Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek
Collapse
X
-
Był chmiel, który - raz dawał goryczkę - dwa - działał konserwująco (dziś bysmy to nazwali bakteriostatycznie)
I o to dwa chodziło w IPAch wysyłanych do Indii, a bakteriostatycznie działają zarówno alfa kwasy (dajace też goryczkę) jak i beta kwasy, także obecne w chmielu, które już tej goryczki nie dają.
Śmiem twierdzić, że ówcześni o obecności alfa i beta kwasów nie mieli pojęcia, czyli ich zawartości nie analizowali, czyli siłą rzeczy było to im obojętne. Interesowały ich poznane właściwości chmielu...
Także wnioskowanie, jak goryczkowe było piwo wtedy, kiedy znajomość biochemii chmielu była niewielka (dotyczy to także świadomego tworzenia odmian) jest wg mnie nieuprawniona...Leave a comment:
-
-
14B. American IPA Aroma: A prominent to intense hop aroma with a citrusy, floral, perfume-like, resinous, piney, and/or fruity character derived from American hops. Many versions are dry hopped and can have an additional grassy aroma, although this is not required. Some clean malty sweetness may ...
Tak sobie to czytam, i zastanawiam się, co wspólnego ma Rowing Jack ze smakiem chmielowym od średniego do wysokiego, który powinien odzwierciedlać charakter chmieli amerykańskich cytrusowy, kwiatowy, żywiczny, sosnowy i owocowy. Ja w nim wyczułem jedynie zmieloną, surową trawę i jakąś zabójczą dla kubków smakowych gorycz. Dobrze zauważyłem że AIPA powinno mieć do 70 IBU?Leave a comment:
-
Sugerowałeś, że piwo jest niezgodne ze stylem (chociaż stylu nie znasz) ze względu na przechmielenie. Przytoczyłem zdanie osoby obeznanej ze stylem (nie pochodzącej wcale z USA, ale mieszkającej tam przez parę lat). Twoje argumenty są mało poważne.Leave a comment:
-
-
Co prawda tylko co dziesiaty Amerykanin pije inne piwa niz masowka, ale to jest i tak ponad 30 milionow ludzi.
Ciekawi mnie ilu piw z USA probowales w zyciu, ze tak lekcewazysz ten rynek.Leave a comment:
-
Nie, sugeruję, że rekomendacja przez "pochodzenie" amerykańskie jest mało poważna.Leave a comment:
-
Tak, Amerykanie słyną z dobrego smaku. Taki McDonalds to najpopularniejsza jadłodajnia na świecieOstatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-01-10, 00:15.Leave a comment:
-
Czepiam się tu tych jednostek miar, bo akurat w tym jest najłatwiej o pomyłkę. Przykład: miara objętości towarów sypkich - korzec (po niemiecku Scheffel). O korcu każdy słyszał. Jak w korcu maku na przykład. A ile on miał, ten korzec? Pod koniec XVIII w. berliński 55 litrów, wrocławski 74 litry, a świdnicki 102 litry. I mam teraz sprawozdania z zakupu zboża do piwa w twierdzach śląskich, w których jest podana ilość w szeflach, bez określenia w jakich. Jak policzę korce berlińskie, to wyjdzie mi - załóżmy - ża warzono piwo dla żołnierzy o stężeniu 5 Blg. Ale jak policzę wrocławskie, to piwo będzie miało 7,5 Blg, a świdnickie - 10 Blg. Jest różnica? Jest. Dodam jeszcze, że korzec warszawski przedrozbiorowy miał 120 litrów, a galicyjski 123 litry.
Jeszcze lepiej jest z większymi jednostkami. Malder (miara sotoswana między innymi do słodu) świdnicki miał 1233 l., wrocławski 898 l. A trewirski? 231 litrów dla żyta, 237 litrów dla jęczmienia i 330 litrów dla owsa.
W Anglii było podobnie, choć tam ujednolicanie miar zachodziłó wcześniej, niż na kontynencie. Wolałbym jednak dokładnie wiedzieć, co to były za miary. Z tego bloga to nie wynika.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-01-10, 00:12.Leave a comment:
-
Uważam, że nadmiernym chmieleniem wychodzą poza styl. Piwo, jakie by nie było, nie powinno mordować kubków smakowych. Ale nie mam takiej wiedzy, żeby się o to kłócić.
Termin PIPA ukułem na podstawie takiej właśnie, że poprzez nadmierne chmielenie piwa te wychodzą poza styl. Nie sądzę, żeby stosowane odmiany chmielu miały w tym jakieś znaczenie. Nie słyszałem, żeby jakikolwiek browar warzył style polpils, pale czy pstout.
Haters gonna hate...Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Gdzieś widziałem informację, że dzisiejszy angielski indyk jest 2,5 krotnie większy od takiego z okolic II WŚ. Z chmielem przyjąłbym podobny przelicznik.
A o czym ten temat jest?Leave a comment:
-
Jak o wszystkim to o wszystkim: marzy mi się taki mod co wszystko co nie na temat wywala np. na Marsai taki Admin co szczodrze bananami sypie, takimi tygodniowymi, miesięcznymi abo i bardziej dojrzałymi
Dupa a nie forum z tego zaczyna być (i powinienem szybciutkiego bananka za takiego posta dostać ale co mi tam...)Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
-
Lokal w miejscu dawnej Ludovej. Jak uprzejmie doniesiono - piwa z Miastolasu.
https://www.facebook.com/profile.php?id=61557871711973
https://www.google.pl/maps/place/Luf...0.6685013!4d17...-
Channel: Opolskie
-
-
Nowy browar restauracyjny Brovar 16, znajduje się na uroczym Pszczyńskim rynku w odległości 1 km od dworca kolejowego.
Mikrus mieści się małej, odnowionej kamienicy.
Lokal jest połączony z lodziarnią i pensjonatem, więc można to miejsce dopisać do listy browarów z możliwością...-
Channel: Śląskie
-
-
Jak ja lubię polską prowincję...
Niedawno założony lokal w małej miejscowości pozbawionej niegdyś praw miejskich.
W menu charakterystyczne dania polskiej kuchni regionalnej czyli pizza i kebab.
Za to niepodzianka, za barem widzę chyba sześć różnych butelek z piwami...-
Channel: Lubelskie
-
-
Elegancki sklep monopolowy w centrum Żar, z całkiem długą półką i lodówką z piwami. Sporo polskich kraftów, trochę piw czeskich (m.in. Opaty).
Mają też własną markę piwa "Żarskie" warzoną przez Radugę (był Pils i APA).-
Channel: Lubuskie
2021-12-29, 00:23 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: