Karpacki Dom Kraftowy, czyli Bieszczadnik z Sanoka też uwzględniłeś
Mają dwa piwa w sprzedaży: Fest (marcowe) i Trojniak (belgian tripel). Do kupienia w dwóch restauracjach w Sanoku i hotelu w Łukowem.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Na OLX jest też warzelnia Psychobrew. Taką mieli w Kałuszynie i w Piwnym Podziemiu oraz jeśli mnie pamięć nie myli w Dwie Wieże. Obstawiam, że to ta pierwsza.
Browar Bocian w Kałuszynie (przez krótki czas też Langier Beer).
W browarze Starkraft w Katowicach zacznają ustawiać sprzęt.
Sprzęt to mieli już kilka miesięcy temu. Ostatnio szukali pracowników.
Ciekawa miejscówka. Browar znajduje się w południowej części śródmieścia Katowic, w lokalu na parterze kamienicy mieszkalnej.
W browarze Starkraft w Katowicach zacznają ustawiać sprzęt.
Aktualny stan po dokonaniu żywota browarku w Kochłowicach i trafieniu do sklepów butelek z browaru Za Miastem to 296 browarów ogółem.
Na OLX jest też warzelnia Psychobrew. Taką mieli w Kałuszynie i w Piwnym Podziemiu oraz jeśli mnie pamięć nie myli w Dwie Wieże. Obstawiam, że to ta pierwsza.
Na dwa ostatnio odwiedzone przeze mnie browary obaj właściciele nie są w dobrych nastrojach. Konkurowanie z dużymi kontraktami i Pintą zaczyna być kłopotliwe. Blisko dużego miasta jeszcze się da. Podwyżki też nie uławiają.
Widzę, że Beer Bross znajduje się na kolejnym WFDP z dość bogatą ofertą. Ktoś się orientuje, czy to są resztki produkcji, warzenie kontraktowe? Zamknięto browarek stacjonarny, czy nie?
Beer Bros przy ul. Dittricha już nie działa, gdyż budynek został przeznaczony przez właściciela na lofty. Pub Rampa na pewno działa tylko, że przeniósł się z ul. Dittricha na ul. Żakardową.
Jeżeli chodzi o jakąś produkcję alkoholi to w budynku sasiadującym z dawnym browarem miała powstać minidestylarnia wódek.
Beer Bros z Żyrardowa ? Zamkneli się ze 2 lata temu nawet sam osobiście widziałem jak pakowali graty w wynajmowanym budynku browaru. Nie wiem za bardzo co to jest WFDP (Warszwski Festiwal Dobrego Piwa ? taka skojarzka skrótu....) .Napisz coś więcej na ten temat. Może coś próbują kontraktować choć gdy rozmawiałem z kudłatym Szymonem w browarze to rozmowa była bardzo dekadencka i raczej definitywnie zdawał się kończyć z Piwymi Braćmi
Każdy, kto choć trochę interesuje się polskim przemysłowym piwowarstwem, z dużym zainteresowaniem czyta każdą wiadomość dotyczącą nowych, piwnych inicjatyw w naszym kraju. A takich na całe szczęście nie brakuje. W tym samym czasie jednak zapominamy o browarach, które już od jakiegoś...
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...
Leave a comment: