Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dąbrowski browar rusza pełną parą.
Collapse
X
-
19 zlana do butelek. świeta w domu a na nowy rok do piwnicy. 20 pyka juz ponad tydzien w piwnicy
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika silvian Wyświetlenie odpowiedziNo dobra, poczytali, zrozumieli, powiedz mi panie kolego kiedy masz zamiar podzielić się swoimi wyrobami. Nie zrozum mnie źle, po prostu jestem ciekaw.
Leave a comment:
-
-
No dobra, poczytali, zrozumieli, powiedz mi panie kolego kiedy masz zamiar podzielić się swoimi wyrobami. Nie zrozum mnie źle, po prostu jestem ciekaw.
Leave a comment:
-
-
I kolejne piwko tym razem:
#20 Czech Pils
Do rzeczy:
pilzneński 4,1kg
monachijski jasny 0,6kg
Carapilis - 0,25kg
zakwaszający 0,1kg
Marynka 41g
Lubelski 25g
East Kent Golding 10g
mech irlandzki 1 łyżeczka
Woda do 66stC do tego wszystkie słody
40' - 62stC
30' - 72stC
5' - 76stC
Wysładzanie do około 27litrów
Chmielenie 60' marynka
10' reszta+ mech
Chłodzenie w wannie (przymierzam sie do zrobienia chłodnicy)
wyszło 23l - 13Blg ciekawe do ilu zejdzie gdyż ostatnio mam problem z większym odfermentowywaniem. Warki stają mi na 4Blg i nic więcej.
Zadano S-23 i do piwnicy.
To było wczoraj a dziś po sprawdzeniu okazało się ze na powierzchni jest ładna biała pianka a brzeczka fermentuje w najlepsze.
Leave a comment:
-
-
#19 Stout Andrzejkowy
Nazwa pochodzi od tego że piwko warzone w Andrzejki
Skład.
Pilzneński - 4kg
carafa I - 200g
carahell - 500g
Marynka 40g
Lubelski 50g
do wody o ok 36st C wsypałem słody poza carafa.
podgrzałem do 62stC i tak sobie siedziało w garku przez 40min. Nastepnie podgrzałem do 73stC i tak sobie przez 25min. Potem już do 78st C i wysładzanie. Troche wczesniej dosypałem Carafe.
Gotowanie przez 60 min. po 15min gotowania poleciała Marynka po kolejnych 30min Lubelski.
Szybkie chłodzenie w wannie .... w tym czasie poprzednie piwko leci na cichą a do wiadra z drożdżami leci opisane tu piwo. Wszystko ładnie fermentuje.
Ciekawe co bedzie z Brown Ale gdyż po cichej odfermentowało do 5blg. Narazie nie panikuje zobaczymy za jakies 2 tygodnie ile bedzie.
Stauta wyszło około 23l o gestości 12BLG.
W tamtym sezonie miałem problem z odfermentowaniem brzeczki. Może pora wymienić termometr. A może za słabo natleniona brzeczka.
Pozdrowienia
Leave a comment:
-
-
No i sezon rozpoczęty.
Dziś na warsztat poszło
#18 Brown Ale
A wiec tak :
Pale Ale 4kg
Carared 0,5kg
Carapilis 0,5kg
Marynka granulat 30g
Kent Goldings 20g
Do wody o około 70st C zapodałem wszystkie słody.
Ustaliłem temp na 66stC i tak przez godzine
Nastepnie podgrzałem do 74stC
Coś mi wysładzanie marnie idzie gdyż miało być przelane 12l wody o temp 74st C a skończyło się coś koło 15-16l
Chmielenie to 1h Marynka i 15 min dla aromatu Kent G. Na 5 minut przed końcem dodałem łyżeczke mchu.
Studzenie w wannie i wyszło ok 20l o BLG 13.
Drożdze z saszetki S-04
Ciekawe co to bedzie
Leave a comment:
-
-
W związku że zaczynam niebawem sezon na warzenie. W telegraficznym skrócie napisze tylko że w tamtym sezonie powstały jeszcze 2 warki:
#16 Pszeniczne I
#17 Pszeniczne II
Już wkrótce opis kolejnych moich warek.
