System kaucyjny w Polsce

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13230

System kaucyjny w Polsce

System kaucyjny rusza w bólach w Polsce. Nie towarzyszy ma szeroko zakrojona kampania informacyjna, natomiast już słychać o wielu wątpliwościach i niepewności ze strony m.in. mniejszych sklepów.

Jest rządowa strona informacyjna:

oraz strona Polskiego Systemu Kaucyjnego:

Jak wiadomo automaty zwrotne z rozszerzoną możliwością zwrotu działają już w niektórych sieciach.
    Póki co działa/nie działa to różnie.

Ze wszystkich plastikowych butelek jakie zaniosłem do Kauflandu automat nie przyjął mi żadnej.
    W podobnym teście Lidl wypadł szokująco dobrze. Przyjął mi zdecydowaną większość, w tym między innymi czeskie butelki PET po piwach rzemieślniczych
    W przyszłości butelki i plastikowe i puszki będą oznaczone specjalnym znakiem, który skanuje maszyna, teraz automaty w Lidlu skanują każdy kod kreskowy i naliczają po 10 groszy. Czy takie PETy po 1 października będą naliczany po 50 gr?

Aluminiowe puszki piw kraftowych oklejone są folią, dzięki czemu takie aluminium nie może już być wykorzystane. W związku z tym chcąc być eko wyrzucałem je po zdjęciu ety.
    Ciekawi mnie jak system poradzi sobie nie tylko z puszkami, ale też butelkami oklejonymi w tem sposób. Co z butelkami cienkościennymi (wiadomo, że jednorazówki mają mieć kaucję 0,5 zł. a opakowanie wielokrotnego użytku 1 zł. Coś mi się wydaje, że to bez sensu, w Niemczech jest na odwrót. Jeśli kaucja za butelkę wielokrotnego użytku będzie wyższa niż jednorazówek, to producentom chyba będzie opłacało się bardziej korzystać z jednorazówek, w tym szkła cienkościennego i puszek, które są często owiniętą folią i nic już z tym nie zrobisz...)?

To jest tylko jedna z wielu wątpliwości. Czy jest tu ktoś obeznany bardziej z tematem, kto będzie chciał podać więcej informacji z biegiem wprowadzenia systemu. Jakie są Wasze spostrzeżenia?
    Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2025-09-21, 21:13.
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5080

Wg raportu firmy Deloitte:
    "Obsługa systemu kaucyjnego w ciągu pierwszych 10 lat jego funkcjonowania będzie kosztowało polskiego podatnika 40 miliardów zł."

Źródło: dorzeczy.pl

5555 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• e-prezes
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19343

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
      System kaucyjny rusza w bólach w Polsce. Nie towarzyszy ma szeroko zakrojona kampania informacyjna (...)
      Mam odmienne zdanie i mimo, że temat mi rozpoznawalny to parę razy w TV natknąłem się na spoty. Pamiętam czasy, kiedy nie było systemu kaucyjnego, a były skupy i przyjmuję taki scenariusz, że będą malkontenci.

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24239

Wszyscy byli piwowarzy domowi czekali z utęsknieniem na możliwość zwrotu butelek poupychanych po domach piwnicach i tapczanach żeby w końcu jakoś odrobić inwestycje
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 13230

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
          Wszyscy byli piwowarzy domowi czekali z utęsknieniem na możliwość zwrotu butelek poupychanych po domach piwnicach i tapczanach żeby w końcu jakoś odrobić inwestycje
          No to obawiam się, że mogą tęsknić dalej, bo nie wiadomo jak automaty będą to sczytywać, jak po kodach na etykiecie będzie to będzie zonk.
          W ogóle jestem ciekawy jak to będzie sczytywało. W Niemczech jest tak, że na rzadkich butelkach po specjalnym kodzie (a i to nie zawsze), jak również po butelkach. Już kilka dobrych lat prowadzę badania w tym temacie i wiem, że kupowane poza Niemcami bączki (steine) popularne wśród belgijskich browarów wchodzą bez problemu, polkie bączki nie wszystkie (chyba są u nas dwa wzory tej butelki, ale bodaj z Witnicą nie było problemu). Sprawdzałem krachle ze Zduńskiej Woli i mimo, że kształt bardzo zbliżony do niemieckiej w zdecydowanej większości wypluwał. Połknął natomiast jedną krachlę z Litwy. Tak samo w Czechach butelki NRW po niemieckich piwach przyjmowane są bez problemu

Ciekawe czy u nas będzie można bez problemu oddawać butelki Czech i Niemiec, bo jak będą po złotówce, to będzie to kaucja wyższa niż w tych państwach.

Comment

• darekd
            🍺🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 13230

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes

Mam odmienne zdanie i mimo, że temat mi rozpoznawalny to parę razy w TV natknąłem się na spoty. Pamiętam czasy, kiedy nie było systemu kaucyjnego, a były skupy i przyjmuję taki scenariusz, że będą malkontenci.
            TV nie oglądam, więc nie zauważyłem tego. W necie nie widziałem jakiegoś ruchu. Natomiast spodziewałem się jakiś akcji informacyjnych w sieciach handlowych. Ostatnio pracownik Aldu z rozbrajającą szczerością przyznał, że sam nie wie co teraz ich automaty przyjmują a czego nie. Czyli pracownicy sieci nie są przeszkoleni na ten temat przez operatorów. Już widać, że będzie problem, bo te automaty w Lidlu i Aldi są na terenie powierzchni handlowej i domyślam się, że te opakowania, które zostaną nie przyjęte klienci będą zostawiać na podłodze, bo nie będzie tam koszy.

Malkontentów będzie cała gama - od tych co kwestionują polskie członkostwo w UE, po tych którym będzie przeszkadzał bezdomny z workiem fantów w markecie...

Podobno system kaucyjny (zaprojektowany przez poprzednią władzę) oparty jest na rozwiązaniach... węgierskich. Skutkiem tego sieć Rossmann już zapowiedziała wycofanie ze sprzedaży napojów w swojej sieci (oczywiście w rozwiązaniach w Niemczech czy Czechach wielkopowierzchniowe drogerie nie skupują opakowań). Z tego co wiem puszki z napojami dostępne są m.in. odzieżowej sieci TK Maxx, ale też m.in. w Action, Dealz. Ten ostatni ma spory asortyment napojów, ale bezalkoholowych. Czy teraz będzie można oddawać tam butelki i puszki po piwie? Będzie młyn

Tak sobie jeszcze myślę, że może operatorzy naszego systemu kaucyjnego - Krajowy System Kaucyjny S.A. (Kaucja.pl), Polski System Kaucyjny S.A. (PolKa), Zwrotka S.A., Reselekt S.A., OK Operator Kaucyjny S.A. oraz EKO-OPERATOR S.A. może byliby zainteresowani kampanią informacyjną na takim medium jakim jest browar.biz ?

Comment

• e-prezes
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19343

Ja pytałem się w kaufie o nowy system to pracownica owszem nie wiedziała, ale poszła do kierowniczki i za chwilę mi odpowiedziała. Generalnie są same ogólniki, a jak to będzie działać zobaczymy. Na pewno trzeba ruszyć do przodu i coś przetestować, aby móc narzekać. Nie sądzę, by ludzie zanosili puszki czy butelki po napojach do takich sieci jak Rossman. Raczej będą oddawać przy okazji cotygodniowych zakupów w markecie wielkopowierzchniowym. A jestem pewny, że ci co dotychczas wywalali butelki zwrotne do kosza i tak będą robić to dalej.

Comment

• darekd
                🍺🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 13230

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                Ja pytałem się w kaufie o nowy system to pracownica owszem nie wiedziała, ale poszła do kierowniczki i za chwilę mi odpowiedziała. Generalnie są same ogólniki, a jak to będzie działać zobaczymy. Na pewno trzeba ruszyć do przodu i coś przetestować, aby móc narzekać. Nie sądzę, by ludzie zanosili puszki czy butelki po napojach do takich sieci jak Rossman. Raczej będą oddawać przy okazji cotygodniowych zakupów w markecie wielkopowierzchniowym. A jestem pewny, że ci co dotychczas wywalali butelki zwrotne do kosza i tak będą robić to dalej.
                Ja cieszę się, że ten temat w końcu ruszył, ale przykład Rossmanna już pokazuje, że nie wszystko jest przemyślane. Oferują wąską gamę napojów i masz rację, że mało kto by do nich przychodził z puszkami i butelkami. Musieli jednak każdy sklep przygotować na taką ewentualność, dlatego wycofanie się ze sprzedaży napojów nie dziwi.

Znalazłem serię tekstów dotyczących doświadczeń autora ze zwrotem opakowań w Aldi:

Do startu systemu kaucyjnego w Polsce zostały dwa tygodnie. Jak swoich klientów do tej rewolucji przygotowują największe sieci handlowe w kraju? Po wizycie w placówkach Lidla i Kauflandu, czas na sklep Aldi. W porównaniu z największymi sieciami handlowymi jak Biedronka, Lidl, sklepów Aldi jest znacznie mniej. Spółka posiada u nas w sumie ponad 370 placówek handlowych, czyli […]

Lidlu:

Oficjalnie system kaucyjny w Polsce ruszy od 1 października 2025 r. Ale największe sieci handlowe już od miesięcy przyzwyczają swoich klientów do zwracania butelek. Jak sobie z tym radzą? Mój przegląd zaczynam od Lidla. Moje miasto, czyli Siemianowice Śląskie, idealnie nadaję się do tego typu testów. Na stosunkowo małej powierzchni ok. 25 km kw. (mniej […]

i Kauflandzie:

Jak sieci handlowe radzą sobie z przygotowaniem do zbliżającego się wielkimi krokami systemu kaucyjnego? Kontynuujemy nasz test. Po tym, jak sprawdziłem butelkomat w Lidlu, tym razem udałem się z butelką PET do Kauflandu. Może inne sklepy się obrażą, ale Kaufland w Siemianowicach Śląskich to ciągle mój ulubiony sklep. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia, istnieje już od ponad 20 […]

Też z kaufa mam najgorsze doświadczenie. Nie próbowałem w Biedronce jeszcze.

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd

No to obawiam się, że mogą tęsknić dalej, bo nie wiadomo jak automaty będą to sczytywać, jak po kodach na etykiecie będzie to będzie zonk.
                  na szczęście kod można sobie wydrukować, jeśli to miało by być przeszkodą

- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment