Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • puszka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Możesz wszędzie ale zapewne nigdzie nic nie skopałeś, czasami tak jest i już

    Sprawdzaj kontrolnie co jakiś czas, nagazowanie w butelkach.
    Myślisz że mogą wyjść granaty??

    Fermentacja ustała jakieś 3 tygodnie temu.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
    Gdzie mogę popełniać błąd??
    Możesz wszędzie ale zapewne nigdzie nic nie skopałeś, czasami tak jest i już

    Sprawdzaj kontrolnie co jakiś czas, nagazowanie w butelkach.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Dziś zlałem warki 3 i 4 do butelek. W sumie po 43butelki z każdej warki. Na razie w smaku dość wyraźna goryczka co mnie bardzo cieszy gdyż poprzednie warki raczej miałem nie dochmielone. Mam jednak mały problem. Obie warki odfermentowały tylko do 5 st BLG. Balingometr w wodzie o temp 20st pokazuje 0 więc myśle że jest dobry. Gdzie moge popełniać błąd??

    Myśle ze gdzieś przy zacieraniu. Może mam niedostateczny rozkład temperatury w garku podczas zacierania?? Co o tym myślecie??

    W planach na wtorek pszeniczne.

    Pozdrawiam

    Puszka
    Last edited by puszka; 19-03-2011, 19:08.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
    Tak nieco offtopikiem - pils to nie jest oby bohemski (od Bohemii, łacińskiej nazwy Czech?)

    Oczywiście że tak

    Przepraszam za pomyłke

    Leave a comment:


  • Gabe
    replied
    Tak nieco offtopikiem - pils to nie jest oby bohemski (od Bohemii, łacińskiej nazwy Czech?)

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Przed chwilom dokonałem pomiaru BLG dwóch ostatnich warek.

    Po tygodniu burzliwej w ok 10st C:

    Marcowe odfermentowało do 6 BLG
    Pils Bocheński odfermentował do 8 Blg

    W przyszły weekend bede chciał zlać oba na cichą i myśle że wynik wtedy bedzie dużo niższy jeżeli chodzi o BLG

    Oczywiście skosztowałem piwek czy przypadek nie wdała się jakaś infekcja.
    W smaku wszystko OK. Marcowe dośc mocno chmielowe.

    Pozdrawiam

    Puszka

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi

    Wszystkiego wyszło ok 22 litry 11blg
    ..........
    Co mnie zaskoczyło?? piekna barwa ciemno bursztynowa tego piwka.
    Słód monachijski zrobił swoje...
    Na pierwszego lagera tez wybrałem piwo marcowe (na drożdzach Munich Lager), bo wydaje mi się, że ten gatunek lagera najlepiej będzie znosił majowy wzrost temperatury.

    No i zawsze lepiej zrobić o dwa litry mniej, ale przekroczyć 12Blg...

    Leave a comment:


  • Promil03
    replied
    Taki mały off-topic.

    Strasznie dzisiaj grzeczny ten nasz Boss. Pewnie z okazji Walentynek

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
    Mam pytania odnośnie śrutownika.

    1. Zamówiłem Porkerta a tymczasem na opakowaniu nigdzie nie ma tej marki tylko jest jakaś Sfinx. Czy to jest to samo?

    2. Czy po każdym śrutowaniu myjecie śrutownik czy jest to zbyteczne??

    3 Jaką trwałość mają tarcze śrutujące??

    Dziś zacieranie ale o tym poźniej.
    Najlepiej zadawać specyficzne pytania w oddzielnych wątkach, więcej osób skorzysta z odpowiedzi no i więcej osób zauważy pytanie.

    1. To to samo.

    2. Nie trzeba myć, wystarczy oczyścić z mąki. Na sucho. Nie będą rdzewieć śrubki.

    3. jak nie będziesz śrutował kamieni na mąkę, to długo pożyją. Jeśli podłączysz wiertarkę, to szybciej korpus spiłujesz

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #4 Oktoberfestbier - marcowe


    •Słód pilzneński 1,3 kg
    •Słód monachijski 2,5 kg
    •Słód karmelowy jasny Steinbach 0,5 kg
    •Chmiel Marynka, granulat, 30 g
    •Chmiel Lubelski, granulat, 15 g
    drożdże: Saflager S-23

    Zacieranie:
    62st-20min
    72st-40min

    próba jodowa negatywna

    Chmielenie:

    marynka-60min
    lubelski-10min

    Wszystkiego wyszło ok 22 litry 11blg
    szybko schłodzone w wannie z zimna woda zadane drozdzami i od razu do piwnicy do 10st. dzis drozdże pieknie juz pracuja.
    Co mnie zaskoczyło?? piekna barwa ciemno bursztynowa tego piwka.
    Last edited by puszka; 13-02-2011, 13:49.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #3 Pils boheński

    Zestaw z CP. Wszystko by było OK gdybym miał opisane słody. Zamówiłem dwa zestawy kazdy słód w odzielnym opakowaniu. No i przyszły w oddzielnych opakowaniach ale nie opisanych. Dwa zestawy i 5 woreczków ze słodami. I do tego w wadze siadła mi bateria. jakoś wybrałem słody do kazdego zestawu ale nie wiem czy prawidłowo. Mam nadzieje ze tak.


    •Słód pilzneński 3,5 kg
    •Słód monachijski 0,5 kg
    •Chmiel Marynka, granulat 40 g
    •Chmiel Lubelski, granulat, 25 g
    drożdże: Saflager S - 23

    Zacieranie wg instrukcji:

    62st - 20min
    72st- 40min

    Próba jodowa negatywna.

    chmielenie:
    Marynka 20g - 60min
    Marynka 20g - 30min
    Lubelski 25g - 10min


    Wszystkiego wyszło ok 21 litrów o blg 11,5 w temp ok 30st

    chłodzone w wannie pełnej wody do ok 28st nastepnie zadane drozdzami i wyniesione do piwnicy do 10stC. Było to wczoraj. dzis juz wszystko ładnie pracuje. zobaczymy co z tego bedzie.
    Last edited by puszka; 13-02-2011, 13:24.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Wczoraj kurier dostarczył śrutownik. Od razu go umyłem i zabrałem się za śrutowanie. 4kg słodu poszło w jakieś 40min z przerwami na łyczek piwa . Doświadczony mieleniem miesa i bułki tartej oraz maku (oczywiście kilkanaście lat temu) maszynką żeliwną myślałem że trzeba się bedzie namęczyć. Nie było tak źle. Może jak by było tego z 10kg to już by ręka bolała.

    Mam pytania odnośnie śrutownika.

    1. Zamówiłem Porkerta a tymczasem na opakowaniu nigdzie nie ma tej marki tylko jest jakaś Sfinx. Czy to jest to samo?

    2. Czy po każdym śrutowaniu myjecie śrutownik czy jest to zbyteczne??

    3 Jaką trwałość mają tarcze śrutujące??

    Dziś zacieranie ale o tym poźniej.
    Last edited by puszka; 12-02-2011, 10:38.

    Leave a comment:


  • Gabe
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
    Dla mnie tragedia to tylko wtedy gdy piwa się nie da wypić
    No to tragedii nie będzie :P

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A może napisz do kolegów ze Ślaska (i Zagłębia ) , może ktoś Ci ześrutuje.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Dziś miałem zacierać Pilsa. Otwieram paczke z CP i ze zdziwieniem widze ze słód jest nie ześrutowany. Czym prędzej do kompa sprawdzić kto popełnił błąd. Ja czy CP??

    Oczywiście ja.


    W związku z tym musze kupić srutownik czym prędzej.

    Wiecie gdzie najtaniej?? Wydatek nie planowany więc chodzi mi o najtańszy, dostępny na magazynie-do wysyłki odrazu oraz taki co mi się zwróci jak bede srutował sam czyli nie jakieś dziadostwo. Chciałbym żeby można było go wspomagać wiertarką bądź wkrętarką.
    Nie mam na razie czasu śledzić forum na temat śrutowników więc może ktoś pomoże.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