Pozdrawiam
Puszka
Leave a comment:
-
-
#15 Koźlak
W zamyśle miał być to koźlaczek ale w związku z małym odfermentowaniem chyba nim nie jest.
A więc było to tak:
pilzneński - 3,5kg
monachijski 2kg
carahell 0,5kg
carared 100g
caraamber - 200g
marynka 16g (tylko tyle miałem)
Hoparoma 1/2 tabletki (przeterminowana)
Lubelski 40g
Drożdże z poprzedniej warki
65stC 30'
72stC 40'
Chmielenie
marynka + tabletka - 1h
lubelski 20g - 30min
Lubelski 20g - 10min
Wyszło 14blg
Odfermentowało po 30dniach (burzliwa i cicha) do 5blg i tak zabutelkowano.
Wyszło całkiem dobre piwko.
Leave a comment:
-
-
#14 Pils Mglisty
5,5kg - pilzneński
0,5kg - Carapilis
45g Marynka
20g - Lubelski
drożdże S23
45st C - wsypanie słodów
52st C - 15'
62stC 40'
72st C - 60'
gotowanie 1h
20g Marynki - 60'
25g - Marynki - 30'
20g Lubelskiego wsypane przed samym chłodzeniem
wyszło wszystkiego 22l blg 15
chłodzenie w wannie -zadane drozdzami - na 2 dzień do piwnicy
odfermentowanie słabe bo do 5blg i przy tej wartosci butelkowane.
Wyszło OK oczywiście troche słodkawe ale wypijalne.
Pozdrawiam
Puszka
Leave a comment:
-
-
Znowu z braku czasu zaniedbałem swój dziennik.
Nadmienie tylko że sezon warzenia zakończyłem i teraz czas na degustacje. Chyba wszystkie warki wyszły OK i jestem z nich zadowolony.
Zalegam z opisem 4 warek ale myśle ze nadrobie to jeszcze w tym tygodniu.
Pozdrawiam
Puszka
Leave a comment:
-
-
17.2.2012
#13 Pszenica ciemna mocno chmielona
pszeniczny 3kg
pilzneński 1,5kg
jasny karmelowy 50g
pszeniczny czekowadowy - 50g
caramunich - 110g
chmiel Lubelski 60g
15' - 45st
20' - 50st
40' - 62st
30' - 72st
Chmielenie 1h
Po wystudzeniu wlane wszystko do fermentora z drożdżami po poprzedniej warce pszenicznej.
Kolorek ładny ciemny.
Wyszło ok 24l Blg 11
Leave a comment:
-
-
Mimo ze zima to u mnie z czasem kiepsko. Nadrabiam zaległości.
25.1.2012 - prawie Pils wylądował w butelkach.
9.2.2012
#12 Pszeniczne
Pilzneński 1,5kg
Pszeniczny jasny 3kg
chmiel lubelski 40g
drożdze WB-06
10' - 45st
15' - 50st
30' - 62st
40' - 72st
chmielenie 1h
Wyszło 21l - 11Blg chyba słaba wydajność
Piwo bardzo mętne
17.2. 2012 leci na szybką cichą
18.2.2012 leci do butelek z dodatkiem 200g glukozy
Leave a comment:
-
-
Z braku czasu dopiero dziś uzupełniam wątek o moją kolejną warke. Dziś już myśle o zlewaniu jej na cichą które nastąpi jutro. Warzenie odbyło się w poniedziałek.
#11 Prawie Pils
4kg pilzneńskiego
1kg monachijskiego
Marynka 80g
62st - 40'
72st - 20'
Chmielenie
50' - 40g
10' - 40g
drożdże po poprzedniej warce
Szybko zaczęło pracować. Jak zwykle do wiadra nie zaglądam ale jestem dobrej myśli.
Tak jak pisałem jutro leci na cichą.
Leave a comment:
-
Leave a comment: