Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Placki słodowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Placki słodowe

    Jak że pod koniec ostatniego miesiąca ostro mnie przycisnęła bieda (eh studenckie życie), musiałem kombinować jak tylko mogłem, żeby mieć co do garnka włożyć.
    I tak, podczas filtracji żytniego, usiadłem i złapałem refleksję. Siedzę i patrze na ponad 5 kg słodu, który można przecież jakoś jeszcze zagospodarować. I nagle żaróweczka!
    Wziąłem największą miskę jaką miałem, władowałem do niej słód jak mi został po filtracji dodałem mąki, jajek, mleka, miodu i cynamonu. Nasmażyłem sobie z tego tyle placków, że przez prawie dwa tygodnie na nich jechałem. I muszę powiedzieć ze to był kawal dobrego jedzenia.
    A jaka oszczędność. Wydanie 40 zł na słód i można jeść i pić ile wlezie

  • #2
    Ciekawe zastosowanie słodu.
    Last edited by kiszot; 10-12-2009, 10:09.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment


    • #3
      Podejrzewam, że chodziło nie tyle o słód co o młóto. Mam rację?

      Comment


      • #4
        dokładnie

        Comment


        • #5
          Lapper, a może jakieś choć na oko proporcje tego podaj i jak smażyłeś - jak naleśniki? Chętnie wypróbuję, bo znam tylko placki z DODATKIEm młóta, a z młótem jako baza to jeszcze nie jadłam
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lapper Wyświetlenie odpowiedzi
            ...A jaka oszczędność. Wydanie 40 zł na słód i można jeść i pić ile wlezie
            A mąkę, jajka, mleko, miód i cynamon dostałeś od Brata Alberta?

            Nie ma tu za wiele oszczędności. Młóto co prawda jest wartościowym składnikiem paszy, ale dla trzody i bydła. Nasz żołądek nie za wiele może z tym zrobić. W przypadku tych placków to tylko wypełniacz.
            Last edited by Krzysiu; 10-12-2009, 14:03.
            Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

            Comment


            • #7
              Żołądek studenta to wysokowydajny organ zdolny wycisnąć składniki odżywcze nawet z asfaltu.
              na to wylata z bufetu dama
              pierwś jej z biusthaltra wytryska
              mówi że ze mnie jest kawał chama
              i grabe w oko mnie wciska

              Comment


              • #8
                To legendy.
                Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

                Comment


                • #9
                  Tak? A dlaczego takie kiepskie drogi w Polsce mamy?
                  na to wylata z bufetu dama
                  pierwś jej z biusthaltra wytryska
                  mówi że ze mnie jest kawał chama
                  i grabe w oko mnie wciska

                  Comment


                  • #10
                    Czy polskie drogi mamy tak kiepskie, bo studenci wcinają asfalt ?

                    Comment


                    • #11
                      No chyba nie myślisz,że dodają go do piwa.
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                      Comment


                      • #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                        No chyba nie myślisz,że dodają go do piwa.
                        Edi chyba dodaje.
                        What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

                        Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
                        Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
                        Cykl o odleżakowanych porterach

                        Comment


                        • #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Lapper, a może jakieś choć na oko proporcje tego podaj i jak smażyłeś - jak naleśniki? Chętnie wypróbuję, bo znam tylko placki z DODATKIEm młóta, a z młótem jako baza to jeszcze nie jadłam
                          Ciężko powiedzieć. Dodawałem na oko, w każdym razie paćka z tego była niezła. I trzeba smażyć na małym ogniu bo się łatwo przypala.

                          Pierwotnie obawiałem się czy mój żołądek to wytrzyma, ale jak widać minęło kilka tygodni a ja ciągle żyję

                          Comment

                          Working...
                          X