Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
Browar Rzemieślniczy Iwonicz-Zdrój
al. Słoneczna 7
38-440 Iwonicz-Zdrój
Szanowni Watsonowie może ktoś coś więcej wie lub jest w stanie naocznie sprawdzić. 9 lipca 2022 miał zostać otwarty w Hotelu Natura Zdrój ww. przybytek.
Czym jest ten lokal nie wiem. Telefonicznie sprawa nie do zweryfikowania. Mało rozgarnięty/ignorujący temat personel hotelowy nie potrafi odpowiedzieć. Do restauracji nie ma kontaktu.Leave a comment:
-
-
-
Myślę, że dojdziemy do ściany nie tyle z ilością browarów a z ceną za pół litra w knajpie. Nowofalowe w Lidlu 7-10 zł, w krafciarni 15-22 zł, czyli praktycznie skok o 100% przez 5 lat.Leave a comment:
-
-
Ciekawe,że w takich Czechach czy Niemczech ta ściana odjeżdża. Już nawet nie pisze o USA.Leave a comment:
-
Myślę, że powoli dochodzimy do ściany. Powoli, bo liczba otwieranych browarów jeszcze przewyższa liczbę zamykanych. Ale widać większą ostrożność w podejmowaniu tego typu inicjatyw po pandemii plus wojna za ścianą, inflacja etc.
Sporo malych browarów kończy działalność po dwóch - trzech latach. Pośród rzemieślniczych zaczynają dominować takie browary jak Pinta, reszta będzie wegetowała w lokalnych niszach często traktując produkcję piwa jako dodatek do oferty restauracyjno-hotelowej.
Kryzys widać też w coraz większej ilości zapowiadanych i ostatecznie niezrealizowanych planów otwarcia wlasnego browaru.👍 1Leave a comment:
-
No i to jest patologia. Wieźć piwa do innego województwa, gdzie i tak jest sporo lokalnych browarów. A skoro o cenach... Krafty i pseudokrafty można już kupić w sklepach sieciowych za 5-7 zł. To kto będzie kupował je w lokalu za 12-14 PLN. A u nas tyle kosztuje np. Nadburzańskie w modnych lokalach w okolicy. To przynajmniej warzone jest lokalnie, choć kontraktowo. Ale odchodzimy od meritum. Czy rynek już się nasycił i jest to szczyt możliwości powstawania nowych browarów czy jeszcze nie doszliśmy do ściany?!Leave a comment:
-
Hm, In Brand za dyszkę. Na Lubelszczyźnie w mniejszych miejscowościach można trafić za 8 zł.Leave a comment:
-
To żaden wylicznik. Pisałem przykładowo. A przy okazji: uważasz, że nawet w biedniejszym regionie malutki browar nie może się utrzymać? Za PRLu w miasteczku gdzie się wychowałem liczącym wówczas ok 15 - 16 tys. mieszkańców było 12 tzw budek z piwem nie licząc innych lokali. Teraz spożycie piwa na głowę (przecież ten parametr też jest liczony na wszystkich mieszkańców kraju) jeszcze wzrosło. Nie znajdzie się wśród stu tys. obywateli 2 - 3 tys. amatorów niekoncernowego piwa?
Byłem niedawno w wiejskim hotelu niedaleko WIeruszowa. Fajny hotel z duża salą balową, stawem i mnóstwem zwierząt rodzimych i egzotycznych. Na barze beczka Łomży i.....IPY z browaru InBrand. Łomża za 5 a InBrand za 10. Jak myślisz co cieszyło sie powodzeniem wśród klientów ?
PS.Inna sprawa,że barmanka nawet nie wiedziała co to za piwo a co dopiero jaki browar.Ostatnia zmiana dokonana przez kiszot; 2022-07-07, 22:22.Leave a comment:
-
To prawda, niewiele, ale da się zaobserować pozytywne zmiany: niedawno natrafiłem na piwo rzemieślnicze w pizzerii w miejscowości bez p[raw miejskich liczącej około tysiąca mieszkańców. A ten nowy browar w Rybczewicach z lokalem? Zapadła wieś, toż to zupełna fanaberia.Leave a comment: