A czy Szanowna Pani Marusia lub Pan/Pani chemmobile otarli się o produkt o nazwie Tetrahop?
Przy piwie o IBU, izomerach i w ogóle o chmielu
Collapse
X
-
Wychodzi na to, że jest to produkt reakcji izomeryzacji alfakwasów zawartych w żywicy (uzyskanej z szyszek chmielowych) w obecności soli węglanowych metali alkalicznych. Nie doszukałem się wzmianki o "izomerach chmielu". A "izomery chmielu" a "izomery alfakwasów" to taka różnica jak pomiędzy "kupiłem nowy samochód" a "kupiłem nowe felgi do starego samochodu". Jeśli ktoś chce posługiwać się fachowym słownictwem i zdobywać fachową wiedzę musi poznać chociaż podstawy dziedzin nauki, w które się zapuszcza. W przeciwnym wypadku skończy się na typowej polskiej prowizorce. Oczywiście we własnym gronie niedouczonych może brylować i szpanować słownictwem. Może się jednak zdarzyć, że trafi na lepszego kozaka, a wtedy jego "wiedza" wzbudzi co najwyżej uśmiech politowania.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
A tak przy okazji, to czy są jakieś realne podstawy do fetyszyzacji zizomeryzowanego ekstraktu chmielowego jako wcielenia ZUA?"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Delvish,
z linkowanej przeze mnie strony jako źródło ZUA niektórzy pewnie dopatrzą się w tym:
Ale za to jakie ma plusy- too costly as exclusive source of bitterness
- brewer must still consider sources of hop aroma and flavour
Produkt idealny dla koncernów produkujących masowe piwo.- very easy to handle, ship, store and use
- totally consistent and standardized
- product with highest utilization rate (65-70%)
- provides for very easy adjustment of bitterness
- allows production of beers with varying bitterness from a single base beer
- almost totally inert in aroma terms (non-variety specific)Ostatnia zmiana dokonana przez chemmobile; 2011-04-10, 12:57.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Czyli inaczej rzecz ujmując, jest to goryczka w "czystej" postaci. Dobrze wiedzieć."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Dodatkowo zizomeryzowany ekstrakt chmielowy ma tę zaletę, że nie skunksieje. Jest więc używany np. przez Angoli stosujących przezroczyste butelki. Ale np. w Czechach był synonimem przemysłowego piwa, w odróżnieniu od standardowego ekstraktu chmielowego.
Spora afera z tego wybuchła jak ichniejszy tabloid zrobił listę stosujących podejrzanej proweniencji specyfik. Dodatkowo wyszło, że stosują go Svijany, a nie stosuje Prazdroj.
Z kolei w Warce słyszałem, że pewnego dnia dotarły wytyczne z centrali, że mają zakaz stosowania tego rodzaju ekstraktu i koniec. Już nie pamiętam czy tyczyło to tylko Heinekena czy całej produkcji.Comment
-
Czy kolega "naukowiec" jeszcze nie dostrzegł, że wytykając mi brak wiedzy sam się ośmieszył?Nie doszukałem się wzmianki o "izomerach chmielu". A "izomery chmielu" a "izomery alfakwasów" to taka różnica jak pomiędzy "kupiłem nowy samochód" a "kupiłem nowe felgi do starego samochodu". Jeśli ktoś chce posługiwać się fachowym słownictwem i zdobywać fachową wiedzę musi poznać chociaż podstawy dziedzin nauki, w które się zapuszcza.
Jeżeli szukasz lepszego kozaka to daję ci następny termin do rozszyfrowania: redihop. Może teraz Twoja "supernaukowa" wiedza powiększy się o kolejny kawałek. A dla Twojej i Marusi informacji podaję, że określenie "izomer" jest w branży piwowarskiej znane i powszechnie używane w celu skrótowego odróżnienia zwykłych ekstraktów od tych w pełni zizomeryzowanych, czyli najczęściej właśnie tera i redihopu...Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobileOczywiście we własnym gronie niedouczonych może brylować i szpanować słownictwem. Może się jednak zdarzyć, że trafi na lepszego kozaka, a wtedy jego "wiedza" wzbudzi co najwyżej uśmiech politowania.Comment
-
a1410, jeśli ktoś tu się ośmiesza, to ty utożsamiając dosłownie nazwy handlowe specyfików z ich zawartością. Tetrahop to izomery chmielu
, a redihop to co to jest? Zredukowane izomery chmielu, tak? Hahaha...
Posługiwanie się fachowym słownictwem nie jest zgrywaniem "naukowca", a rzeczowym podejściem do tematu w którym zabiera się głos. Zwłaszcza, gdy chce się kogoś pouczać, jak ty Bartka87. Zasłanianie się rzekomą nowomową branżową jest objawem najzwyklejszego lenistwa umysłowego i brakiem chęci zgłębienia tematu.
