Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
    Byłbym zapomnniał: 289, bo z własnym piwem ruszyła wreszcie Metalurgia w Radomsku.
    A wg moich 287... Kto ma rację?

Brakuje mi potwierdzenia sprzedaży piwa:
    - Stranda
    - Król Plaza
    - Stara Owczarnia
    - Last Bell
    A co z Browarem Za Miastem, rozlewa już na swoim?

Leave a comment:

• kiszot
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwerner

Sorry, ale dla mnie to dorabianie teorii do z góry założonej tezy ... Nam, Opolanom ta nazwa zupełnie nie przeszkadza, nikt nie doszukuje się tu "zmyły", przeciwnie cieszymy się z kolejnego opolskiego browaru
    Nie chodzi o przeszkadzanie tylko o to,że faktycznie jest to troche robienie klienta w bambuko. ja też na początku szukałem tego browaru w Opolu. Dopiero póżniej okazało się, ile on ma wspólnego z Opolem.

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    No tak, ale niektórzy już pili.

• Prusak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    A międzyrzecki Craft już liczycie? No w sumie w czerwcu powinny być szerzej dostępne piwa.
    Jeszcze nie sprzedają.

Leave a comment:

• pebejot
    replied
    W Radomsku mają na razie jedno piwo na kranach, ale wkrótce będą 3.

A wiadomo coś o Gorzowie Wlkp?

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    A międzyrzecki Craft już liczycie? No w sumie w czerwcu powinny być szerzej dostępne piwa.

PS. z zzewnątrz wygląda jak niegotowy Click image for larger version

Name:	1652608843578.jpg
Views:	475
Size:	40,4 KB
ID:	2325546
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2022-05-15, 12:08. Powód: Widok na browar

Leave a comment:

• Shedao
    replied
    Sorry, ale dla mnie to dorabianie teorii do z góry założonej tezy ... Nam, Opolanom ta nazwa zupełnie nie przeszkadza, nikt nie doszukuje się tu "zmyły", przeciwnie cieszymy się z kolejnego opolskiego browaru
    Spoko, Tobie (Wam?) nie, mi - tak. Pewnie nie tylko mi.

Leave a comment:

• jacekwerner
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao

Patrząc pod kątem województwa to by pasowało, ale jednak słysząc "browar Opolski" myślę: "browar znajdujący się w Opolu", przez co miałem niezły dysonans poznawczy gdy dowiedziałem się, gdzie ów przybytek tak naprawdę się znajduje. Od nazwy województwa browarów się raczej nie nazywa, a od nazwy miasta - tak, często. Nazwę uważam za mylącą. Tak samo w przypadku Jaworzyńskiego, gdzie pierwsza myśl to: jedziemy do Jawora do browaru! A tu taki ch**

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Kolejny minibrowar w agroturystyce gotowy na start.
    Pewnie w wakacje ruszy ze sprzedażą piwa.

Browar pod Gruszą
    Stara Kraśnica 9
    59-540 Świerzawa
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2022-05-12, 12:35.

Leave a comment:

• Shedao
    replied
    Krośnica jest w województwie opolskim (niecałe 30 km od Opola), więc browar jak najbardziej opolski
    Patrząc pod kątem województwa to by pasowało, ale jednak słysząc "browar Opolski" myślę: "browar znajdujący się w Opolu", przez co miałem niezły dysonans poznawczy gdy dowiedziałem się, gdzie ów przybytek tak naprawdę się znajduje. Od nazwy województwa browarów się raczej nie nazywa, a od nazwy miasta - tak, często. Nazwę uważam za mylącą. Tak samo w przypadku Jaworzyńskiego, gdzie pierwsza myśl to: jedziemy do Jawora do browaru! A tu taki ch**

Leave a comment:

• krew
    replied
    Jaworzyński browar z Legnickiego Pola to chyba coś podobnego jak browar Opolski z Krośnicy
    To jest w ogóle trochę bardziej zawiłe i śmieszne. Browar znajduje się w Nowej Wsi Legnickiej, ale nazywa się "Jauer" Jaworzyński... bo droga 323 kawałek dalej, już w Legnicy, nazywa się Jaworzyńska. Jauer natomiast to z niemieckiego Jawor, ale Jaworzyńska tyczy się Jaworzyny Śląskiej, czyli znów z niemieckiego Königszelt. Co ciekawe, przed 1945 Jaworzyńska była ulicą Jaworską (Jauerestr.) (http://maps.mapywig.org/m/City_plans...9_ivmilgeo.jpg), więc

Leave a comment:

• darekd
    replied
    A Jawor od Legnickiego Pola ok. 14 km. Idąc tym tropem w Skierniewicach jest miejsce dla browaru warszawskiego

Leave a comment:

• jacekwerner
    replied
    Krośnica jest w województwie opolskim (niecałe 30 km od Opola), więc browar jak najbardziej opolski

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    Podejrzewam, że kolega miał na myśli to, że nazwa browaru nie współgra z jego lokalizacją.
    Do listy otwartych browarów dodajmy dziś, czy właściwie od majówki, Strandę.

Leave a comment:

• jacekwerner
    replied
    Jaworzyński browar z Legnickiego Pola to chyba coś podobnego jak browar Opolski z Krośnicy .
    Tak z czystej ciekawości - co konkretnie masz na myśli ?

Leave a comment: