Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• e-prezes
    commented on 's reply
    Czy ja wiem czy to coś oznacza? kod kieruje na KEYO LOGISTICS Natalia Haring. Tyle
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2022-04-08, 12:58.

• krew
    replied
    Podlegnicki "Jaworzyński Browar Rzemieślniczy »Jauer«" chwali się na fejsbuku, że mają już kody kreskowe, więc pewnie wszystko im już zalegalizowano. Otwarcie "wkrótce".

źródło: https://www.facebook.com/browar.jaue...72008571918487

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
    No i czy Pinta Barrel Brewing to oddzielny podmiot i browar?
    To osobne podmioty, ale tych samych osób. Siedziba ta sama. Może mają osobny magazyn i co za tym idzie mają skład podatkowy, bo te piwa linii PBB długo leżakują, więc w ten sposób nie zamrażają kasy na podatki. Choć z drugiej strony taki duży browar raczej by nie operował na przedpłacie akcyzy.

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    Tak sobie poczytałem podsumowanie zeszłego roku na Piwnej Zwrotnicy, bo zawyczaj byli bardzo solidni i informacje zgadzały się ze stanem faktycznym, ale tym razem coś mi nie gra. Działających stacjonarnych browarów na pewno jest więcej niź 260, bo około 285. Około ponieważ nie ma pewności co do niektórych. Z zestawienia wynika, że pojawiły się nowe, tu nie odnotowane. Czy ktoś wie coś na temat browaru w Pabianiacach (Goat&Boat) albo pił ich piwa? Strona na fb ostatni wpis bodaj rok temu Za czynny uznany został browar restayracyjny w Brzegu, choć ani nie chwalili się warzeniem, ani nawet nie reklamują piwa, tak jakby nie była to istotna propozycja w ich ofercie, No i czy Pinta Barrel Brewing to oddzielny podmiot i browar?

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Browar Gorzów vel Browar Pavco w Gorzowie Wielkopolskim.
    Nowy termin otwarcia - połowa 2022.

Pojawiła się strona internetowa:
    POSMAKUJ KRAFTOWEGO PIWA POWSTAJĄCEGO NA BAZIE STAREJ RZEMIEŚLNICZEJ RECEPTURY Nasze piwo warzymy w tradycyjny sposób. Tak, jak robiono to dokładnie 150 lat

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    O.o Nareszcie!

• Pankracy
    replied
    W kwietniu planowane jest uruchomienie browaru w Bałtowie.
    Sprzedaż piwa najprawdopodobniej od czerwca.

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik

Nazwa coś niedopracowana, widzę ciągle potencjał...
    W Jarosławcu to nie Król Plaza, tylko Król Plaży z marką piwa Janusz

Leave a comment:

• abernacka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak

A które to Krzywopłoty: w zachodniopomorskim czy w małopolskim?
    W zachodniopomorskim, niedaleko Karlina.

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    Pod koniec 2023 roku we wsi Krzywopłoty ma zostać uruchomiony browar stacjonarny Maltgarden.
    Moce produkcyjne - 15 000 hl rocznie.
    A które to Krzywopłoty: w zachodniopomorskim czy w małopolskim?

Leave a comment:

• Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    Na początku marca odbyło się pierwsze warzenie w minibrowarze w Jarosławcu (Król Plaza Apartamenty).
    Nazwa coś niedopracowana, widzę ciągle potencjał...

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Pod koniec 2023 roku we wsi Krzywopłoty ma zostać uruchomiony browar stacjonarny Maltgarden.
    Moce produkcyjne - 15 000 hl rocznie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2022-03-14, 23:35.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Na początku marca odbyło się pierwsze warzenie w minibrowarze w Jarosławcu (Król Plaza Apartamenty).

Leave a comment:

• darekd
    replied
    Becik

Leave a comment:

• becik
    replied
    Prusak, nie żartuję, jest to wiadomość z pierwszej ręki, sprzęt używany jest przez Bierhalle tak jak było to od początku i produkują piwa tylko i wyłącznie "na zapleczu" na potrzeby Bierhalle (brak możliwości sprzedaży na miejscu). Miałem przyjemność spróbować ich Lagera Północnego (pod taką nazwą jest sprzedawany w Bierhalle w Galerii Północ) i to piwo było dla mnie mistrzowskie, głównie przez użyte inne chmiele niż w Arkadii. Zresztą Bierhalle w Galerii Północ to dość ciekawy przypadek. Mają tam też portera bierhalowego uwarzonego w Warszawie przez piwowara z Poznania

Leave a comment: