BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Bielsko-Biała, Piwowarska 2, Browar Miejski Bielitzer
Collapse
X
-
No 8 zł/0,4l to chyba nie są standardy. A przynajmniej nie chciałbym żeby były.No i zapomniałem wspomnieć o cenie - 8 zł więc zupełnie w standardzie.Leave a comment:
-
W końcu zawitaliśmy do Bielska i wczoraj odwiedziliśmy Browar Miejski. Byliśmy po 21 i choć lokal jest dość duży nie było wolnego miejsca. Z miejscowych piw było oczywiście tylko pszeniczne (zastanawiam się czy to dlatego, że dużo ludzi go nie lubi i zostaje najdłużej?). Chyba dołożyli też Bernarda, wcześniej nie słyszałem żeby lali to piwo.
Nasze wrażenia: wypiliśmy po 2 pszenice siedząc na zewnątrz na tzw. murku (muszę przyznać że Stary Rynek robi się bardzo klimatyczny), trzecie już w środku kiedy zwolniło się miejsce. Piwo bardzo nam smakowało, delikatne, zbalansowane jak dla mnie, nie za kwaśne, nie za mdłe. Efekt tez rewela;-). Mankamentem był duży tłok i hałas wewnątrz - sobotni wieczór. No i zapomniałem wspomnieć o cenie - 8 zł więc zupełnie w standardzie.Leave a comment:
-
sytuacja na 9-06: tylko jasne (bez rewelacji) reszta w produkcji, ciekaw jestem jaka bedzie powtarzalnosc tych piwLeave a comment:
-
Uwarzyli pszenicę w 2 tygodnie. Ok, jestem to w stanie zrozumieć, ale dlaczego ta pszenica zniknęła po 1-2 dniach?
Baaaardzo jestem ciekawy ich oferty w Żywcu. Nie omieszkam sprawdzić.Leave a comment:
-
Druga wizyta w Browarze Miejskim miała miejsce w ostatni piątek i znowu bez „zgrzytów” się nie obeszło. Namówiony przez kolegów, którzy jeszcze nie mieli okazji zobaczyć tego miejsca, zdecydowałem się na „kontrolną wizytę” choć z informacji na niniejszym forum wiedziałem, że z piwami może być kłopot. Zaraz przy wejściu dowiedzieliśmy się, że dostępne są Jasne i Pszeniczne. Dobre i to, są dwa z czterech, zawsze to „szklanka do połowy pełna”. Jasne piłem po raz pierwszy, ale moja opinia o nim nie będzie odbiegać zbytnio od opinii innych forumowiczów. Piwo przyzwoite, z wyczuwalną goryczką, ale brak mu po prostu treściwości i niewiele można dobrego o nim napisać. Na drugą kolejkę poszła pszenica, która póki co trzyma poziom i jest najlepszym piwem Browaru. I kiedy tak sobie piliśmy tą pszenicę i zamierzaliśmy zrobić sobie z niej powtórkę, nagle zostaliśmy poinformowani, że to piwo się skończyło
i oczywiście w zamian można zamówić Tuchera. No niestety! Dziękujemy!
Nie wnikałem czy poszczególne rodzaje piw są tu racjonowane w każdy dzień czy też powód był jeszcze inny, ale nieco dziwne wydaje mi się, ze kelnerka najpierw proponuje jakiś produkt, a 20 minut później okazuje się, ze go nie ma. Widocznie Browar Miejski tak już po prostu ma.
Na plus: kelnerki same z siebie kładą podstawki piwne na stół. Ktoś im chyba wreszcie zasugerował, że służą właśnie do tego celu, a nie jako ozdoba baru.
I na zakończenie: ze strony internetowej Browaru (http://browarmiejski.pl/index.php?page=nasze-piwa) wynika, że warzone tu piwa nie wiedzieć kiedy zmieniły swoją nazwę. I tak oto niemieckojęzyczne Bielitzery zmienione zostały na bardziej swojskie i lokalno-patriotyczne nazwy pochodzące od pobliskich beskidzkich szczytów, kolejno: PILSKO (pils), KLIMCZOK (ciemne), DĘBOWIEC (mocne) oraz KOZIA GÓRKA (koźlak). Czyżby pojawiły się obawy posądzenia o „zakamuflowaną opcję niemiecką”
? A może to zapowiedź nowych produktów Browaru bo póki co piw mocnych i koźlaków tu nie robiono. Tylko dlaczego brakuje Pszenicznego, które jak na razie jest optymalnym tutejszym produktem?
Leave a comment:
-
Oj tam, oj tam. Skończy się własne piwo, to się wstawi jakieś inne, nazwie jakoś po swojsku a spragniony "wyjątkowości" klient i tak kupi.Leave a comment:
-
Można jeszcze przydzielać kartki jak za PRL, 1litr na miesiąc.
Dziwi tylko jedno, że właściciele nie połapali się, że za kilka dni skończy im się piwo i trzeba warzyć następne.Leave a comment:
-
Wcale nie trzeba podnosić ceny. Jak zapotrzebowanie jest większe, to można równie dobrze zwiekszyć produkcję bez podnoszenia ceny jednostkowej. Wszystko zależy od zdolności produkcyjnych.
PS. Za mało wykrzykników, jacer.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-06-04, 10:59.Leave a comment:
-
Przyznam, że do Spiżu nie chodzę i nie słyszałem jeszcze dobrej opinii o tamtejszym piwie. To raczej imprezownia i wydaje mi się, że bywalcy pija na co dzień Żubry itp. (mocne, a słabe
więc do wymagających nie należą. Słyszałem, że otwarli coś w parku w Chorzowie więc kiedyś przy okazji spróbuję. W CK Browarze byliśmy na pszenicy i dostaliśmy bez pytania z cytryną w środku. Zresztą w takich miastach jak Katowice czy Kraków dobry marketing i położenie może zagwarantować sukces. Bielsko to mniejsza i bardziej zgrana społeczność, trudno będzie utrzymać się mini-browarowi z kiepskim i drogim piwem, nawet przy wszystkich innych zaletach.
Leave a comment:
-
Ale nikt się nie nastawia negatywnie, Ci którzy skrytykowali browar nie napisali, że to koniec i więcej tam nie wrócą. Lokal dopiero wystartował i pewnie będzie jeszcze ewolułował, nikt niczego nie mówi na amen a jedynie rerlacjonuje stan obecny. Uwierz mi, że zalezy nam by mini browarnictwo kwitło a miejsca jak to w Bielsku rosły w siłę, tyle że od chwalenia na wyrost na pewno nie urosną. I tak jak napisałem, jak ktoś wycenia swoje piwo na 10zł/0,5l tu musi się liczyć z wnikliwą i surową oceną bo to nie jest cena jak dla mnie za średnie czy przeciętne piwo tylko za bardzo dobre.Konstruktywna krytyka jest jak najbardziej wskazana, tylko po co emocje i słownik tego typu. Nie trzeba od razu nastawiać się negatywnie.
Różnie to bywa. Poczytaj forumowe opinie o Spiżu albo CK Browarze. Z relacji wielu osób warzone tam piwa są cienkie-przeciętne a lokale prosperują bo jadą na samym haśle "browar restauracyjny" co jest obecnie takim samym wabikiem jak "piwo niepasteryzowane" lub "produkt regionalny".Jak będą warzyć kiepskie to nie będą mieli klientów,Leave a comment:
-
Konstruktywna krytyka jest jak najbardziej wskazana, tylko po co emocje i słownik tego typu. Nie trzeba od razu nastawiać się negatywnie. Chyba chodzi w tym lokalu głównie o piwo. Jak będą warzyć kiepskie to nie będą mieli klientów, no chyba że postawią na kuchnię. Cena jest wysoka pewnie dlatego 1 -żeby uchronić się od problemów, 2 - może tak wyszło z kalkulacji. Teraz jak okazało się, że zapotrzebowanie jest większe to i może z ceny trochę zejdą albo wprowadzą w przyszłości coś w rodzaju kart klubowych, żeby można było napić się piwa kulturalnie i bez nadwyrężania portfela.Leave a comment:
-
A za co miałem chwalić? Za nijakie jasne? Za brak innych piw? Za propozycję wypicia Tuchera?Pierwsze warki, a tu ludzie od razu muszą narzekać i krytykować, typowo polskie. Poza tym nie wierzę, że jest tak słabo. Jak będę w Bielsku koniecznie sam spróbuje. W każdym razie takie miejsca trzeba wspierać, a nie na wstępie podcinać im skrzydła.
Jeśli mogę coś z czystym sumieniem pochwalić to chwalę (np. po wizycie w MajErze).
Jeśli coś jest do dupy to mówię prawdę. Nie będę się podniecał knajpą tylko dlatego, że szumnie nazwała się browarem restauracyjnym.
Żeby była jasność, Browaru Miejskiego nie skreślam. Odwiedzę za jakiś czas i zobaczę czy doszło do poprawy.Leave a comment:
-
cześć.
Mam nadzieję że nie odważą się polać tej wersji marcowego która była dostępna w pierwszych dniach działalności browaru.Leave a comment: