Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Pankracy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
    Tyle kontraktów goszcza i nie wyrabiają ?
    Właściciel Łebskiego ogłosił chęć sprzedaży swojej firmy i marek: Łebskie, Władek, Usteckie, Gdańskie, Sopociak, Gdyńskie
    Widać stracili kluczowego klienta.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2022-12-02, 19:11.

Leave a comment:

• kiszot
    replied
    Tyle kontraktów goszcza i nie wyrabiają ?

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Browar Witnica jest na sprzedaż/szuka inwestora.

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
    Dawno mnie tu nie było. Sorry jeśli więc piszę o czymś co już tutaj dodano bo nie przeglądałem ostatnich postów.
    Niestety z listy browarów można wykreślić Hopium z Nowego Drzewicza. Zaprzestał warzenia już wiosną tego roku. Ostatnio publicznie z piwem pojawili się bodajże na wiosennym WFP. Mam jeszcze info o nadchodzącym zamknięciu innego browaru z woj. mazowieckiego ale potwierdzę jeszcze na miejscu za pare dni i wtedy napiszę.
    To rzeczywiście dawno Cię nie było, bo ta informacja od dość dawna jest znana.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; 2022-11-28, 14:33.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Dawno mnie tu nie było. Sorry jeśli więc piszę o czymś co już tutaj dodano bo nie przeglądałem ostatnich postów.
    Niestety z listy browarów można wykreślić Hopium z Nowego Drzewicza. Zaprzestał warzenia już wiosną tego roku. Ostatnio publicznie z piwem pojawili się bodajże na wiosennym WFP. Mam jeszcze info o nadchodzącym zamknięciu innego browaru z woj. mazowieckiego ale potwierdzę jeszcze na miejscu za pare dni i wtedy napiszę.

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    Właśnie! Jesienią i zimą schodzi mniej piwa. Albo inaczej miesiące ciepłe są bardziej pod tym względem wskazane na większą konsumpcję piwa. Z oczywistych względów.

• zgroza
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kjaros
    W Lidlu w Gliwicach przy ul. Poznańskiej zauważałem od kilku tygodni mocną redukcję kraftów Z dwóch dużych regałów zostały już tyko dwie półki. W miejsca po kraftach trafiły koncerny albo zupełnie inne towary. Czy w innych Lidlach zauważyliście podobną sytuację, czy to tylko specyfika tego sklepu? Czyżby Lidl szykował się do nowej gospodarczej rzeczywistości? Największe sieci, z analizy danych sprzedażowych, mogą mieć już jakiś obraz sytuacji.
    Wg moich obserwacji to rzecz powtarzająca się - oferta kraftów jest redukowana od Haloween do Wielkanocy na rzecz towarów sezonowych.

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    Po wymianie ciosów Kopyra i szefa Mazurskiej Manufaktury w sprawie Profesji wszystko jasne. Ubył nam jeden browar, a szanse na reaktywację są, ale nikłe, mimo że mowa jest o drugiej instalacji w posiadniu panów ze Szczytna. Tak czy owak, trudno mówić na dłuższy czas o istnieniu Profesji.
    Mamy więc 299 browarów, ale wkrótce kolejne dwa się otwierają i pewnie kolejne padną. Sytuacja jest dynamiczna.

Leave a comment:

• darekd
    replied
    A we Wrocławiu też jakby redukcja.

Leave a comment:

• kiszot
    replied
    W Piekarach i Bytomiu raczej po staremu.

Leave a comment:

• kjaros
    replied
    W Lidlu w Gliwicach przy ul. Poznańskiej zauważałem od kilku tygodni mocną redukcję kraftów Z dwóch dużych regałów zostały już tyko dwie półki. W miejsca po kraftach trafiły koncerny albo zupełnie inne towary. Czy w innych Lidlach zauważyliście podobną sytuację, czy to tylko specyfika tego sklepu? Czyżby Lidl szykował się do nowej gospodarczej rzeczywistości? Największe sieci, z analizy danych sprzedażowych, mogą mieć już jakiś obraz sytuacji.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kjaros; 2022-11-15, 21:49.

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    W Chełmie długo się szykują, ale nie zrezygnowali. Zmierzają chyba w stronę ostatniej prostej:
    Browar Kozak, Chełm. 727 osób lubi to · 6 osób mówi o tym. Rzemieślniczy Browar Restauracyjny

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    Domyślam się, że z tej strony korzystałeś Dziś Alexów w Polsce jest pewnie więcej niż w Mińsku, ale OK. Staromestny dość dobrze prosperował jak tam ostatnio byłem. Sieć lokali należała do jakiegoś oligarchy. Przeszła przed pandemią mały i słuszny rebrending. Poszukam w necie jakichś poszlak.

• Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes

Nie jest to ten z Zamościa, ale dość drogo. Niemniej Pendi, ciekawa teoria...
    Wszedłem na stronę SALMa (po polsku), tam w rekomendacje i przejrzałem listę instalacji. Dodatkowym ułatwieniem jest podanie modelu sprzedawanego sprzętu na OLX. Żadna z umieszczonych instalacji w Polce nie pasuje. Inna sprawa, że Zamościem tam się nie chwalą. Bodajże jedynym miejscem, które odpowiada modelowi jest niejaki browar Grad z Mińska. Zapewne chodzi o Gradski Pub, który działał ładnych już parę lat temu - obecnie po różnych perypetiach to Staromiestnyj Pivovar.

Dodatkową poszlaką, że chodzi o kierunek wschodni jest imię / pseudonim sprzedającego - Alex.

A że nie należy przywiązywać uwagi do lokalizacji pokazanej na OLX świadczy poprzednia sprawa browaru "w Kołobrzegu".
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2022-11-12, 18:50.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
    To chyba już jakaś epidemia...
    Normalny kryzys.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Raczej Mińsk (ten białoruski). Lokalizacją podaną przez OLX bym się nie przejmował.
    Nie jest to ten z Zamościa, ale dość drogo. Niemniej Pendi, ciekawa teoria...

Leave a comment: