Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Żywiec, Żywiec

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• ART
    replied
    Chyba słabszy kupaż

Leave a comment:

• delvish
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samoglow
    Smak: Wodniste i wyprane ze smaku.
    Spróbowałem kilka dni temu beczkowego Żywca i mam podobne uczucia. Dodałbym jeszcze, że było mdłe. Wyjątkowo bezsmakowe. Pewnie słabsza warka, ale kto ich tam wie?

Leave a comment:

• Samoglow
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy, a właściwie żółtawy. Klarowny. [4]
    Piana: Rośnie bardzo wysoko, ale szybko opada i pozostawia tylko ślady [3.5]
    Zapach: Słaby, bardziej chmielowy, typowy dla tego typu piw. [3]
    Smak: Wodniste i wyprane ze smaku. Nie ma tu żadnej chmielowej świeżości. Jest to piwo takie do popicia czegoś, ale nie daje przyjemności z konsumpcji i możliwości delektowania się. Posmak również jest bardzo nikły, To ma być niby 12,5, a smakuje jak niektóre 11 albo i 10,5. [3]
    Wysycenie: Silne, momentami przesadne. [4]
    Opakowanie: Niby pucha, ale ma przetłoczenia i podany ekstrakt! Nie wiem, czy prawdziwy, ale jest [4]
    Uwagi:

Moja ocena: [3.2]

Leave a comment:

• granat862
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasna slomka zdecydowanie za jasne jak ten ekstrakt. [2.5]
    Piana: Drobnopęchezykowa, z pojedyńczymi większymi bablami,wysoka, szybko opada do okolo dwu milimetrowej warstewki ktora po czasie tez zanika. [3.5]
    Zapach: Slodowo kukurydziany, z niklym chmielowym akcentem [3]
    Smak: dominuje slodowość, wyraźnie wyczuwalny kukurydziany posmak, przy połykaniu ujawnia się mała goryczka. [3]
    Wysycenie: Duże, ale nie tak żeby napelnialo brzuch, utrzymuje sie caly czas na jednolitym poziomie. [5]
    Opakowanie: Estetyka bez zarzutu, dedykowany kapsel, ekstrakt podany, no i ta szklanak sugerująca najlepszą temperature do spożycia. [4.5]
    Uwagi:

Moja ocena: [3.2]

Leave a comment:

• mapajak
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny, złoty [5]
    Piana: początkowo obfita, szybko opada, pozostaje jednak do końca picia cienka warstewką, zostawia ślady na szkle [3.5]
    Zapach: słaby, ale przyjemny, rześki, chmielowy [3.5]
    Smak: pełny,przyjemnie słodowy, czysty, zakończony niezłą goryczką [3.5]
    Wysycenie: pracuje do końca, nieco za szybko się ulatnia [4]
    Opakowanie: zwrotna butelka, ładna, klasyczna etykieta z kompletem informacji [5]
    Uwagi: Browar Żywiec ma szczęście, do oceny trafił mi się zdecydowanie najlepszy od lat egzemplarz. Dawno nie piłem tak dobrego Żywca. Oby ten poziom utrzymał się na zawsze.

Moja ocena: [3.675]

Leave a comment:

• Gambrinus
    replied
    Lany Zywiec na Greenpoincie

Wpadlem dzis z rodzinka do "Karczmy" na pierogi i odkrylem ze lanego Okocimia zastapil Zywiec. Nie byl tak dobry jak Krusovice, ale wypilem go bez cienia przykrosci. Piana, kolor i nagazowanie w sam raz, swiezutki i naprawde niezly. Pierwszy raz od 16 lat widzialem w USA inne polskie piwo niz Okocim w wersji lanej.

Leave a comment:

• zajraf
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny, słomokowy. [2.5]
    Piana: Po nalaniu do kufla pojawiła się na chwilę by szybko zniknąć. Praktycznie jej nie było. [1.5]
    Zapach: Na samym początku było czuć słaby słodkawo - chmielowy zapach, który szybko się ulotnił. Potem trudno było cokolwiek wyczuć. [2]
    Smak: Lekko goryczkowy, ale raczej wodnisty, bez żadnego wyrazu i charakteru. Ogólnie woda zmieszana z chmielem. [2]
    Wysycenie: Jak dla mnie dobre. [4]
    Opakowanie: Opakowanie, a piłem piwo z butelki, estetyczne, ale bez charakteru. Nie rzuca sie w oczy na półce sklepowej. [3]
    Uwagi: Po dłuższej przerwie sięgnąłem po koncerniaka, i chyba długo ponownie nie sięgnę. Wcześniej, jakiś może miesiąc temu piłem Tyskie i miałem podobne odczucia smakowe.

Moja ocena: [2.125]

Leave a comment:

• Samoglow
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasna, klarowna słomka [4]
    Piana: Raczej nic wielkiego, opada dość szybko i nie pozostaje po niej nic już po 6 min. Tylko na początku wmiarę przyzwoita. [3]
    Zapach: Czuć trochę słodu, trochę chmielu, nic nadzwyczajnego, ale nie jest źle. [3.5]
    Smak: Trochę za wodniste, goryczka lekko za słaba, słód w miarę przyjemny. Piwo raczej cienkie, bardziej obiadowe. Wypić i zapomnieć (chociaż ja właściwie takich nie pijam) [2.5]
    Wysycenie: Nagazowanie jest zupełnie niezłe, choć dość wymuszone. [4]
    Opakowanie: Nie podano: ekstraktu, dokładnego producenta ani składu. Dałbym jeszcze niżej, gdyby nie śmieszna "szklanka kontrolna" na etykiecie. [4]
    Uwagi: Koncerniaków unikam jak ognia, ale to dostałem i postanowiłem ocenić.

Moja ocena: [3.125]

Leave a comment:

• becik
    replied
    Żywiec Full Light (jasne pełne) jest warzony tylko w Żywcu

Leave a comment:

• marslaw1
    replied
    Ja! Oprócz Carlsberga najlepsze "polskie" piwo. Zywiec nie trzyma normy ponieważ jest podobno robiony w Warce i Leżajsku.... Jeżeli to prawda to skąd ta " krystaliczna czysta woda" na etykiecie.

Leave a comment:

• Żywiec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gambrinus
    Uwaga do Forumowiczow w wieku ponizej 30 lat: Opakowanie Zywca bylo "inspiracja" dla wielu polskich piw, w tym Tyskiego. Jest to jedyne polskie piwo, ktorego opakowanie (mimo modyfikacji) nie zmienilo sie w ogolnej koncepcji od ponad 30 lat. W mojej opiniii jego szata graficzna jest bez zarzutu.
    Tańcząca para, (wielokrotnie modyfikowana lecz nadal jest to ta sama idea) funkcjonuje na etykiecie piwa żywieckiego od 1956 roku czyli od 52 lat. Została wymyślona na 100 lecie browaru, w związku z wyprodukowaniem pierwszego polskiego powojennego piwa eksportowego. Można różne rzeczy mniej lub bradziej przyjemne powiedzieć o Żywcu, ale to własnie on przetarł szlak na zachód dla innych polskich piw (Okocim, Wrocławski Dark Beer, Leżajsk, ...) i w latach 60-90 XX wieku stal się ikoną polskiego piwowarstwa i był postrzegany jako towar ekskluzywny.

Leave a comment:

• pioterb4
    replied
    No fakt, zapomniałem o tym okresie kiedy wszytkie okocimskie etykiety miały prostokątny kształt. W takim razie wychodzi że Żywiec faktycznie najdłużej trzyma fason

Leave a comment:

• Gambrinus
    replied
    Opakowanie Okocimia OK Beer zmienilo sie jak miales 4 latka... Postudiuj etykiety. To ktore jest teraz przywrocono (chyba na zamowienie Stawskiego -importera z USA) kilka lat temu.

Leave a comment:

• pioterb4
    replied
    Co do teych zmian szaty graficznej to etykieta Okocima OK BEER tez sie bardzo mozno nie zmieniła, nie wiem czy w przeciągu 30 lat ale coś koło tego będzie.

Leave a comment:

• Gambrinus
    replied
    Wracam do Zywca od czasu do czasu, bo kiedys (20 lat temu) byl obok Okocimia jednym z najlepszych polskich piw. Ostatnio puszkowa wersja pojawila sie na Greenpoincie w cenie $1 (czyli mniej niz 2.20 PLN) za puszke 0.5 l. Smakuje lepiej niz Heineken i Peroni. Rowniez Harnas, Lezajski i Zamkowe z Namyslowa wypadly gorzej. Ocena 3.5 (2-5).

Uwaga do Forumowiczow w wieku ponizej 30 lat: Opakowanie Zywca bylo "inspiracja" dla wielu polskich piw, w tym Tyskiego. Jest to jedyne polskie piwo, ktorego opakowanie (mimo modyfikacji) nie zmienilo sie w ogolnej koncepcji od ponad 30 lat. W mojej opiniii jego szata graficzna jest bez zarzutu.

Leave a comment: