Czy rozni sie zwyklego Brauerei?
"Gutsbrauerei" a coż to?
Collapse
X
-
"Gutsbrauerei" a coż to?
POZDRAV!
--
Always look on the bright side of life
Niezależny Portal Żar
Najwieksze żarskie forum dyskusyjne
Towarzystwo Upiększania MiastaTagi: brak -
A gdzie to znalaleś ? Jak to w jakimś tekście promocyjnym to może po prostu dobry browar ?
Zauważyłem, że to określenie pojawia się w przypadku browarów rodzinnych w Niemczech.Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-02-22, 00:14. -
Comment
-
Trochę Shlangi przygrzmociłeś z dobrym browarem ale byłeś bliskoPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumA gdzie to znalaleś ? Jak to w jakimś tekście promocyjnym to może po prostu dobry browar ?
Zauważyłem, że to określenie pojawia się w przypadku browarów rodzinnych w Niemczech.
przedrostek Guts- (nie mylić z cojones z angielska
) dotyczy czegoś dobrego ale w znaczeniu dóbr/majątku etc. mam nadzieję że trochę przybliżyłem
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
No tak wlasnie podejrzewalem, ze to moze chodzic o browar folwarczny. Dzieki za potwierdzenie moich przypuszczen. A dlaczego pytam? Ano pisze artykul o browarach w moim miescie i jeden taki Gutsbrauerei sie pojawil.POZDRAV!
--
Always look on the bright side of life
Niezależny Portal Żar
Najwieksze żarskie forum dyskusyjne
Towarzystwo Upiększania MiastaComment
-
Co do tych Dóbr to np; Browar w Cieszynie należał do Dóbr Komory Cieszyńskiej, występowały też Browary Folwarczne w Posiadłości Dworskiej, lub Browar Parowy państwa Osiek (nie mylić z osobami), lub Browar Dóbr Rycerskich (Rittergutsbrauerei), Browary Dóbr Książęcych , Dóbr Królewskich, czy też Dóbr Klasztornych lub Dóbr Kościelnych,
Każdy z możnych swój browar utożsamiał ze swoimi majętnościami ziemskimi, ogólnie nazywali to Dobrami, więc i browary dla podwyższenia swojej rangi były nazywane „Browar Dóbr lub Browar w Dobrach, niż browar folwarczny.
Comment
-
oki, ale nie chodzi o browar umiejscowiony w Rittergut (co okoliczne browary oczywiscie tez podkreslaly w nazwie). Folwark to w polszczyznie pojecie okreslajace zespol dobr szlacheckiech a nie tylko gospodarstwo panskie (czyli niem. Vorwerk). To w w XIX w. wraz z uwlaszczeniem chlopow polskie pojecie folwarku zostalo przyciete do rozmiarow ziemianskiego gospodarstwa (czyli historia zatoczyla kolo i "polski folwark" zawezil swe znaczenie do niemieckiego odpowiednika). Tak wiec ja uwzam, ze tlumaczenie Gutsbrauerei jako "browar folwarczny" jest odpowiednie. Abstrahujac od tego, to ow zarski Gutsbrauerei znajdowal sie faktycznie na folwarku.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Leonpragawięc i browary dla podwyższenia swojej rangi były nazywane „Browar Dóbr lub Browar w Dobrach, niż browar folwarczny.
POZDRAV!
--
Always look on the bright side of life
Niezależny Portal Żar
Najwieksze żarskie forum dyskusyjne
Towarzystwo Upiększania MiastaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CroolickFolwark to w polszczyznie pojecie okreslajace zespol dobr szlacheckiech a nie tylko gospodarstwo panskie (czyli niem. Vorwerk). To w w XIX w. wraz z uwlaszczeniem chlopow polskie pojecie folwarku zostalo przyciete do rozmiarow ziemianskiego gospodarstwa (czyli historia zatoczyla kolo i "polski folwark" zawezil swe znaczenie do niemieckiego odpowiednika).
A skąd te informacje wziąłeś
Folwark to było jednak gospodarstwo pańskie (czy klasztorne) jedynie z częścią dóbr z których czerpał surowce. We wszystkich księgach grodzkich, w których notowano zmianę właścicieli dóbr wyróżniony jest osobno folwark a osobno dobra (często mimo tego, że folwark z nich korzystał). Widziałem setki takich zapisów.
Comment
-
Choćby stąd: Zarys historii gospodarstwa wiejskiego w Polsce, t . I - II, Warszawa 1964.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
A skąd te informacje wziąłeś 
Nie wątpie. Ale czego ma to dowodzić? IMHO tylko tego, że nie ma lepszego określenia na Gutsbrauerei jak browar folwarczny, bo przecież folwark nie funkcjonował samodzielnie a stało się tak dopiero w XIX w. (wtedy na skutek uwłaszczenia folwark zmienił swój charakter a zwłaszcza w Prusach - "pruska droga do kapitalizmu") Trudno też mówic o XIX - wiecznych Gutsbrauerei jako "browarach dóbr takich a takich", bo stanowiły one przedmiot obrotu (znaczy się, zmieniały właścicieli) przedsiębiorców wcale nie szlacheckiego autoramentu.Folwark to było jednak gospodarstwo pańskie (czy klasztorne) jedynie z częścią dóbr z których czerpał surowce. We wszystkich księgach grodzkich, w których notowano zmianę właścicieli dóbr wyróżniony jest osobno folwark a osobno dobra (często mimo tego, że folwark z nich korzystał). Widziałem setki takich zapisów.POZDRAV!
--
Always look on the bright side of life
Niezależny Portal Żar
Najwieksze żarskie forum dyskusyjne
Towarzystwo Upiększania MiastaComment
-
Drugie zasadniczo przyjmuję.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Croolick1.Choćby stąd: Zarys historii gospodarstwa wiejskiego w Polsce, t . I - II, Warszawa 1964.
2.Nie wątpie. Ale czego ma to dowodzić? IMHO tylko tego, że nie ma lepszego określenia na Gutsbrauerei jak browar folwarcznyż [..]
A co do pierwszego: pozycja, którą podajesz opiera się na metodologii marksistowskiej. Nowsze pozycje ujmują to tak, jak opisałem powyżej mniej więcej - i tak też mówią źródła. I nie ma się co złościć, bo nie chodzi mi tu o atakowanie Cię personalnie, tylko jako piszący prace magisterską z historii gospodarczej w epoce nowożytnej - zauważyłem zbytnie uogólnienie - i chciałem lekko sprostować.Comment
-
Heglizm do dzisiaj w historii rządzi. Myśle, że metodologia nie ma tu znaczenia, po postu zastosowałem pewnien skrót myślowy.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumDrugie zasadniczo przyjmuję.
A co do pierwszego: pozycja, którą podajesz opiera się na metodologii marksistowskiej.
ależ ja się z Tobą zgadzam i nic w tej materii zmienić się nie może.Nowsze pozycje ujmują to tak, jak opisałem powyżej mniej więcej - i tak też mówią źródła.
No coż ja prace magisterską z historii jakiś czas temu napisałem ale nie dotyczyła ona historii gospodarczejI nie ma się co złościć, bo nie chodzi mi tu o atakowanie Cię personalnie, tylko jako piszący prace magisterską z historii gospodarczej w epoce nowożytnej - zauważyłem zbytnie uogólnienie - i chciałem lekko sprostować.
Faktem jest, że dokonałem uproszczenia ale myślę, że nie jest ono merytorycznie błędne, bo jak już mówiłem folwark do XIX w. nie funkcjonował samodzielnie.
A tak zmieniając temat, ciekawi mnie czy taki Gutsbrauerei mógł zajmować się także destylacja wyrobów spirtytusowych, skoro wiele miejskich browarów zajmowało się produkcja wód gazowanych i orażad?POZDRAV!
--
Always look on the bright side of life
Niezależny Portal Żar
Najwieksze żarskie forum dyskusyjne
Towarzystwo Upiększania MiastaComment
-
W dobrach Pańskich, Szlacheckich czy Książęcych, jakby ich nie nazywał było nieraz po kilka folwarków, browary przeważnie były umieszczane przy folwarkach nie tylko ze względu na łatwy dostęp do środków produkcji piwa, ale także siłę roboczą. W folwarkach tych bardzo często znajdowały się też gorzelnie, młyny tartaki czy cegielnie i niezależnie, co by to było należało do dóbr właściciela tych terenów. Nie wymieniało się, że browar znajdował np.; w przysiółku czy folwarku należących do Ponikwy często bez nazwy, tylko „Browar Dóbr Ponikwa – wł. Adolf hr. Bocheński”, oczywiście, że z mijającym czasem i coraz bardziej zbliżając się do gospodarki kapitalistycznej, browar często już jako sporych rozmiarów budowle a nie drewniane szopki, były dzierżawione czy też sprzedawane innym właścicielom. Lecz zawsze uważam, że w historii zawsze się trzeba kierować faktami i jako takie trzeba uznać, że były to Browar w Posiadłości Dworskiej, czy Browar Dóbr, sam folwark nie posiadał jako takiej własnej formy prawnej i były podporządkowane do danego majątku, jak napisałem wcześniej późniejsze czasy zmieniały struktury tych browarów i ich przynależność, ale to już inna historia
Comment
-
Mógł i robił to. Ze względu na różnice w przestrzeni i czasie było to łatwe. Gutsbrauerei w typie małego browaru wiejskiego przestał istnieć w latach pierwszej wojny światowej. Jego XIX-wieczne wyposażenie doskonale nadawało się do wytwarzania zacieru gorzelniczego (do destylacji wystarczało dostawić na palenisko prosty alembik), natomiast nie nadawało się do produkcji napojów bezalkoholowych z jednego powodu - do wyjątków należały browary posiadające butelkownie. Nowoczesne browary miejskie z reguły posiadały butelkownie dobrej wydajności, więc produkcja takich napojów jak woda mineralna i oranżady nie nastręczała żadnych kłopotów. Zresztą napoje w formie gazowanej popularność zdobyły dopiero w XX w., praktycznie po śmierci większości browarów wiejskich.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Croolick...A tak zmieniając temat, ciekawi mnie czy taki Gutsbrauerei mógł zajmować się także destylacja wyrobów spirtytusowych, skoro wiele miejskich browarów zajmowało się produkcja wód gazowanych i orażad?Comment
-
Bardzo rzadko. Zazwyczaj miały dzierżawców, niekiedy zmieniających się corocznie, natomiast pozostawały w rękach jednej rodziny niekiedy setki lat, jak browary Schaffgotschów w okolicach Jeleniej Góry czy Plessów w okolicach Wałbrzycha. Właściciele zmieniali się rzadko, bo obrót dobrami szlacheckimi to nie była taka prosta sprawa.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Croolick... Trudno też mówic o XIX - wiecznych Gutsbrauerei jako "browarach dóbr takich a takich", bo stanowiły one przedmiot obrotu (znaczy się, zmieniały właścicieli) przedsiębiorców wcale nie szlacheckiego autoramentu.Comment
Related Topics
Collapse
-
"Modern West Coast IPA"
Ekstr. 15%
Alk. 6,5%
Chmiele: Mosaic, Petit Blanc, HBC 1019 (ten ostatni jest występuje od niedawna pod komercyjną nazwą Dolcita). Dwa amerykańskie chmiele i francuski Petit Bland/
Aromat - po otwarciu puszki jest nuta nafty...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-04, 22:53 -
-
Z okazji 50 rocznicy powstania browaru uwarzono to jubileuszowe piwo.
W składzie słód pilzneński i monachijski (bez niesłodowanych składników), chmiele: Lubelski, Magnum i Marynka.
Alk. 5,0%
Aromat - wyraźny ziołowy chmiel, pod tym lekki słód
Piana -...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo kupione w polskim Aldi. Oryginalny import (jest dodatkowa naklejka w języku polskim). Alkohol 4,5%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, chmielowe produkty, drożdże. Ekstraktu brak. Piana gruba z lacingiem. Zapach siarkowo-chmielowy. Barwa złota. Smak? No cóż. Zawiodłem się na tym...-
Channel: Czechy
-
-
Pojawiło się w się w sieci marketów Dino z polskimi napisami na butelkach (0,33 l.)
Etykieta różni się jednak od tej z gazetki Dino:
https://marketdino.pl/produkt/piwo-peja-lager-330ml-5-but-bzzw?categoryName=Nowo%C5%9Bci&categorySlug=nowosc i
i tej na ich stronie:
...-
Channel: Kosowo
-
-
Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment