System kaucyjny w Polsce

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13228

System kaucyjny w Polsce

System kaucyjny rusza w bólach w Polsce. Nie towarzyszy ma szeroko zakrojona kampania informacyjna, natomiast już słychać o wielu wątpliwościach i niepewności ze strony m.in. mniejszych sklepów.

Jest rządowa strona informacyjna:

oraz strona Polskiego Systemu Kaucyjnego:

Jak wiadomo automaty zwrotne z rozszerzoną możliwością zwrotu działają już w niektórych sieciach.
    Póki co działa/nie działa to różnie.

Ze wszystkich plastikowych butelek jakie zaniosłem do Kauflandu automat nie przyjął mi żadnej.
    W podobnym teście Lidl wypadł szokująco dobrze. Przyjął mi zdecydowaną większość, w tym między innymi czeskie butelki PET po piwach rzemieślniczych
    W przyszłości butelki i plastikowe i puszki będą oznaczone specjalnym znakiem, który skanuje maszyna, teraz automaty w Lidlu skanują każdy kod kreskowy i naliczają po 10 groszy. Czy takie PETy po 1 października będą naliczany po 50 gr?

Aluminiowe puszki piw kraftowych oklejone są folią, dzięki czemu takie aluminium nie może już być wykorzystane. W związku z tym chcąc być eko wyrzucałem je po zdjęciu ety.
    Ciekawi mnie jak system poradzi sobie nie tylko z puszkami, ale też butelkami oklejonymi w tem sposób. Co z butelkami cienkościennymi (wiadomo, że jednorazówki mają mieć kaucję 0,5 zł. a opakowanie wielokrotnego użytku 1 zł. Coś mi się wydaje, że to bez sensu, w Niemczech jest na odwrót. Jeśli kaucja za butelkę wielokrotnego użytku będzie wyższa niż jednorazówek, to producentom chyba będzie opłacało się bardziej korzystać z jednorazówek, w tym szkła cienkościennego i puszek, które są często owiniętą folią i nic już z tym nie zrobisz...)?

To jest tylko jedna z wielu wątpliwości. Czy jest tu ktoś obeznany bardziej z tematem, kto będzie chciał podać więcej informacji z biegiem wprowadzenia systemu. Jakie są Wasze spostrzeżenia?
    Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2025-09-21, 21:13.
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5079

Wg raportu firmy Deloitte:
    "Obsługa systemu kaucyjnego w ciągu pierwszych 10 lat jego funkcjonowania będzie kosztowało polskiego podatnika 40 miliardów zł."

Źródło: dorzeczy.pl

5555 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• e-prezes
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19343

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
      System kaucyjny rusza w bólach w Polsce. Nie towarzyszy ma szeroko zakrojona kampania informacyjna (...)
      Mam odmienne zdanie i mimo, że temat mi rozpoznawalny to parę razy w TV natknąłem się na spoty. Pamiętam czasy, kiedy nie było systemu kaucyjnego, a były skupy i przyjmuję taki scenariusz, że będą malkontenci.

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24237

Wszyscy byli piwowarzy domowi czekali z utęsknieniem na możliwość zwrotu butelek poupychanych po domach piwnicach i tapczanach żeby w końcu jakoś odrobić inwestycje
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• darekd
          🍺🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 13228

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
          Wszyscy byli piwowarzy domowi czekali z utęsknieniem na możliwość zwrotu butelek poupychanych po domach piwnicach i tapczanach żeby w końcu jakoś odrobić inwestycje
          No to obawiam się, że mogą tęsknić dalej, bo nie wiadomo jak automaty będą to sczytywać, jak po kodach na etykiecie będzie to będzie zonk.
          W ogóle jestem ciekawy jak to będzie sczytywało. W Niemczech jest tak, że na rzadkich butelkach po specjalnym kodzie (a i to nie zawsze), jak również po butelkach. Już kilka dobrych lat prowadzę badania w tym temacie i wiem, że kupowane poza Niemcami bączki (steine) popularne wśród belgijskich browarów wchodzą bez problemu, polkie bączki nie wszystkie (chyba są u nas dwa wzory tej butelki, ale bodaj z Witnicą nie było problemu). Sprawdzałem krachle ze Zduńskiej Woli i mimo, że kształt bardzo zbliżony do niemieckiej w zdecydowanej większości wypluwał. Połknął natomiast jedną krachlę z Litwy. Tak samo w Czechach butelki NRW po niemieckich piwach przyjmowane są bez problemu

Ciekawe czy u nas będzie można bez problemu oddawać butelki Czech i Niemiec, bo jak będą po złotówce, to będzie to kaucja wyższa niż w tych państwach.

Comment

• darekd
            🍺🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 13228

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes

Mam odmienne zdanie i mimo, że temat mi rozpoznawalny to parę razy w TV natknąłem się na spoty. Pamiętam czasy, kiedy nie było systemu kaucyjnego, a były skupy i przyjmuję taki scenariusz, że będą malkontenci.
            TV nie oglądam, więc nie zauważyłem tego. W necie nie widziałem jakiegoś ruchu. Natomiast spodziewałem się jakiś akcji informacyjnych w sieciach handlowych. Ostatnio pracownik Aldu z rozbrajającą szczerością przyznał, że sam nie wie co teraz ich automaty przyjmują a czego nie. Czyli pracownicy sieci nie są przeszkoleni na ten temat przez operatorów. Już widać, że będzie problem, bo te automaty w Lidlu i Aldi są na terenie powierzchni handlowej i domyślam się, że te opakowania, które zostaną nie przyjęte klienci będą zostawiać na podłodze, bo nie będzie tam koszy.

Malkontentów będzie cała gama - od tych co kwestionują polskie członkostwo w UE, po tych którym będzie przeszkadzał bezdomny z workiem fantów w markecie...

Podobno system kaucyjny (zaprojektowany przez poprzednią władzę) oparty jest na rozwiązaniach... węgierskich. Skutkiem tego sieć Rossmann już zapowiedziała wycofanie ze sprzedaży napojów w swojej sieci (oczywiście w rozwiązaniach w Niemczech czy Czechach wielkopowierzchniowe drogerie nie skupują opakowań). Z tego co wiem puszki z napojami dostępne są m.in. odzieżowej sieci TK Maxx, ale też m.in. w Action, Dealz. Ten ostatni ma spory asortyment napojów, ale bezalkoholowych. Czy teraz będzie można oddawać tam butelki i puszki po piwie? Będzie młyn

Tak sobie jeszcze myślę, że może operatorzy naszego systemu kaucyjnego - Krajowy System Kaucyjny S.A. (Kaucja.pl), Polski System Kaucyjny S.A. (PolKa), Zwrotka S.A., Reselekt S.A., OK Operator Kaucyjny S.A. oraz EKO-OPERATOR S.A. może byliby zainteresowani kampanią informacyjną na takim medium jakim jest browar.biz ?

Comment

• e-prezes
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19343

Ja pytałem się w kaufie o nowy system to pracownica owszem nie wiedziała, ale poszła do kierowniczki i za chwilę mi odpowiedziała. Generalnie są same ogólniki, a jak to będzie działać zobaczymy. Na pewno trzeba ruszyć do przodu i coś przetestować, aby móc narzekać. Nie sądzę, by ludzie zanosili puszki czy butelki po napojach do takich sieci jak Rossman. Raczej będą oddawać przy okazji cotygodniowych zakupów w markecie wielkopowierzchniowym. A jestem pewny, że ci co dotychczas wywalali butelki zwrotne do kosza i tak będą robić to dalej.

Comment