Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
To żaden wylicznik. Pisałem przykładowo. A przy okazji: uważasz, że nawet w biedniejszym regionie malutki browar nie może się utrzymać? Za PRLu w miasteczku gdzie się wychowałem liczącym wówczas ok 15 - 16 tys. mieszkańców było 12 tzw budek z piwem nie licząc innych lokali. Teraz spożycie piwa na głowę (przecież ten parametr też jest liczony na wszystkich mieszkańców kraju) jeszcze wzrosło. Nie znajdzie się wśród stu tys. obywateli 2 - 3 tys. amatorów niekoncernowego piwa? -
Ale skąd taki wylicznik? 1 na 100k ludzi? Tak w ogóle to przecież wliczasz w to niepełnoletnich i świadomie nie korzystających. Poza tym jest duża dysproporcja między regionami, gdzie jest mocno nasycone browarami a takimi, gdzie jest ich zdecydowanie za mało. W turystycznych regionach nie dziwi mnogość, bo mogą na siebie zarobić nawet przy konkurencji, a w biedniejszych regionach nawet jeden może mieć problem mimo 100k mieszkańców.Leave a comment:
-
Rzecz w tym, że nikt się nie ekscytuje. Chodzi raczej o stan faktyczny.
No i jeszcze jedna kwestia: zastanawiające jest to, że w kraju takim jak Polska z ludnością circa 38 mln nie funkcjonuje, powiedzmy, pięćset mikrusów, albo przynajmniej jeden na sto tysięcy mieszkańców czyli około 380. Podając liczbę kibicuję oczywiście powstawaniu nowych browarów i choć wielość nie musi przekładać się na jakość, to zawsze jest szansa, że będziemy mieli bardziej zróźnicowaną ofertę i "terytorialnie" bliżej do produktów znośnej jakości. I o to głównie chodzi.Leave a comment:
-
Przy tej liczbie ciężko jest je odwiedzić, więc po co dążyć do absolutnego rekordu. Browary kraftowe i kontraktowe powoli rozpychają się w miejscach kiedyś dla nich niedostępnych. Rynek się nasyca i dochodzimy do ściany. Rozumiem marzenia piwowarów domowych, którzy zakładają swoje komercyjne przedsięwzięcia, ale w ślad za nimi idą inwestorzy, którzy dysponują kasą. Ale nie mają ani wiedzy ani ludzi, by wdrożyć coś z sensem. Lud i tak kupi jako wartość dodaną. Także ja bym się tak nie ekscytował...Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2022-07-05, 21:34.👍 1Leave a comment:
-
Zważywszy na kolejne zamknięcia liczba czynnych browarów zredukowana została do 294. Sądzę, że do końca roku nie otworzy się więcej niż sześć, więc nadal nie dobijemy do okrągłych trzech stów.Leave a comment:
-
W 2024 roku planowane jest otwarcie hotelu Horizon Hotel & Resort w Szklarskiej Porębie.
Wśród atrakcji obiektu ma być m.in. minibrowar restauracyjny.
ul. Dolna 17,
58-580 Szklarska Poręba👍 1Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JarosławStara Owczarnia piwa w tankach, ale potrzebują jeszcze około 3 tygodni.
👍 1Leave a comment:
-
Welders warzy w Kraftwerku.Gdy byłem u nich w Sierakowicach jesienią to dowiedziałem się że rezygnują z budowy w Sierakowicach i planują postawić browar w Gliwicach Ostropie.Nie wiem jakie teraz mają plany.👍 1Leave a comment:
-
Tak sobie teraz przypomniałem, że Becik upiera się przy tym, że Bierhalle Lublin nadal warzy. To by było 295.👍 1Leave a comment:
-
Weldersa przerabialiśmy kilka lat temu. To kontrakt zamawiający piwa w Kraftwerku.Leave a comment:
-
-
A ten restauracyjny w Gorzowie to czasami nie padł jeszcze przed otwarciem?Leave a comment:
-
Leave a comment: