Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Bielsko-Biała, Piwowarska 2, Browar Miejski Bielitzer

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Alexanderfeld
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Jak wygląda opcja z rezerwacją stolików?
    Możesz to zrobić przez ich stronę wwwhttp://browarmiejski.pl/index.php?page=rezerwacja Planuję tam jutro wpaść to mogę ewentualnie popytać co i jak.

Leave a comment:

• abernacka
    replied
    Jak wygląda opcja z rezerwacją stolików?

Leave a comment:

• becik
    replied
    ja parkowałem znacznie bliżej, wjeżdżając do miasta, skręcałem zaraz przed zamkiem w prawo, w brukowana uliczkę pod górę, potem tą cienizną stanąlem obok fragmentu murów miejskich (ul. Orkana), tam parkowanie jest płatne ale są to grosze. mozna podjechać trochą do przodu i są tam kolejne dwa parkingi (przy pl. Lutra), Cieszyńską warto podjechac dalej do Browarnej do starego browaru
    Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2011-10-11, 18:34.

Leave a comment:

• bielok
    replied
    Cześć

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Czy tam w okolicy browaru jest gdzie zaparkować (za darmo) auto? Jeśli nie, to gdzie w okolicy najlepiej to zrobić? Termin - środa późnym popołudniem.
    Wzdłuż ul. Cieszyńskiej w środę po południu parkujesz za darmo. Z tym że masz do przespacerowania ok 200-300m. Za darmo teza zaparkujesz na ul. Lompy gdzie jest targowisko miejskie (mniej więcej w tej okolicy):

Nie jestem pewien czy można wjechać na plac św. Mikołaja pod katedrę, tam miałbyś najbliżej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez bielok; 2011-10-11, 17:58. Powód: dopisek

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Czy tam w okolicy browaru jest gdzie zaparkować (za darmo) auto? Jeśli nie, to gdzie w okolicy najlepiej to zrobić? Termin - środa późnym popołudniem.

Leave a comment:

• becik
    replied
    Wizyta 06.10.2011
    W browarze dostępne były 4 piwa. Pils, Pszeniczne, Marcowe i Bursztynowe (dwa ostatnie opisane w piwo konkretnie). Obsługa miła, sympatyczna. Był piwowar z którym udało się zamienić kilka słów. Skąd nazwa ulicy? Otóż okazało się, że na początku XX wieku, w sąsiedniej kamienicy gdzie obecnie jest notariusz też był browar.
    Z gadgetów pojawiły się koszulki.

Leave a comment:

• Gringo
    replied
    Będąc miesiąc wcześniej miałem okazję do spróbowania tylko Jasne, było smaczne. Wczoraj wybrałem się aby spróbować marcowego i nie udało się.
    Były natomiast (oprócz jasnego): Bielitzer Bursztynowy, Pszeniczny i Koźlak, ten ostatni po 9zł/0,4l.
    Wczoraj albo miałem coś ze smakiem albo te piwa poprostu są nieudane.

Pszenica - ładny kolor i piana, w zapachu cytrusy, banan i goździk a w smaku padaka, piwo z mocnym posmakiem kwasku cytrynowego, był tak intensywny że aż mi gębe wykrzywiało, nie pamiętam abym pił tak paskudną pszenicę kiedykolwiek.

Bursztynowe - kolor, piana w porządku, zapach i smak zbyt płaski, wodnisty ale bez żadnych niedobrych posmaków, ktoś z przedmówców porównał do Zawiercia Bursztynowego, Zawiercie bije Bielitzera na łeb.

Koźlak (czy też ciemne) - najsmaczniejsze z próbowanych wczoraj, jak na koźlaka to dla mnie zbyt lekkie piwo, z ciekawym posmakiem kawowym, nie rozgrzewające, nie czuć alkoholu.

Wystrój lokalu i okolica bardzo atrakcyjna , lokal napewno ma perspektywy ale jakość piw musi zostać poprawiona, za te ceny to zdecydowanie wolę Bierhalle.
    Zajrzę znów za jakiś miesiąc, może dwa z dużymi nadziejami.

Leave a comment:

• VanPurRz
    replied
    Wizyta ze wszech miar udana. Pyszne piwa - marcowe (wyraźnie słodowe jak powinno być takie piwo), pils i ciemne (palone z akcentami kawy zbożowej jak ja lubię). Miła obsługa, ciekawe wnętrza i ładna okolica (Starówka). Szkoda, że tak daleko ode mnie.

Leave a comment:

• Promil03
    replied
    W środę odwiedziłem ponownie Browar Miejski. Tym razem jestem bardzo zadowolony z wizyty. Dostępne piwa to: jasne, pszeniczne oraz nowość bursztynowe.
    Pils naprawdę bardzo smaczny, podobnie jak pszenica. Co do bursztynowego mam mieszane uczucia. Zbyt mało treściwe. Porównałem go potem do Zawiercia i nie miał szans.
    Była to jednak pierwsza próbna warka. Może następna będzie lepsza.
    Obsługa miła, podstawki pod kufle oraz szkło do różnego rodzaju piwa.
    Byliśmy ok. 17 we środę i parę stolików było zajętych. Co jakiś czas ktoś wpadał na piwko albo dwa.
    Dostępność piw oraz fakt że były smaczne zatarły przykre wspomnienia z mojej pierwszej wizyty w tym browarze.

Leave a comment:

• volodos
    replied
    Czyli typowo po polsku, zaczynamy dom budować od dachu

Leave a comment:

• minder
    replied
    Udało mi się przeprowadzić długą rozmowę z właścicielem (okazało się, że jest znajomym znajomych) i mogę wyjaśnić różne ciekawostki.

Browar ma bardzo małą warzelnię, a bardzo duże obroty. Pod koniec tygodnia nie da się tam szpilki wcisnąć i głównie dlatego często nie ma firmowych wyrobów. Pszeniczne jest piwem, które nie musi długo leżakować, z drugiej strony szybko schodzi i dlatego jeśli jednego dnia się pojawi, to następnego może już go nie być.

Właściciel sprzedaje Tuchera i Bernarda (osobiście uwielbiam) właśnie na wypadek braku własnych wyrobów. Uważam to za uczciwe stawianie sprawy. Dodatkowo zewnętrzne piwa są tańsze od autorskich i o wiele łatwiej dostępne. Ponoć jeśli jednego dnia złoży zamówienie, to następnego dnia ma dowolną ilość Tuchera lub Bernarda.

Chodzi też plotka, że do czasu rozbudowy warzelni (facet jest właścicielem jeszcze przynajmniej jednej kamienicy na Starówce) Bielitzera będą dodatkowo warzyć Czesi - na zasadzie udostępnienia receptury. Mam mieszane uczucia, bo wolałbym mieć świadomość, że Bielitzer jest warzony w Bielsku, ale z drugiej strony to piwo tak mi smakuje, że wolałbym, by nie było zastojów w jego dostępności
    Ostatnia zmiana dokonana przez minder; 2011-08-06, 22:28.

Leave a comment:

• dadek
    replied
    Odwiedziliśmy Bielsko Białą 7.07. Wielokrotnie przejeżdżając przez to miasto i przesiadając się na dworcu PKP, nareszcie była okazja oddalić się od niego na odległość większą niż 200 m. Starówka bardzo ładna, miło było pochodzić uliczkami. Browarek też prezentuje się bardzo przyjemnie, wnętrza wyposażone adekwatnie do swojej funkcji. Mieliśmy piękne wrażenia zapachowe gdyż trafiliśmy akurat na warzenie. Obsługa bardzo miła i szybka. Kelnerka od razu po powitaniu poinformowała jakie są piwa w ofercie. Niestety, szczęścia nie mieliśmy - z miejscowych było tylko jasne, aczkolwiek smaczne (ocena w dziale Piwo konkretnie), to była chętka na inne specjały z tego browarku. Cóż, z chęcią powtórzymy wizytę. Z beczki serwowano też ciemnego Bernarda i pszenicznego Tuchera.

Leave a comment:

• remikola
    replied
    Byliśmy znowu w sobotę 25 czerwca i upss przed wejściem limuzyna weselna - zamknięte! Odeszliśmy z kwitkiem, a muzyka w stylu "Bob Marley na polskim weselu" snuła się za nami jeszcze daleko za Rynkiem. Mam nadzieję, że wesela w browarze nie staną się lokalną modą bo ucierpią na tym nie tylko piwosze ale też klimat Starego Rynku.
    Wróciliśmy w niedzielę i Bingo! Wszystkie 4 rodzaje dostępne. Nie wiem czy to ukłon za sobotę, czy tak się po prostu złożyło. Przy tej okazji odkryliśmy kolejną rzecz - są tam 2 bary, trzeba sprawdzić/dopytać gdzie co leją, bo pierwsze 2 wypiliśmy na dole z błędną świadomością, że dostępne jest tylko ciemne i jasne, po czym przez przypadek się dowiedzieliśmy, że 2 pozostałe gatunki leją na górze. Tym samym spróbowaliśmy wszystkich 4 i potwierdzamy powyższą opinię, z wyjątkiem - pszenicę stawiamy przed jasnym. Po prostu zakochaliśmy się w tym piwie od pierwszego łyku.

Leave a comment:

• Promil03
    replied
    Docent dzięki za wyjaśnienie kilku spraw. Informacje z pierwszej ręki są zawsze najcenniejsze. Wypada wybrać się za jakiś czas i sprawdzić sytuację.

Leave a comment:

• lucifuge
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rivendel
    Są tam miejsca parkingowe dla przyjezdnych?
    sam lokal znajduje sie w obrebie starego miasta gdzie obowiazuje zakaz ruchu ale tuz obok na uliczkach czy tez na parkingu przed katedra mozna znalezc miejsce.

Leave a comment: