BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Żywiec, Żywiec
Collapse
X
-
Piwo jakich wiele ale jednak z charakterem. Lubię jego goryczkę. Kidyś pijałem częściej. Teraz raczej sporadycznie. Totalna klasyka. Definicja polskiego masowego piwa. -
Zachęcony ładną butelką oraz nową etykietą ...
Kolor złocisty, typowy dla pilsów. Piana początkowo ładna i wysoka na trzy palce bardzo sprawnie zredukowała się do cieniutkiej warstewki. Nasycenie CO2 w normie. Zapach mało intensywny, chmielowy. Smak takoż niezbyt zdecydowany, lekki chmielowy aromat i spora goryczka. Po zastanowieniu - typowy polski przyciężkawy pils.
Moja ocena: [3.225]Leave a comment:
-
Z piw, że tak powiem "krajowych, popularnych" to pijam najczęściej i uważam, ze jest najlepsze. Bardzo klasyczne, a przy tym charakterystyczne. Kolorek złociutki, pianka biała, trzyma się wystarczająco długo i gazu też w sam raz. Bardzo charakterystyczna goryczka wyróżnia to piwko i dodaje mu klasy. Słyszałem bardzo różne opinie, ale dla mnie to jest naprawdę ok. Bardzo orzeżwiające i szybko się nie nudzi. Zimą pojawiły się nowe butelki. Nie wiem, czy na stałe, czy tylko czasowo, ale są świetne. Wyróżniają się tak na półce sklepowej, jak i w lodówce i to wyróżniają się na plus. Jestem na "tak".
Moja ocena: [4.475]Leave a comment:
-
FCJP ;-)
Ten "pisik" to od pi...[cenzura wycięła] i ...sik [do toalety]?Piwofil napisał(a)
smaczny pisik
Leave a comment:
-
Ja też ostatnio piłęm Żywca z nowej butelki, wyjątkowo mi smakował, po prostu, dobry, smaczny pisik, żadnych odrzucających zapachów czy nut smakowych, nie ma się do czego przyczepić.
A butelka bardzo ładna, stoi teraz u mnie na półce, do tgo nowy kapsel. Gdyby nie wysoka cena pewnie piłbym częściej.Leave a comment:
-
Kilka dni temu zatrzymałem się przy półce z Żywcem - z powodu tej butelki. Ale ładnych butelek nie kolekcjonuję, więc jej nie kupiłem.
Leave a comment:
-
Kilka dni temu kupiłem fulla-dla limitowanej butelki.
Jestem zdegustowany tym piwem.Piany po kilku sekundach zero,gaz jaki taki,barwa trochę ciemniejsza od słomkowej, zapachu prawie nie czuć,a smak...to piwo jest zupełnie jałowe,można wyczuć tylko goryczkę,ale przy tym ekstrakcie to tragedia.Z masówki nie piłem tylko Lecha,ale fullik jak do tej pory jest liderem w kategorii cienizna.
Co ta banda zrobiła z tym piwem
Leave a comment:
-
Jeżeli jako gości ma się ludzi, którzy piją piwa przemysłowe to warto kupić krzynkę czy dwie. Ludziska piwo wypiją, a buteleczki zostaną ! (oczywiście należy pamiętać o ich natychmiastowym dokładnym wypłukaniu po spożyciu)
Leave a comment:
-
Tylko jest jedna wada tej metody! Trzebaby niestety zakupić Żywca! A czy warto dla samej butelki?Leave a comment:
-
Mogę polecić butelki 0,5 l od Żywca jako dobre do zastosowania w browarnictwie domowym. Łatwe do usunięcia etykiety, zabarwienie szkła pozwalające na bezstresowy rozlew rurką, dosyć wytrzymałe, dobre do kapslowania.
Co do zawartości moje zdanie podobne jest do zdania Mapajak-a. Po prostu typowy przemysłowy produkt, chociaż gdybym miał wybierać pomiędzy Lechem a Żywcem to wybrałbym Żywca.
Leave a comment:
-
Odp: Żywiec, Full Light
Wiele osób pamięta jak dobre były piwa w latach 70-tych i 80-tych.Viktor napisał(a)
Wiele osób nie pamięta jak podłe były piwa w latach 70-tych i 80- tych.
A co do Żywca to faktycznie jest to piwo bardzo nierówne. Obok parti całkiem dobych wypuszcane są bardzo kiepskie.Leave a comment:
-
Żywiec, Full Light
Poszukuję nowych piw , ale do Żywca czasem wracam. Ostatnio nabyłem w nowym , efektownym opakowaniu - brązowa butelka z krawatką ( zamieszczona w dziale KOLEKCJONERSTWO ) oraz wytłoczeniami LOGO + napis ŻYWIEC. Piwo z tego opakowania smakowało mi znakomicie - jak za dawnych lat , gdy było często marzeniem piwoszy.
Mówiąc obiektywnie piwo to trzyma dobry poziom ( chociaż okresowo miało wpadki). Zdumiewa zbyt szeroka skala ocen ( 1,6 - 4,6 ) - inaczej mówiąc od lury do bardzo dobrego piwa. Wiele osób nie pamięta jak podłe były piwa w latach 70-tych i 80- tych.Leave a comment:
-
A trafiło tego Żywca do mnie trochę i to w puchach, przez kufelek z samochodem. I teraz jakos go spić trzebaadam16 napisał(a)
Ostatnio ratuję Żywca sokiem malinowym. Bez tego nie daje się wypic
Leave a comment: