W Střítežu, przy trasie kolejowej Český Těšín - Frydek-Mistek otworzył się browar "RADAS".
Mają już własną stronkę, link: http://www.radas.cz/cz/uvod.php
Kiedyś właśnie widziałem reklamę z vlaka jak wracaliśmy z Konicka do Cieszyna, ale nie mogłem nic znaleźć w necie na ten temat.
Trzeba koniecznie odwiedzić w niedługim czasie
Okazuje się, że od roku w miasteczku Kamenice nad Lipou (Vysocina) działa sobie browarek Kokeš. Piwo do dostania na miejscu (o czym wnioskuję po obejrzeniu ich storny na FB) przez okno - niczym w Libercu u Vendelina, oraz w Pradze i Olomoucu.
Kolejna nowość. Kilka dni temu ruszył we wsi Biskupice-Pulkov (znowu Vysočina, mniej więcej w rejonie browaru Dalešice) browarek Gajdoš. Czynny od środy do soboty w godzinach 17-21, a w niedziele 14-20. Więcej informacji brak.
Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2013-08-22, 19:42.
Slavný hokejový brankář minulosti Roman Čechmánek už není jen hokejovým agentem, ale odedneška také pivovarníkem. Vaří pivo zvané Lev. V podobě zlaté, stříbrné a bronzové, tedy podle stupňů. A taky jednu lvici, pivo spíše pro ženy. „Pivo se u nás pije nejvíce hned po vodě, navíc Češi pivo milují a lev je národním symbolem hrdosti.... Celý článek
Chyba świeża wiadomość od Nomada (FB) - w Decinie będą mieć minibrowar:
"Its a great fun to be a flying, or gypsy brewery. But on the other hand, it's a bit frustrating to know that people want more of your beer but there is no space as the friendly breweries are too busy with their own beers. Well, I am glad that they make so much of their beers
So we signed a rent of a brewpub in my hometown Decin, where czech investors are building in a former brewery, which was closed in 1996, 80 shops, restaurants and, well a microbrewery.
We will brew Kapitan (Captain), the number one brand of the former brewerey - pale lager(Decin is a river harbour city) and our Nomads beer. The doors should open in April of next year. More info soon... http://www.centrumpivovar.cz/ "
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek
Drobna zagadka - odwiedzając 1 sierpnia miejscowość Dolni Lomna (Łomna Dolna) nieopodal Jablunkova (z okazji koncertu Tomasza Klusa), w restauracji hotelu "Pod Akaty" natrafiłem na piwo Hrčavský ležák 11° světlé oraz tmavé Lomňan. Więcej na stronie hotelu: http://www.hotelpodakaty.cz/restaurace. W sieci znalazłem taką oto informację z maja tego roku: http://fm.denik.cz/podnikani/nejvych...-20130212.html. Wedle osoby stojącej za barem piwo w Hrčavie już warzą i dostarczają je jedynie do dwóch zaprzyjaźnionych gospód. Może ktoś wie coś więcej ?
za pozno zauwazylem, piwo jest warzone w Horni Lomne pod Kycmolem i tam tez go mozna sie napic, tetsowal tesciu przed dwoma tygodniami
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alexanderfeld
W Střítežu, przy trasie kolejowej Český Těšín - Frydek-Mistek otworzył się browar "RADAS".
Mają już własną stronkę, link: http://www.radas.cz/cz/uvod.php
bylem w piatek i .... nie polecam narazie
wszystko bardzo ladne, budynek, kostki brukowe, samochody sportowe, samochody z oznaczonymi logami, tylko piwa brak . Warza, tylko nie powiedziala mi pani gdzie, kupic mozna tylko kegi 30l i 50l, w petach nie mozna tam kupic, zadne podstawki, etykietki, szklo nie mozna nabyc (mowila ze za miesiac) a piwo mozna wyprobowac w sasiedniej wiosce Hnojnik w knajpie "U zajice". Ale nie pojechalem tam, bo juz bylem troche rozczarowany i brak czasu
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Oraz między innymi:
- Třinec: Pizzeria Alfredo
- Frýdek-Místek: Tipsport bar Simon
- Frýdek-Místek: Restaurace U Toma
- Ostrava: Kurnik Šopa
tak, tam naprzyklad byly, ale mi pani mowila ze aktualnie jest tylko w tym Hnojniku. Kumpel tez mial to piwo w Odrach, nie bylo ponoc zle, ale cena go troche powalila ze nie oplaca mu sie go miec na stale lub czesciej
Nie bywałe, że w tak małej miejscowości powstał trzeci browar. Wiem, Telč to bajkowe miasteczko wpisane na listę UNESSCO, ale niestety czasy się zmieniły i turystów mało. W sumie to praktycznie nie ma ich wcale. W lokalach w większości siedzą tubylcy, przez rynek raz na jakiś czas przejdą...
Pozlovice to miasteczko położone niedaleko uzdrowiska Luhačovice, tak dosłownie pięć kilometrów od. Mieścinę otacza zalesiony krajobraz zdominowany przez szczyt Pogórza Vizovickiego - Komonec. Szczyt ten jest częstym celem podróży turystów, rowerzystów i przebywających w okolicy kuracjuszy....
Horažďovice to historyczne miasteczko w Czechach, położone około 17 km na północny zachód od Strakonic. Prawdopodobnie założone w X wieku jako osada poszukiwaczy złota . Na rynku góruje ładny kościół, równie ładne kamienice, ale i wszechobecna betonoza, szkoda, bo cienia i...
Strakonice, to malownicze miasto w południowych Czechach, położone na zbiegu rzek Otavy i Volyňki. Po jednej stronie rzeki można zwiedzać ładny, gotycki zamek, a po drugiej na skromnym, kiszkowatym ryneczku od 2022 roku działa browar Haďák.
Pierwszy człon nazwy browaru to nazwisko właściciela,...
Obecnie browar mieści się pod adresem : Bezručova 613/30 w pięknie odrestaurowanym budynku dawnego młyna : 6 sierpnia 2025, po obejrzeniu Diabelskich Głów i innych ciekawych form skalnych w miejscowości Želízy-Liběchov wizyta w Melniku była niejako obowiązkiem - jak się okazalo bardzo...
Comment