Jest taki środek do udrożniania rur kanalizacyjnych pod nazwą "Kret". Pewnie w branży mówi się, że są to małe zgranulowane kreciki...Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Bartek, zgłosimy posty do wydzielenia do innego tematu, ale to jeszcze nie koniec
To się nazywa branżowy bełkot, to tak jakbym swojego czasu pracując w bankowości operowała słownictwem typu "pomieszać na implach" - mówi Ci to coś? No, nie mówi, i nie powinno. Zatem nie przenoś tego do języka, którym posługują się ludzie spoza branży, a w większości właśnie tacy tu są, bo dla nas taki "skrót" brzmi idiotycznie - bo taki zresztą jest, jak wiele skrótów branżowych.
Sami tutaj wypracowaliśmy różne swoje skróty, ale jak rozmawiam z ludźmi spoza forum, to ich nie stosuję.Comment
-
Dobrze jest nie tylko umieć czytać, ale także choć trochę rozumieć to, co się czyta. Nie pouczałem Bartka87, który moim zdaniem bardzo ciekawie się wypowiedział, tylko Masona, który rozczłonkował wypowiedź Bartka na kawałki próbując przy tym swoimi komentarzami ośmieszyć autora. A Bartek powiedział tylko to, co dostrzega na co dzień, co uważa za słuszne i co sprawdza się w Jego przypadku. I powiedział to bardzo fajnie, co i tak nie ochroniło go przez złośliwymi komentarzami zawsze wszystko lepiej wiedzących...
Z resztą zmasowany atak na Bartka jest kolejnym dowodem na to, że gdyby nawet zmartwychwstał Michael Jackson i udzielił portalowi wywiadu, to i wtedy znaleźli by się tutaj tacy, którzy by wiedzieli lepiej. I z pewnością mieli by rację...w ich własnym mniemaniu...Comment
-
Ale ja się wypowiadałem na forum piwowarskim, a nie Onetu i Ty, podobnie jak Kopyr, dobrze mnie zrozumieliście, więc nie rozumiem, o co Ci chodzi?Zatem nie przenoś tego do języka, którym posługują się ludzie spoza branży, a w większości właśnie tacy tu są, bo dla nas taki "skrót" brzmi idiotycznie - bo taki zresztą jest, jak wiele skrótów branżowych.
Sami tutaj wypracowaliśmy różne swoje skróty, ale jak rozmawiam z ludźmi spoza forum, to ich nie stosuję.
Comment
-
A ja to odebrałem zupełnie inaczej. Mason zwrócił uwagę na kilka niefortunnych sformułowań które można było pominąć albo ująć nieco inaczej. I nie wydaje mi się by była w tym jakaś złośliwość tylko konstruktywna krytyka. W końcu wszystkim nam zależy by piwa dobre były cenione i w miarę możliwości szeroko dostępne, więc nikomu nie będzie zależało by celowo storpedować takie wywiady. Chodzi bardziej o podpowiedzenie i doradzenie czegoś pożytecznego a to w moim przekonaniu jest znacznie bardziej korzystne niż głaskanie się na wyrost.Dobrze jest nie tylko umieć czytać, ale także choć trochę rozumieć to, co się czyta. Nie pouczałem Bartka87, który moim zdaniem bardzo ciekawie się wypowiedział, tylko Masona, który rozczłonkował wypowiedź Bartka na kawałki próbując przy tym swoimi komentarzami ośmieszyć autora.Comment
-
To mi trochę przypomina dyskusję o tym, czy wolnoTo się nazywa branżowy bełkot, to tak jakbym swojego czasu pracując w bankowości operowała słownictwem typu "pomieszać na implach" - mówi Ci to coś? No, nie mówi, i nie powinno. Zatem nie przenoś tego do języka, którym posługują się ludzie spoza branży, a w większości właśnie tacy tu są, bo dla nas taki "skrót" brzmi idiotycznie - bo taki zresztą jest, jak wiele skrótów branżowych.
Sami tutaj wypracowaliśmy różne swoje skróty, ale jak rozmawiam z ludźmi spoza forum, to ich nie stosuję.
pisać na browar.biz o estrach, fenolach i diacetylu. Wydaje mi się, że odbieranie prawa do używania branżowego slangu jest nie na miejscu. "Cywile" mogą się czegoś nowego nauczyć, to nas ubogaca, a nie na odwrót. Kto nie rozumie zawsze może napisać, "gościu, a możesz wyjaśnić, o co ci chodzi z tymi izomerami".
Comment
-
Kopyr, przepraszam, ale co Ty pieprzysz. Fachowe słownictwo a branżowy bełkot to dwa różne pojęcia.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-04-10, 21:51.Comment
Related Topics
Collapse
-
Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.
Np.
Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.
Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...-
Channel: Mazowieckie
2025-08-23, 15:51 -
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 16:20 -
-
Mamy kilka nowych amerykańskich chmieli do podrasowania swoich fajnie chmielowych IPek
Paradigm US 2024 - 50 g granulat 8,9% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
Emerald Spire US 2024 - 50 g granulat 7,3% aa | Sklep Centrum Piwowarstwa
Bergamot US 2024 - 50 g granulat...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2025-06-30, 06:54 -
-
Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.
Black IPA, chmiele: Mosaic, Simcoe, Citra, Rakau
Alk. 6,5%
Aromat - chmiel dominuje, a spośród niego cytrusy i odrobina mosaicowej nafty, potem trochę paloności...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment