System kaucyjny w Polsce

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Serokomlak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
    W 2007 roku na ekrany kin wszedł czeski film "Butelki zwrotne". Właśnie w tym czasie automaty w Czechach zastąpiły takie panie, które u nas w Polsce zaczynają się uczyć odróżniać butelki...

Automatów nie ma w wielu placówkach wielkopowierzchniowych.

Byłem dziś w Aldi , w którym na automacie taka informacja jak na załączonym zdjęciu. Pracownica powiedziała mi, że jednak przyjmuje za 10 gr. i nie kryje, że całym tym systemem jest jeden wielki burdel. Nie wiem, gdziekolwiek te nowe automaty przyjmują szkło. Byłem też w Lidlu, plastiki przyjmują po staremu. Pracownik powiedział mi, że szkła w Lidlach nie przyjmują.

W sklepach piwnych też niewiele wiedzą. Kolega mówił mi, że mają dostać od operatora specjalnie zamykane worki do odbioru opakowań, ale nie wiadomo kiedy. Mało tego, część sklepów ściąga piwa bezpośrednio z Czech, nie wiadomo czy w przyszłości ni będzie problemów z obrotem piwa w takich opakowaniach. Butelki po zagranicznych piwach w Czechach są traktowane jako bezzwrotne, w Niemczech opatrzone są naklejką z kodem i można je oddać przynajmniej w miejscu zakupu.

Ta data 1 października niczego nie zmieniła. Żaden producent napojów nie puścił na rynek opakowań z kodem, ma to trwać przez najbliższe miesiące stopniowo, co już wcześniej zapowiadało chaos, spotęgowany dodatkowo wielością operatorów. Od czasów głębokiej komuny przegrywamy walkę z butelkami zwrotnymi. Teraz, u progu III wojny światowej, w czasie gdy nad naszymi głowami latają rosyjskie obiekty bezzałogowe możemy rzucać w nie bezzwrotnymi butelkami...
    "Butelki zwrotne" - świetny film, ale niewiele nam pomogą w omawianym tu temacie.

"Automatów nie ma w wielu placówkach wielkopowierzchniowych." - to zdaje się jest niezgodne z prawem (o ile te placówki sprzedają takie opakowania). Może trzeba to zgłosić odpowiednim organom? Wiadomo - okres przejściowy - niemniej powinni już mieć automaty. Fakt, że mogą jeszcze nie mieć towarów oznaczonych ikonką nowego systemu kaucyjnego.

"W sklepach piwnych też niewiele wiedzą. Kolega mówił mi, że mają dostać od operatora specjalnie zamykane worki do odbioru opakowań..." - dotyczy to tylko sklepów rozlewających piwa z kegów do butelek plastikowych. Worki są na petki.

"...część sklepów ściąga piwa bezpośrednio z Czech, nie wiadomo czy w przyszłości ni będzie problemów z obrotem piwa w takich opakowaniach." Odpowiem filozoficznie - co będzie w przyszłości, tego nie wie nikt. Niemniej czeskie butelki póki co na pewno nie będą trafiać do automatów (patrz przytoczony przez mnie powyżej przykład ze Słowacji). Skoro butelkomaty skanują kody kreskowe polskich producentów, to zbierać będą tylko ich opakowania oznaczone znakiem systemu kaucyjnego (np. Żywiec wyprodukowany przed 1 października będzie miał inny kod kreskowy niż to samo piwo wypuszczone na rynek po 1 października br.).

"Ta data 1 października niczego nie zmieniła." Zmieniła / zmieni, ale tylko w stosunku do towarów wypuszczonych po tej dacie.

Leave a comment:

• Serokomlak
    replied
    Do małych raczej bym nie chodził, bo jak znam życie będą miały kłopot. Kolega, który ma piwny sklep obawia się jak to będzie z odbiorem takich butelek. Markety mają odpowiednie powierzchnie, gdzie wjeżdżają duże ciężarówki, a w przypadku sklepów osiedlowych i w centrach miast dojazd nie jest taki łatwy. Poza tym lokalni zbieracze też będą korzystać z najbliższych im placówek, a na zapleczach takich sklepów nie ma zbyt wiele miejsca.
    Małe sklepy (poniżej 200 m kw) nie są zobligowane do uczestnictwa w nowym systemie kaucyjnym. Nie znaczy to, że nie mogą (powinny!) - tak, jak dotychczas - skupować butelek zwrotnych - grubościennych, wielorazowego użytku. Co więcej - w takich sklepach oddasz tego typu butelki po piwach czeskich i niemieckich (o ile mają takie piwa w asortymencie), których nie zwrócisz do automatów systemu kaucyjnego w Polsce.

Leave a comment:

• Serokomlak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART

na szczęście kod można sobie wydrukować, jeśli to miało by być przeszkodą
    Też o tym myślałem - w sytuacji zbieraczy etykiet. Tylko ilu kolekcjonerom będzie chciało się tak robić. Szkoda, że kod kreskowy stoi na przeszkodzie prostemu zwrotowi pełnowartościowego opakowania do systemu.

Leave a comment:

• Serokomlak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Ja pytałem się w kaufie o nowy system to pracownica owszem nie wiedziała, ale poszła do kierowniczki i za chwilę mi odpowiedziała. Generalnie są same ogólniki, a jak to będzie działać zobaczymy. Na pewno trzeba ruszyć do przodu i coś przetestować, aby móc narzekać. Nie sądzę, by ludzie zanosili puszki czy butelki po napojach do takich sieci jak Rossman. Raczej będą oddawać przy okazji cotygodniowych zakupów w markecie wielkopowierzchniowym. A jestem pewny, że ci co dotychczas wywalali butelki zwrotne do kosza i tak będą robić to dalej.
    Masz rację. Dalej będą tak robić. Tym bardziej, że system jest niejasny - mało czytelny. Nawet początkowy zapał takich osób może szybko wygasnąć. Wystarczy, że ktoś kilka razy będzie próbował zwrócić opakowanie, które albo przez brak / uszkodzenie kodu kreskowego, albo przez brak rejestracji danego opakowania w systemie nie będzie mogło być zwrócone w automacie.

Leave a comment:

• Serokomlak
    replied

No to obawiam się, że mogą tęsknić dalej, bo nie wiadomo jak automaty będą to sczytywać, jak po kodach na etykiecie będzie to będzie zonk.
    W ogóle jestem ciekawy jak to będzie sczytywało. W Niemczech jest tak, że na rzadkich butelkach po specjalnym kodzie (a i to nie zawsze), jak również po butelkach. Już kilka dobrych lat prowadzę badania w tym temacie i wiem, że kupowane poza Niemcami bączki (steine) popularne wśród belgijskich browarów wchodzą bez problemu, polkie bączki nie wszystkie (chyba są u nas dwa wzory tej butelki, ale bodaj z Witnicą nie było problemu). Sprawdzałem krachle ze Zduńskiej Woli i mimo, że kształt bardzo zbliżony do niemieckiej w zdecydowanej większości wypluwał. Połknął natomiast jedną krachlę z Litwy. Tak samo w Czechach butelki NRW po niemieckich piwach przyjmowane są bez problemu

Ciekawe czy u nas będzie można bez problemu oddawać butelki Czech i Niemiec, bo jak będą po złotówce, to będzie to kaucja wyższa niż w tych państwach.
    "...czy u nas będzie można bez problemu oddawać butelki Czech i Niemiec". Nie oddasz w Polsce do butelkomatu butelek z Czech i Niemiec. Kody kreskowe z etykiet z tych butelek nie będą włączone do systemu. Butelki te będzie można oddawać jak dotąd - w sklepach, które sprzedają takie piwa.

"...jak automaty będą to sczytywać, jak po kodach na etykiecie będzie to będzie zonk." Tak będzie, nie inaczej. Niestety, bo uważam to za bezcelowe. To tak, jakby idei recyklingu przyświecał obowiązek zebrania do systemu tylko opakowań wypuszczonych przez konkretnych producentów, a nie po prostu opakowań, które można by przetworzyć.

Np. w Danii możesz oddać do automatu butelkę plastikową zgniecioną i bez etykiety. U nas nie możesz takiej butelki zgnieść, a i oddasz ją tylko wtedy jeśli dodatkowo będzie posiadała etykietę z kodem kreskowym zarejestrowanym w systemie.

"...w Czechach butelki NRW po niemieckich piwach przyjmowane są bez problemu". Zgadza się. Co więcej - tak samo w Niemczech automaty przyjmują butelki NRW po piwach czeskich. Niestety u nas będzie tak, jak na Słowacji, gdzie do automatu nie oddasz czeskiej butelki szklanej wielokrotnego użytku - bo mino tego, że ma taki sam kształt, to jej kod kreskowy nie jest zarejestrowany w systemie i automat jej nie rozpozna. Na Słowacji czeską butelkę kaucjonowaną musisz zanieść kasjerowi.

Leave a comment:

• Serokomlak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
    Wg raportu firmy Deloitte:
    "Obsługa systemu kaucyjnego w ciągu pierwszych 10 lat jego funkcjonowania będzie kosztowało polskiego podatnika 40 miliardów zł."
    Źródło: dorzeczy.pl
    Warto czytać źródła, a nie opracowania. To, że obsługa systemu ileś kosztuje, nie znaczy, że operatorzy nie będą na plusie. Odpady przetwarzalne, to wręcz żyła złota. Sam fakt, że mamy w Polsce aż siedmiu operatorów systemu kaucyjnego powinien dawać do myślenia.

Leave a comment:

• Serokomlak
    replied
    Aluminiowe puszki piw kraftowych oklejone są folią, dzięki czemu takie aluminium nie może już być wykorzystane. W związku z tym chcąc być eko wyrzucałem je po zdjęciu ety.
    Ciekawi mnie jak system poradzi sobie nie tylko z puszkami, ale też butelkami oklejonymi w tem sposób. Co z butelkami cienkościennymi (wiadomo, że jednorazówki mają mieć kaucję 0,5 zł. a opakowanie wielokrotnego użytku 1 zł. Coś mi się wydaje, że to bez sensu, w Niemczech jest na odwrót. Jeśli kaucja za butelkę wielokrotnego użytku będzie wyższa niż jednorazówek, to producentom chyba będzie opłacało się bardziej korzystać z jednorazówek, w tym szkła cienkościennego i puszek, które są często owiniętą folią i nic już z tym nie zrobisz...)?
    To jest tylko jedna z wielu wątpliwości. Czy jest tu ktoś obeznany bardziej z tematem, kto będzie chciał podać więcej informacji z biegiem wprowadzenia systemu. Jakie są Wasze spostrzeżenia?
    Chwała Tobie za odklejanie plastikowych etykiet z puszek i butelek przed ich segregacją do odpowiedniego pojemnika na odpady. Też to robimy.
    Jak system będzie sobie radził "z puszkami, ale też butelkami oklejonymi w ten sposób"? Po pierwsze, żeby oddać opakowanie do systemu kaucyjnego trzeba będzie zczytać kod kreskowy produktu w butelkomacie. Słabo, bo czasem etykieta sama odpada, albo jest uszkodzona np. w miejscu kodu kreskowego. Generalnie uważam, że zwrotna jest butelka / puszka, a nie... etykieta. Automaty powinny skanować kształty i wagę opakowań, a nie kody kresowe. A co z kolekcjonerami etykiet? Bez etykiety nie oddasz pełnowartościowej puszki aluminiowej do systemu / przetworzenia. Powinno chodzi o zwrot / przetwarzanie opakowań, a nie zbiór butelek czy puszek danego producenta (poprzez kod kreskowy).

"Co z butelkami cienkościennymi"? Na razie nic. Nie będą objęte systemem kaucyjnym. Niektóre z małych browarów już myślą o porzuceniu puszek na rzecz butelek bezzwrotnych.

"...jednorazówki mają mieć kaucję 0,5 zł. a opakowanie wielokrotnego użytku 1 zł. Coś mi się wydaje, że to bez sensu, w Niemczech jest na odwrót." Masz rację - to aberracja.

"Jeśli kaucja za butelkę wielokrotnego użytku będzie wyższa niż jednorazówek, to producentom chyba będzie opłacało się bardziej korzystać z jednorazówek, w tym szkła cienkościennego.." Tym bardziej, że szkło cienkościenne - butelki bezzwrotne nadal nie będą objęte systemem kaucyjnym.

Leave a comment:

• Serokomlak
    replied
    Ze wszystkich plastikowych butelek jakie zaniosłem do Kauflandu automat nie przyjął mi żadnej.
    W podobnym teście Lidl wypadł szokująco dobrze. Przyjął mi zdecydowaną większość, w tym między innymi czeskie butelki PET po piwach rzemieślniczych
    W przyszłości butelki i plastikowe i puszki będą oznaczone specjalnym znakiem, który skanuje maszyna, teraz automaty w Lidlu skanują każdy kod kreskowy i naliczają po 10 groszy. Czy takie PETy po 1 października będą naliczany po 50 gr?
    Co było, to minęło.
    Teraz opakowania kaucjonowane muszą być rozpoznawane przez kod kreskowy, co wyklucza opakowania wyprodukowane poza Polską.
    Skanowany będzie kod kreskowy (EAN) a nie "specjalny znak" kaucyjny (ten informuje klienta o wartości kaucji - i tyle).

Leave a comment:

• Serokomlak
    replied
    System kaucyjny rusza w bólach w Polsce. Nie towarzyszy ma szeroko zakrojona kampania informacyjna, natomiast już słychać o wielu wątpliwościach i niepewności ze strony m.in. mniejszych sklepów.
    Fakt. Sklepy nie otrzymały żadnych informacji na ten temat, a wszelkie info na stronach rządowych gov.pl są kierowane raczej do konsumentów. (Wyłącznie) Do klientów sklepów skierowano też wiadomości medialne (nie kampanię informacyjną - to byłyby spoty za rządowe pieniądze, a takich nie ma), które pokazały się w ostatnich dniach przed 1 października - datą wejścia w życie systemu kaucyjnego.
    Inna sprawa, że nowy system kaucyjny sklepów poniżej 200 m kw nie obliguje. Chyba, że zgłoszą się do systemu dobrowolnie, ale przy takim braku dedykowanej kampanii informacyjnej nie prognozuję, żeby był to istotny odsetek małych sklepów. Wprawdzie widziałem w mediach wypowiedź przedstawiciela jednego z siedmiu operatorów kaucyjnych w Polsce, który twierdził, że małe sklepy chętnie przystępują do systemu, by związać dodatkowo klientów, to jednak postrzegam to jako autoreklamę systemu, prawdopodobnie nie mającą potwierdzenia w znanej mi rzeczywistości. Wręcz przeciwnie - widzę niechęć do wprowadzania nowych rozwiązań kaucyjnych w zobligowanych do tego niezależnych sieciach marketów. Widać to choćby po ustawieniu niewielkich butelkomatów (które zapewne szybko się zapełnią, a wtedy wystarczy powiesić kartkę z informacją "automat nieczynny"). Nie można się jednak temu dziwić, skoro sklep sam musi zakupić automat, a ceny tych urządzeń wahają się od 20 do nawet 80 tys. złotych.

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    Panowie, spokojnie, nie ma się co podniecać, nie odkryję Ameryki, jeśli powiem, że butelki z piwem będą miały kaucyjne oznaczenia pewnie gdzieś na początku grudnia albo koło świąt. Do tego czasu wyleje się mnóstwo uwag, żalów, pretensji, etc. Ani nie jestem fanem nowego systemu, ani jakimś zdecydowanym jego przeciwnikiem. O porażce bądź sukcesie będzie można pewnie mówić wstępnie po Nowym Roku.

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek
    Wczoraj sprawdziłem Lidla. Puszki i PET-y bez nowych kodów w dalszym ciągu automat przyjmuje po 10 gr, te z kodami kaucji po 50 gr, butelki zwrotne oddaje się przy kasie po 1 zł.
    były juz z nowymi kodami kaucji?

Leave a comment:

• dadek
    replied
    Wczoraj sprawdziłem Lidla. Puszki i PET-y bez nowych kodów w dalszym ciągu automat przyjmuje po 10 gr, te z kodami kaucji po 50 gr, butelki zwrotne oddaje się przy kasie po 1 zł.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    W kaufie zmienili automaty chyba na przełomie miesiąca, bo 1-go stały już nowe, a dzień wcześniej jeszcze stare. Skoro nie ma nowych systemowych opakowań to przyjmują po staremu (co zresztą pisałem wcześniej), czyli tylko te sprzedawane w tym obiekcie po 50 gr. Na półkach z napojami też bez zmian, bo to jeszcze partia towaru, która przyszła wcześniej.
    Także dalej bijemy pianę o nic, bo system jeszcze nie funkcjonuje - nie ma opakowań z kodem.

Leave a comment:

• darekd
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Pojawiły się w necie zdjęcia ofert butelek z napojami 3,001l - chyba że to żart internetowy, nie zgłębiałem tematu
    .

To 1 październik a nie 1 kwiecień. Kaufland: https://tuwroclaw.com/artykul/od-dzi...ystem-n2051265

Leave a comment:

• ART
    replied
    Z systemu nie korzystałem jeszcze, ale moje obserwacje:

31.09 - w Opolu półki z napojami były przetrzebione, jakby miał nadejść jakiś kataklizm.

Pojawiły się w necie zdjęcia ofert butelek z napojami 3,001l - chyba że to żart internetowy, nie zgłębiałem tematu

Specjalnie włączyłem tv i zerknąłem na wiadomości, po przeklikaniu przez kanały, tylko w TTV natrafiłem na materiał na ten temat - i co z niego wynikło? Ano to, że system ma objąć butelki szklane po... nowym roku (a teraz tylko pety)!
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2025-10-02, 07:45.

Leave a comment: