Czyli bedziecie lac Antidotum
Poznań, pl. Bernardyński 2/2, Old School Pub Piwomania
Collapse
X
-
Piwo warzone przez pana Michała, według wytycznych zamawiającego, czyli Antidotum.
Dziś rano dojechały świeże beczki, w tym pszenica z Cieśli. Z butelki była więcej niż przyzwoita. Jak tylko zwolni się kran, od razu podpinamy. Na tą chwilę leje się tradycyjny Bartek 6%, pils 5% i ciemne.Comment
-
NIe jest kwaśny?Piwo warzone przez pana Michała, według wytycznych zamawiającego, czyli Antidotum.
Dziś rano dojechały świeże beczki, w tym pszenica z Cieśli. Z butelki była więcej niż przyzwoita. Jak tylko zwolni się kran, od razu podpinamy. Na tą chwilę leje się tradycyjny Bartek 6%, pils 5% i ciemne.Mniej książków więcej piwaComment
-
To co wy tam macie na tym multitapie jeszcze, że musi się zwolnić ?Piwo warzone przez pana Michała, według wytycznych zamawiającego, czyli Antidotum.
Dziś rano dojechały świeże beczki, w tym pszenica z Cieśli. Z butelki była więcej niż przyzwoita. Jak tylko zwolni się kran, od razu podpinamy. Na tą chwilę leje się tradycyjny Bartek 6%, pils 5% i ciemne.Comment
-
Lekko kwaśny był jakieś 2 miesiące temu, ale wynikało to ponoć z faktu, że browar nie zdążył doleżakować piwa i nalali w kegi "młode piwo". Drożdże zaczęły pracować i zrobił się posmak, ale w porównaniu do tego, co było 2 lata temu to bajka. Te beczki, które ostatnio dostajemy leżakują już przepisowe minimum 4 tygodnie i jest naprawdę bardzo dobry.
Co do multitapa - pewnie pszenicę podepniemy zamiast tradycyjnego Bartka 6%.Comment
-
Bardzo głupie to tłumaczenie. Jest całe mnóstwo piw które refermentują w "opakowaniu" i nie robią się z tego powodu kwaśne. Wręcz przeciwnie, w pewnym sensie drożdże w butelce czy w beczce to rodzaj zabezpieczenia przed zepsuciem. Kwaśność a posmak drożdżowy to dwie zupełnie różne rzeczy. A już zupełnie nie rozumiem jak można "nie zdążyć" doleżakować piwa. Jak się planuje więcej warek niż się ma możliwości to jest się dupa nie piwowar i nie ma co mydlić oczu. Bartek, niestety, pikuje w dół i to od dłuższego czasu.Lekko kwaśny był jakieś 2 miesiące temu, ale wynikało to ponoć z faktu, że browar nie zdążył doleżakować piwa i nalali w kegi "młode piwo". Drożdże zaczęły pracować i zrobił się posmak, ale w porównaniu do tego, co było 2 lata temu to bajka. Te beczki, które ostatnio dostajemy leżakują już przepisowe minimum 4 tygodnie i jest naprawdę bardzo dobry.Comment
-
W mojej wypowiedzi cytuję, to co usłyszałem od browaru. Coś w tym jednak musi być, skoro ostatnie warki są bardzo poprawne. Co do mitycznej już kwaskowatości "Bartka" - coś mam mocne wrażenie, że wynika ona albo z receptury albo z użytych składników. Browar widziałem i faktycznie wszystkie kotły, tanki itd. nowe i zadbane, więc nie wydaje mi sie, żeby problem leżał w technologii. Tym bardziej, że beczki z pilsem, pszenicą i dunkel'em, które od nich dostaliśmy są świetne i zupełnie bez tego charakterystycznego posmaku. Myślę, że warto w tym temecie wywołać kolegę Wogosza, który z tego co wiem, ma swój duży udział w tworzeniu piwa w Cieślach.
W tej kwestii kolega się jednak chyba trochę zagalopował. Raz, że przeciez przeż ponad rok w "Bartku" w ogóle piwa się nie warzyło i dopiero od wiosny tego roku Bartek znów jest browarem. Dwa, że jedna gorsza warka nie oznacza, że browar pikuje w dół, a po opinach gości w pubie można stwierdzić, iż Bartek ma grono wręcz fanatycznych zwolenników
Comment
-
Bartek dziś a Bartek z przed kilku lat to dwa zupełnie różne piwa. W czasach kiedy w Poznaniu Bartek dostępny był jedynie w Metrze faktycznie było to piwo warte tego żeby w takim lokalu umówić się na piwo. Natomiast drastyczny spadek jakości zaczął się chyba jeszcze przed śmiercią Bartczaka a na pewno przed przerwą w działalności browaru a związany był moim zdaniem z oszczędnościami - zrezygnowano z piwowara a warzeniem zajął się Bartczak junior. I nie jest to moja odosobniona opinia. To, że dzisiejszy Bartek ma wielu fanów też niewiele zmienia - w końcu Tyskie też ma swoich zwolenników. Zresztą, nie kwestionuję faktu, że może komuś smakować, rzecz gustu - mi nie smakuje.W tej kwestii kolega się jednak chyba trochę zagalopował. Raz, że przeciez przeż ponad rok w "Bartku" w ogóle piwa się nie warzyło i dopiero od wiosny tego roku Bartek znów jest browarem. Dwa, że jedna gorsza warka nie oznacza, że browar pikuje w dół, a po opinach gości w pubie można stwierdzić, iż Bartek ma grono wręcz fanatycznych zwolenników
Ja też widziałem ten browar i co z tego? Gdyby błyszczące kadzie były gwarantem smaku to piwowarstwo byłoby dosyć prostePierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lycasterBrowar widziałem i faktycznie wszystkie kotły, tanki itd. nowe i zadbane, więc nie wydaje mi sie, żeby problem leżał w technologii. Tym bardziej, że beczki z pilsem, pszenicą i dunkel'em, które od nich dostaliśmy są świetne i zupełnie bez tego charakterystycznego posmaku.
Nowych piw z Bartka nie piłem ale czytając opinie o tych piwach nie spotkałem jeszcze zdania że są świetne - wręcz przeciwnie wszyscy twierdzą, że są raczej kiepskie
Ale, żeby nie było, wypowiem się jak sam spróbuję
Comment
-
To dziś będzie okazja
W związku z planowanymi pracami remontowymi w pubie na początku przyszłego tygodnia pub od poniedziałku do środy będzie nieczynny. Jako, że wyznaję zasadę, iż piwo z beczki powinno być zlane z kega w 4 max 5 dni więc dziś beczki powinny zostać opróżnione, wieczorem promocja - po 21.30 wszystkie lane piwa będziemy sprzedawać po 3zł. Podpięty jest pils 5% i pszeniczne z Cieślli oraz ciemny Urpiner 11. Promocja trwać będzie do opróżnienia wyżej wymienionych beczek w których zostało po wczoraj plus minus 120 piw łącznie
Comment
-
Oldschool działa od poniedziałku do soboty od godziny 17.
Ten tydzień rozpoczynamy od piwnej niespodzianki z nalewaka - ciemna 14 z mikrobrowaru Kanec w Żamberku. Poza tym z pompy niepasteryzowany Bartek i Lubuskie Miodowe Jasne.
Z butelkowych smakołyków zostało jeszcze sporo słowackich piw m. in. Steigery i Urpinery w pełnym zakresie,Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar restauracyjny w północnej części miasta.
Z głównego dworca Porta Nuova dojazd tramwajem linii 9 (9 przystanków).
Browar istnieje od 2007 roku i jest zlokalizowany w odnowionym zespole budynków, wyglądających na dawny obszar przemysłowy.
Wchodzi się przez dziedziniec,...-
Channel: Włochy
2025-09-21, 21:55 -
-
W centrum Klaipedy, 2,5 km od dworca.
Olbrzymi browar, który opanował kawał litewskiego rynku znajduje się w centrum nadmorskiej Kłajpedy w odległości 2,5 km od dworca kolejowego.
Na wzór browarów amerykańskich, wszystko stanowi jedną całość, czyli wielka instalacja jest wkomponowana...-
Channel: Litwa
2025-08-04, 09:30 -
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Nowy browar restauracyjny, taki nowoczesny, jakich mało na Węgrzech.
Minibrowar znajduje się w samym centrum uroczego miasta Győr, otwarcie nastąpiło w 2021 roku.
Spacer dworca kolejowego zajmuje kilka minut, jest to odległość 750 metrów.
W jednoprzestrzennym lokalu...-
Channel: Węgry
2023-08-11, 13:58 -
-
Jest to właściwie restauracja. I to zdaje się nie byle jaka. Chociaż zmierzając tu od strony Biedronki, patrząc na odrapane mury tyłu lokalu i burdel od technicznego zaplecza nic na to nie wskazuje.
Przekraczając bramę posesji wyłania się jednak ciekawy odnowiony czerwonoceglany...-
Channel: Kujawsko-Pomorskie
2023-10-17, 19:34 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment