BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Bielsko-Biała, Piwowarska 2, Browar Miejski Bielitzer
Collapse
X
-
Z rozmowy wywnioskowałem, że klienci kręcili nosem, że za gorzkie...Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2011-06-22, 09:26.Leave a comment:
-
Tzn że cienko schodziło czy po prostu właściciel ma taki kaprys? Szkoda, tym bardziej że twój opis jest bardzo apetycznyCo z tego, skoro właściciel Jan Wiencek stwierdził, że klientom ono nie podchodzi i pewnie warzony będzie polski lager.
Leave a comment:
-
Wnętrza i wystrój bielskiego browaru uważam za jedne z najlepszych w Polsce. Parter zdominowany jest przez centralnie usytuowaną warzelnię, w ceglanej piwnicy za szybą widzimy leżakownię, na piętrze natomiast wrażenie robi sklepienie z drewnianych belek.
Dzięki uprzejmości piwowarów spróbowałem wszystkich warzonych tu piw:
Jasne - goryczkowe z owocowo-kwiatowymi akcentami. Jakby przeniesione z czeskiego minibrowaru. I rzeczywiście, okazało się, że uwarzył je Czech. Dla mnie najlepsze spośród miejscowych piw. Co z tego, skoro właściciel Jan Wiencek stwierdził, że klientom ono nie podchodzi i pewnie warzony będzie polski lager.
Pszenica - lekko drożdżowe w zapachu. Smak pełny, lekko kwaskowy, orzeźwiający. Bardzo przyzwoita pszenica, szczególnie jak na drugą warkę.
Ciemne 12 - karmelowy zapach. W smaku cienkie i bez wyrazu.
Marcowe 13 - słodowy zapach, słodowy smak. Nic więcej w tym piwie nie ma. Gdyby nie nazywać go "marcowym" a po prostu "mocnym" byłoby ok, a tak nazwa obiecuje więcej niż oferuje to piwo.
Instalacja pochodzi z czeskiej firmy Destila (warzelnia 3 hl plus 5 unitanków). Obecne moce przerobowe browaru są za małe i planowane są ruchy by temu zaradzić. Pierwszym z nich było sprowadzenie beczek Bernarda i Tuchera. W przeciwieństwie jednak do Bydgoszczy w tym browarze informuje się o fakcie podawania piwa nie uwarzonego na miejscu.
Właściciel tłumaczył relatywnie wysoką cenę piwa właśnie poprzez koszta osobowe - im mniejsza warzelnia tym więcej nakładu pracy piwowarów. Istotne jest, że pan Jan Wiencek zdaje sobie sprawę z opiniotwórczej roli piwoszy recenzujących w internecie i zapewniał, że sprawy są i będa stawiane uczciwie.
Foty z wizyty jak zwykle dostępne na Polskich MinibrowarachLeave a comment:
-
Oni chyba sami do końca nie wiedzą do jakiej w ogóle tradycji próbują nawiązać. W poście nr 49 wspomniałem już o tym, że na stronie internetowej BM widnieją zupełnie inne nazwy piw (takie bardziej lokalno-patriotyczne) niż oficjalnie znana czyli "Bielitzer". Może kiedyś doczekamy się rozwiązania tej zagadki?Leave a comment:
-
Nie pamiętam więc nie napiszę Ci, wydaje mi się, że tak ale pewności nie mam.
W każdym bądź razie wypada mieć nadzieję, że inne potrawy są smaczniejsze niż te, które jadłem, bo żadnej z nich do końca nie zjadłem. Szczerze mówiąc - sam bym zrobił lepsze skrzydełka...
Inna rzecz, jaka mnie nurtuje, czemu w nazwie jest "Bielitzer"? Czy to ma być jakieś nawiązanie do czasów Galicji, bo chyba nie do czasów okupacji?
Jedyne co w sieci znalazłem to nazwiska żydowskie i nawiązanie do tego browaru.
Z różnych forów, opinii pozwolę sobie zacytować wypowiedź jednego forumowicza ze strony: http://jaworzno.naszemiasto.pl
Czytając tytuł: "pierwsze warzenie Bielitzera" myślałem, że wreszcie skazali jakiegoś nazistę za zbrodnie wojenne. Na myśl mi nie przyszło, że po tych wszystkich latach zaborów można było tak nazwać bielskie piwo! Nie potępiam pomysłu - nie podoba mi się ta nazwa! Zwróćcie uwagę, że podpisałem się Bielszczanin a nie BieliTZanin !!! Ludzie szanujmy naszą historię!Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2011-06-20, 12:23.Leave a comment:
-
Przy okazji giełdy żywieckiej obowiązkową pozycją była wizyta w browarze miejskim. Położony w pobliżu pięknej bielskiej starówki gdzie m.in. wyeksponowano studnię miejską z XVII wieku. Sam browar położony przy ulicy bardzo piwnej znajduje się w ładnie odrestaurowanej, narożnej, kamieniczce.
Przy wejściu bardzo ładnie wyeksponowana oferta browaru, wystawka z butelek różnej pojemności, tylko ciekawe czemu na butelkach 1l i 1,5l są etykiety z poj. 0.75...
Wita mała, bardzo sympatyczna sala z barem i warzelnią. Obok baru tablica z dostępnymi piwami własnej produkcji, były dostępne: pils, pszeniczne. Ciemne i Marcowe w trakcie warzenia. Wystrój bardziej piwny niż restauracyjny, czyli styl karczmy piwnej wykonany w dobrym stylu. Na ścianach można sobie pooglądać pamiątki związane z browarem bielskim (starym), jest wystawka z ofertą kufli na sprzedaż.
Obsługa bardzo mila, sympatyczna, można zamienić słówko, pogadać.
Zamówione do konsumpcji jedynie przystawki, pieczywo czosnkowe oraz pikantne skrzydełka kurczaka.
nie wiem jak pozostałe pozycje z menu ale to co podano to porażka. O ile pikantne skrzydełka zawsze powinny być albo przypieczone, albo grillowane to były gotowane. Do tego w całości bez obciętej ostatniej części, po wzięciu dosłownie rozkładało się na trzy. Do tego ta pikantność to zwykły sos jakimi karmią wietnamczycy do swoich ostrości, czyli zwykły sos. Do tego pieczywo czosnkowe było zbyt tłuste i dodano do niego zbyt dużej ilości masła. Czułem jedynie masło, a czosnek gdzieś daleko w tle.
Jednym słowem, klimat knajpy bardzo fajny, miły, sympatyczny, piwo bardzo dobre, natomiast jedzenie zdecydowanie gdzie indziejLeave a comment:
-
Wpadłem tam na chwilę w niedzielę 11.06 by sprawdzic co leją. Było pszeniczne.Leave a comment:
-
Nie daje mi spokoju dostępność piw w Browarze Miejskim. Chodzi mi oczywiście o piwa warzone na miejscu.
Zrobiłem krótkie podsumowanie wpisów w tym temacie.
Wnioski wyciągnijcie sami.
08.05.
- pszeniczne
- ciemne
- marcowe
10.05.
- jasne
- pszeniczne
- ciemne
- marcowe
21.05.
- jasne
22.05.
- jasne
- ciemne
03.06.
- jasne
- pszeniczne (rozlano końcówkę)
09.06.
- jasne
11.06.
- pszeniczne
Dziwi mnie fakt, że pszenica jest i nagle jej nie ma. Za tydzień znowu w nalewakach.
Ktoś kompetentny z browaru mógłby napisać jaki jest system warzenia konkretnych piw. Ile litrów ma dana warka, ile za jednym razem mogą warzyć rodzajów piwa i ile to trwa.
Chyba, że są to poufne dane. W przypadku innych "mini" ktoś pisze: dzisiaj uwarzono marcowe, za jakiś czas: od dziś marcowe w kranach, itp, itd. Da się? Da.
Każda informacja zamieszczona przez kolejnych piwoszy zniechęca do ponownych odwiedzin tego browaru.
Może wszystkie siły szykują na festiwal w Żywcu?Leave a comment:
-
-
Coś mi się tak wydawało, że barman jakoś tak nie do pełna leje, ale byliśmy przekonani, że pijemy 0,5;-) To te szklanki do pszenicy nas zmyliły. Cena więc taka jak w Bierhalle. Tak, ale jakie to ma znaczenie skoro i tak nie mieliśmy gdzie usiąść.Leave a comment:
-
No też nie bardzo. To jest górna granica wśród cen za piwo z browarów restauracyjnych. Jakby prześledzić poszczególne cenniki to jednak większosć mini browarów oferuje swoje wyroby poniżej 10 zł za pół litra.Leave a comment: