Myślisz że mogą wyjść granaty??
Fermentacja ustała jakieś 3 tygodnie temu.
Dąbrowski browar rusza pełną parą.
Collapse
X
-
-
Dziś zlałem warki 3 i 4 do butelek. W sumie po 43butelki z każdej warki. Na razie w smaku dość wyraźna goryczka co mnie bardzo cieszy gdyż poprzednie warki raczej miałem nie dochmielone. Mam jednak mały problem. Obie warki odfermentowały tylko do 5 st BLG. Balingometr w wodzie o temp 20st pokazuje 0 więc myśle że jest dobry. Gdzie moge popełniać błąd??
Myśle ze gdzieś przy zacieraniu. Może mam niedostateczny rozkład temperatury w garku podczas zacierania?? Co o tym myślecie??
W planach na wtorek pszeniczne.
Pozdrawiam
PuszkaOstatnia zmiana dokonana przez puszka; 2011-03-19, 20:08.Leave a comment:
-
-
Tak nieco offtopikiem - pils to nie jest oby bohemski (od Bohemii, łacińskiej nazwy Czech?)Leave a comment:
-
Przed chwilom dokonałem pomiaru BLG dwóch ostatnich warek.
Po tygodniu burzliwej w ok 10st C:
Marcowe odfermentowało do 6 BLG
Pils Bocheński odfermentował do 8 Blg
W przyszły weekend bede chciał zlać oba na cichą i myśle że wynik wtedy bedzie dużo niższy jeżeli chodzi o BLG
Oczywiście skosztowałem piwek czy przypadek nie wdała się jakaś infekcja.
W smaku wszystko OK. Marcowe dośc mocno chmielowe.
Pozdrawiam
PuszkaLeave a comment:
-
Na pierwszego lagera tez wybrałem piwo marcowe (na drożdzach Munich Lager), bo wydaje mi się, że ten gatunek lagera najlepiej będzie znosił majowy wzrost temperatury.
No i zawsze lepiej zrobić o dwa litry mniej, ale przekroczyć 12Blg...Leave a comment:
-
Taki mały off-topic.
Strasznie dzisiaj grzeczny ten nasz Boss. Pewnie z okazji WalentynekLeave a comment:
-
Mam pytania odnośnie śrutownika.
1. Zamówiłem Porkerta a tymczasem na opakowaniu nigdzie nie ma tej marki tylko jest jakaś Sfinx. Czy to jest to samo?
2. Czy po każdym śrutowaniu myjecie śrutownik czy jest to zbyteczne??
3 Jaką trwałość mają tarcze śrutujące??
Dziś zacieranie ale o tym poźniej.
1. To to samo.
2. Nie trzeba myć, wystarczy oczyścić z mąki. Na sucho. Nie będą rdzewieć śrubki.
3. jak nie będziesz śrutował kamieni na mąkę, to długo pożyją. Jeśli podłączysz wiertarkę, to szybciej korpus spiłujeszLeave a comment:
-
#4 Oktoberfestbier - marcowe
•Słód pilzneński 1,3 kg
•Słód monachijski 2,5 kg
•Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg
•Chmiel Marynka, granulat, 30 g
•Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
drożdże: Saflager S-23
Zacieranie:
62st-20min
72st-40min
próba jodowa negatywna
Chmielenie:
marynka-60min
lubelski-10min
Wszystkiego wyszło ok 22 litry 11blg
szybko schłodzone w wannie z zimna woda zadane drozdzami i od razu do piwnicy do 10st. dzis drozdże pieknie juz pracuja.
Co mnie zaskoczyło?? piekna barwa ciemno bursztynowa tego piwka.Ostatnia zmiana dokonana przez puszka; 2011-02-13, 14:49.Leave a comment:
-
#3 Pils boheński
Zestaw z CP. Wszystko by było OK gdybym miał opisane słody. Zamówiłem dwa zestawy kazdy słód w odzielnym opakowaniu. No i przyszły w oddzielnych opakowaniach ale nie opisanych. Dwa zestawy i 5 woreczków ze słodami. I do tego w wadze siadła mi bateria. jakoś wybrałem słody do kazdego zestawu ale nie wiem czy prawidłowo. Mam nadzieje ze tak.
•Słód pilzneński 3,5 kg
•Słód monachijski 0,5 kg
•Chmiel Marynka, granulat 40 g
•Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
drożdże: Saflager S - 23
Zacieranie wg instrukcji:
62st - 20min
72st- 40min
Próba jodowa negatywna.
chmielenie:
Marynka 20g - 60min
Marynka 20g - 30min
Lubelski 25g - 10min
Wszystkiego wyszło ok 21 litrów o blg 11,5 w temp ok 30st
chłodzone w wannie pełnej wody do ok 28st nastepnie zadane drozdzami i wyniesione do piwnicy do 10stC. Było to wczoraj. dzis juz wszystko ładnie pracuje. zobaczymy co z tego bedzie.Ostatnia zmiana dokonana przez puszka; 2011-02-13, 14:24.Leave a comment:
-
Wczoraj kurier dostarczył śrutownik. Od razu go umyłem i zabrałem się za śrutowanie. 4kg słodu poszło w jakieś 40min z przerwami na łyczek piwa. Doświadczony mieleniem miesa i bułki tartej oraz maku (oczywiście kilkanaście lat temu) maszynką żeliwną myślałem że trzeba się bedzie namęczyć. Nie było tak źle. Może jak by było tego z 10kg to już by ręka bolała.
Mam pytania odnośnie śrutownika.
1. Zamówiłem Porkerta a tymczasem na opakowaniu nigdzie nie ma tej marki tylko jest jakaś Sfinx. Czy to jest to samo?
2. Czy po każdym śrutowaniu myjecie śrutownik czy jest to zbyteczne??
3 Jaką trwałość mają tarcze śrutujące??
Dziś zacieranie ale o tym poźniej.Ostatnia zmiana dokonana przez puszka; 2011-02-12, 11:38.Leave a comment:
-
-
A może napisz do kolegów ze Ślaska (i Zagłębia) , może ktoś Ci ześrutuje.
Leave a comment:
-
Dziś miałem zacierać Pilsa. Otwieram paczke z CP i ze zdziwieniem widze ze słód jest nie ześrutowany. Czym prędzej do kompa sprawdzić kto popełnił błąd. Ja czy CP??
Oczywiście ja.
W związku z tym musze kupić srutownik czym prędzej.
Wiecie gdzie najtaniej?? Wydatek nie planowany więc chodzi mi o najtańszy, dostępny na magazynie-do wysyłki odrazu oraz taki co mi się zwróci jak bede srutował sam czyli nie jakieś dziadostwo. Chciałbym żeby można było go wspomagać wiertarką bądź wkrętarką.
Nie mam na razie czasu śledzić forum na temat śrutowników więc może ktoś pomoże.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Grainfather G30 v2 + filtr BackBrewing + akcesoria – stan bdb!
Sprzedam Grainfather G30 v2, użyty tylko 3 razy – stan bardzo dobry. Do G30 dołączone wszystko co wchodzi w skład kompletu czyli kociołek, kosz zacierny, sterownik, chłodnica przeciwbieżna, okablowanie, rurki, itd....2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: