne wyszło na spacer

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    17.2.2012

    #13 Pszenica ciemna mocno chmielona


    pszeniczny 3kg
    pilzneński 1,5kg
    jasny karmelowy 50g
    pszeniczny czekowadowy - 50g
    caramunich - 110g

    chmiel Lubelski 60g

    15' - 45st
    20' - 50st
    40' - 62st
    30' - 72st

    Chmielenie 1h


    Po wystudzeniu wlane wszystko do fermentora z drożdżami po poprzedniej warce pszenicznej.

    Kolorek ładny ciemny.

    Wyszło ok 24l Blg 11

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Mimo ze zima to u mnie z czasem kiepsko. Nadrabiam zaległości.

    25.1.2012 - prawie Pils wylądował w butelkach.
    9.2.2012

    #12 Pszeniczne

    Pilzneński 1,5kg
    Pszeniczny jasny 3kg

    chmiel lubelski 40g

    drożdze WB-06

    10' - 45st
    15' - 50st
    30' - 62st
    40' - 72st

    chmielenie 1h


    Wyszło 21l - 11Blg chyba słaba wydajność
    Piwo bardzo mętne

    17.2. 2012 leci na szybką cichą
    18.2.2012 leci do butelek z dodatkiem 200g glukozy

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Z braku czasu dopiero dziś uzupełniam wątek o moją kolejną warke. Dziś już myśle o zlewaniu jej na cichą które nastąpi jutro. Warzenie odbyło się w poniedziałek.

    #11 Prawie Pils

    4kg pilzneńskiego
    1kg monachijskiego

    Marynka 80g

    62st - 40'
    72st - 20'

    Chmielenie
    50' - 40g
    10' - 40g

    drożdże po poprzedniej warce

    Szybko zaczęło pracować. Jak zwykle do wiadra nie zaglądam ale jestem dobrej myśli.

    Tak jak pisałem jutro leci na cichą.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